Edremit’in Tarihi Yerleri | 9 Tarihi Nokta

Balıkesir’in önemli ilçelerinden, Çanakkale’nin sınırında bulunan Edremit’in tarihi dokusu, tahmin ettiğimizden çok daha eskilere dayanıyor. İşte keşif turunuzda size yardımcı olması için hazırladığımız, Edremit tarihi yerler listesi;

Edremit tarihi hakkında; Uzmanlar, Edremit’in MÖ 1443 senesinde kurulduğunu belirtmektedir. Bölge Antik Çağ’da Adramytteion, daha sonra ise Pidasus ismiyle anılmıştır. Truva yolu üzerinde olması nedeniyle birçok medeniyet tarafından baskına uğrayan şehir, 1231 senesinde Yusuf Sinan Paşa komutasındaki Karesi Beyliği tarafından ele geçirilmiştir. 1336 senesinde ise Karesi topraklarıyla birlikte Edremit de Osmanlıya bağlanmıştır.

17 Şubat 1920 tarihinde Yunan işgalcilerin başlattığı işgal süreci, 797 günün ardından 9 Eylül 1922 tarihinde düşmandan arındırılarak Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi olarak bir parçası haline gelmiştir.

Edremit’in en ünlüleri; Antandros Antik Kenti, sahip olduğu muhteşem mozaik kalıntıları ile Edremit’in en meşhur tarihi yerleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu nedenle Edremit’e geldiyseniz bu antik kente uğramanızı öneriyoruz.

Edremit gezi tavsiyesi; Zeytinli Tanıtım Bürosu’na giderek bir rehber edinmenizi ve Kaz Dağları’nın muhteşem doğasını rehber eşliğinde mutlaka keşfe çıkmanızı tavsiye ediyoruz.

Müzekart; Edremit ilçesinde turistik kart kullanabileceğiniz bir tarihi yer bulunmuyor ancak Balıkesir tarihi yerler listesindeki yerleri de görmek istiyorsanız Müzekart edinmeniz faydalı olacaktır.

Müzeler

1. Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi

A.Sıdıka Erke Etnografya Müzesi

Burası neresi? Edremit’in en çok bilinen müzelerinden birisi olan Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi 2001 yılında eski Osmanlı evi mimarisinin izlerini taşıyan eski bir eve açılmış. Bölgede yaşayan Türklerin etnografik izlerini taşıyan eserlerinin sergilendiği müze, aynı zamanda Kuvay-i Milliye dönemine de ışık tutuyor. Kuvay-i Milliye döneminden kalan savaş aletlerinin bulunduğu bir oda bulunuyor. Diğer odalarda ise, eski Türk geleneğine ait 1800 ve 1900’lü yılların ev yaşamını yansıtan simgesel ürünler bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Müze, Edremit şehir merkezinde olduğundan bulmakta zorluk çekmeyeceğinize eminiz. Zaten kime sorsanız müzenin yerini gösterecektir. Müze, eski bir Osmanlı evine inşa edildiği için geniş bir avluya ve ayrı hamam binasına da sahip. Dilerseniz buraları da gezebilirsiniz. Müze çok fazla büyük olmadığı için, gezmek çok vaktinizi almayacaktır. Kısa bir sürede keyifli vakit geçirerek, tarihte yolculuğa çıkabilirsiniz ve Edremit’teki günlük ev yaşamı hakkında fikirler edinebilirsiniz.

  • Adres: Soğanyemez, Yılmaz Akpınar Blv. 12a, 10300 Edremit/Balıkesir
  • Telefon: 902663741718
  • Ziyaret saatleri:09:00-17:00 (Pazartesi günleri kapalı)
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Tahtakuşlar Etnografya Müzesi

tahtakuşlar etnografya müzesi

Burası neresi? Edremit tarihi yerler listemize dahil ettiğimiz, Edremit ilçe merkezine 15 km mesafede bulunan müze, Tahtakuşlar Köyü’nün hemen girişinde yer alıyor. Şaman köyü olarak da bilinen köy, Alevi-Türkmen bir nüfusa sahip. Tahtakuşlar Köyü, bölgenin en ilginç ve ilgi çekici köylerinden biri, çünkü gizli olarak şaman ayinlerinin yapıldığı da biliniyor. İşte bu köyde bulunan Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi olarak kabul ediliyor. Köyün yerlisi olan Alibey Kudar tarafından 1991 yılında gönüllü olarak açılan müze, bugün hala bölgenin en önemli noktalarından birisi.

Neden gitmeliyim? Şaman ve Türkmen kültürüne ait pek çok etnografik ögenin bulunduğu müze, uzun yıllardır toplanılan bir koleksiyonun parçaları. Aynı zamanda büyük bir kütüphaneye de sahip. Pek çok el yapımı halı, ev eşyası ve yazmaların bulunduğu müze, Unesco tarafından da ödüllendirilmiş. Kaz Dağı’nın eteklerinde yer alan müzeyi gezerken, rehberin ve Alibey Kudar’ın sıcak samimiyeti, bu pek de büyük olmayan müzede çok uzun saatler geçirmenize neden olabilir.

  • Adres: Tahtakuşlar, 10395 Edremit/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: 08.30-18.00
  • Giriş ücreti: Tam 4₺, Öğrenci 2₺
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

3. Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti

Burası neresi? Edremit’in Altınoluk beldesine 4 km mesafede bulunan Antandros Antik Kenti, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, esrarengiz güzellikte bir yer. Güzellik demişken, bu antik kenti ilginç kılan bir özellik ise Dünya’da ilk güzellik yarışmasının bu kentte yapılmış olması. Kuruluşunun MÖ 10. yüzyıla dayandığı düşünülen antik kentin, kim tarafından kurulduğu net olarak bilinmiyor. Bir dönem Perslilerin himayesine geçtiği bilenen kentte arkeolojik çalışmaların başlaması ise 1842 yılında keşfedilmesinden sonra başlıyor.

1990’lı yılların başında inşaat çalışması sırasında ortaya çıkan nekropol alanında ise, bugün hala arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Bölgedeki kazı çalışmaları 2007 yılında bakanlar kurulu kararı ile başlatılmış olup, günümüzde hala çalışmalar devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Tarihin dokusunu doyasıya hissedebileceğiniz antik kent, Edremit’e yolunuz düştüğünde mutlaka uğramanız gereken yerlerden. Burası dünyadaki ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yer olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Şehirdeki kazılarda elde edilen mozaik kalıntıları ile ziyaretçilerin en fazla ilgi gösterdiği unsurların başında gelmektedir.

  • Adres: Avcılar, İzmir Çanakkale Yolu, 10870 Edremit/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 395 01 00
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Adramytteion Antik Kenti

adramytetteion antik kenti

Burası neresi? Edremit’e oldukça yakın mesafede bulunan Burhaniye’nin Ören sahil şeridinde bulunan Adramytteion Antik Kenti, 8 km’lik bir alana kurulmuş. 1950 ve 60’lı yıllarda yapılan inşaat çalışmalar sonucunda ortaya çıkan antik kent, işgale çok fazla açık bir noktada olduğundan, tarihi unsurlarını çok fazla koruyamamış. Bu nedenle tarihi kalıntı da çok fazla değil. Kentin kim tarafından kurulduğu net olarak bilinmese de, Pelasglar ya da Lydia kralının oğlu tarafından MÖ 6. yüzyılda kurulmuş olabileceği düşünülmektedir.

Şehir, MÖ 1120-1000 yılları arasında Aiollar tarafından yönetilmiş ve daha sonra Lidyalılar tarafından bölgede hakimiyet kurulmuştur. Sonrasında Büyük İskender ve ardından Bergama Krallığı’na geçen şehir, bu dönem en parlak dönemlerini yaşamıştır. MÖ 132 senesine gelindiğinde ise Bergama ile birlikte Romalılar tarafından ele geçirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Roma, Helen ve Bizans dönemine ait pek çok antik kalıntının bulunduğu kentte, 2012 yılında başlayan kazı çalışmaları hala devam ediyor. Burası, Edremit Körfezi’nde kurulmuş olan en eski yerleşim yeri olarak önem kazanmıştır. Sikke basma yetkisine sahip olması nedeniyle de şehre ait birçok sikke günümüze kadar ulaşmıştır. Şehrin içinde, denizin kenarında bulunan bu antik kenti görebilmeniz oldukça kolay.

  • Adres: Ören, 10700 Burhaniye/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Astyra Antik Kenti

astyra antik kenti

Burası neresi? Edremit’in Güre beldesi sınırları içinde bulunan Astyra Antik Kenti, 2006 yılından itibaren arkeolojik çalışmaların yoğun olarak devam ettiği bir alan. Strabon’un kitabında bahsettiği, antik kent kitapta Mysialılara ait olarak yazılmış ancak henüz bununla ilgili net bir kanıt yok. Eskiden önemli bir tapınağın da burada bulunduğunu belirten kitap, bir ılıcadan da bahseder. Bu yüzden arkeologların yıllardır üzerinde çalışma yaptığı konu da tam olarak bu.

Neden gitmeliyim? Antik kentin, eski Güre Ilıcası’nı içinde barındırıp barındırmadığından emin olunmak isteniyor ancak daha henüz çalışmalar net olarak tamamlanabilmiş değil. Bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmalarında çeşitli seramik ve cam eserlerin yanı sıra 50’nin üzerinde sikkeye rastlanmıştır. Antik kenti ziyaret etmek isterseniz, girebileceğiniz herhangi bir belli kapı ya da giriş ücreti yok. Aslında çok fazla kalıntı da bulunmuyor, ancak siz yine de bölgeyi görmek isterseniz, ziyaret etmenizi öneririz.

  • Adres: Güre, 10300 Edremit/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Burhaniye Neolitik Dönem Sunakları

burhaniye neolitik dönem sunakları

Burası neresi? Edremit’in yanı başında bulunan Burhaniye’nin önemli tarihi yerlerinden birisi de Neolitik dönem sunaklarının bulunduğu alan. Dışarıdan çok fazla fark edilmeyen kutsal sunaklar, Burhaniye’nin dağlık alanlarında yayılmış bir durumdalar. İnsan eliyle oyulmuş yapıların, genellikle kutsal bir amaç uğruna genellikle adak, ve dini törenlerde kullanıldığı düşünülüyor.

Neden gitmeliyim? Sunakların olduğu alanlarda kapsamlı bir kazı çalışması yapılmadığı için, detaylı ve net bir bilgi yok. Ancak ilgilenenler için gidip görmek, oldukça keyifli gelebilir.

  • Adres: Burhaniye, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

7. Edremit Kurşunlu Cami

edremit kurşunlu cami

Burası neresi? Yazımızda bahsedeceğimiz bir diğer tarihi yer ise, Edremit Kurşunlu Camisi. Bir yerin tarihi yapısını ve dokusunu hissedebilmek için en önemli göstergelerden birisi de camiler oluyor. Tarihi camilerin, bulunduğu ortama kattığı doku, yeni yapılan camilerden kat ve kat daha fazla. İşte 1231 yılında yapılan bu cami de, tam bu hissiyatı veriyor. Edremit Fatihi, Selçuklu Komutanı olan Yusuf Sinan’ın yaptırdığı cami, Edremit’in merkez bölgesinde yer alıyor. Cami, Edremit’in Romalılardan alınmasının ardından inşa edilmiştir. Caminin Edremit’te sevilen kişilerden biri olan Yusuf Bin Habib için yaptırıldığı düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? Edremit otogarına da yürüme mesafesinde bulunan cami, tek kubbesi ve 8 kemeriyle oldukça dikkat çekici bir görüntüye sahip. Edremit tarihi yerler listemizde yer verdiğimiz ve günümüzde hala cami olarak kullanılan yapıyı, istediğiniz zaman gidip görebilirsiniz.

  • Adres: Hekimzade, Kurşunlu Cd. No:43, 10300 Edremit/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

8. Kazdağı Milli Parkı Zeytinli Tanıtım Merkezi

kazdağı milli parkı zeytinli tanıtım merkezi

Burası neresi? Kazdağı Milli Parkı Zeytinli Tanırım Merkezi aslında tarihi bir yer ya da müze değil, ancak listemize eklememizin nedeni, Kaz Dağı’nın tarihi oluşumuyla ilgili de bilgiye ulaşabilmeniz. Balıkesir İl ve Orman Çevre Müdürlüğü tarafından açılan tanıtım merkezi, 2011 yılından bu yana Kaz Dağı Milli Parkı’yla ilgili merak ettiğiniz bilgilere erişebilmeniz için pek çok broşür ve harita kaynakları yer alıyor. Parkın hemen girişinde yer alan bina, gezi turunuzdan önce mutlaka uğramanız gereken bir nokta.

Neden gitmeliyim? Kazdağları Milli Parkı’nın tanıtımı amacıyla açılan merkezde, ziyaretçiler parkla ilgili aklına takılan birçok soruya cevap bularak, milli parkı daha yakından tanıma olanağına kavuşmaktadır. Eğer Kazdağları’nda bir gezi planlıyorsanız deneyimli rehberler bulmak için de bu büroyu ziyaret etmeniz gerekiyor.

  • Adres: Zeytinli, Edremit, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Adatepe Zeytinyağı Müzesi

adatepe zeytinyağı müzesi

Burası neresi? Adatepe Zeytinyağı Müzesi, aslında Edremit’in hemen yanı başında yer alan Çanakkale’ye bağlı Küçükkuyu beldesinde bulunan Adatepe Köyü’nde bulunuyor. Adatepe Köyü aslında pek çok açıdan meşhur, geçirdiği değişim ve dönüşüm, dilden dile yayılıyor. Ancak en güzel değerlerinden birisi de, işte bu zeytinyağı müzesi. Türkiye’nin ilk zeytinyağı müzesi olma özelliğini taşıyan müze, 2001 yılında ziyaretçilerine hizmet vermeye başlamış.

Neden gitmeliyim? Zeytinyağının yapım aşamalarını, işleyiş biçiminde yaşanan değişiklikleri kronolojik olarak rehber eşliğinde gözlemlemek isterseniz, müzeyi ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

  • Adres: Sahil, 17980 Küçükkuyu, Ayvacık, Çanakkale
  • Telefon: (0286) 7521303
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-18.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

 Edremit tarihi yerler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka tarihi yerler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂

“Edremit’in Tarihi Yerleri | 9 Tarihi Nokta” üzerine 2 yorum

  1. Sayın ilgili,
    hakkımda yapmış olduğunuz haberin kaldırılmasını acilen rica ederim.
    saygılarımla,
    evren ertür – edremit:tel:02663731087
    not:sitenizde bu şekilde başlayan haberin kaldırılmasını rica ederim.

    “Evren Ertur Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi; 9. … çok zeytinyağı fabrikasına da ev sahipliği yapan Edremit’te, Ertür ailesinin işlettiği meşhur fabrikanın yanı sıra,

    https://blog.biletbayi.com/edremit-tarihi-yerler.html/

    Yanıtla
    • Merhaba Evren bey, yorumunuz dikkate alınmış olup ilgili kısım yazımızdan çıkartılmıştır. İyi günler dileriz.

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin