Dünyanın en temiz 34 suyu

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatil planları yapılmaya başladı. Sular ise tatilcilerin en önem verdikleri konulardan biri. Ben de dünyanın en temiz 34 suyu hakkında edindiğim bilgileri sizlere sunmaya karar verdim.

Dünyada yüzülebilecek, çevresinde zaman geçirilebilecek birçok suyu vardır. Denizler, göller, akarsular vs. aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 su ile ilgili yazımı okuyarak tatil planlarınıza fikir katabilirsiniz.

  1. Linapacan Adası – Filipinler

Linapacan Adası

Filipinler’e bağlı Linpacan Adası’nın suları, “dünyanın en berrak suyu” olarak kabul edilmiş. Beyaz renklere bürünmüş kumsallar ise tatil heyecanına bir beyazlık katıyor.

  1. Maldivler

Maldivler

Berrak suları ve yaban hayatı ile dünya turizminin dikkatlerini üzerine çeken Maldivler, Hint Okyanusu’nda yer alıyor. Palmiye ağaçlarıyla süslenen sahilleri, kristal rengindeki kumsalı ve tabi ki bakıldığında altı görülen sulara sahip Maldivler, yüzülebilecek en berrak sulara sahiptir.

  1. Bodrum – Türkiye

Bodrum

Muazzam tabiatı, doğanın mükemmel armağanları ve tarihin değişik sahnelerinden kesitlere sahip Muğla’nın Bodrum ilçesi de dünyanın en temiz sularına sahip bir tatil destinasyonu. Dünyanın her yerinden turist çeken Bodrum mavinin 50 tonunu ziyaretçilerine sunuyor.

  1. Cayo Coco – Küba

Cayo Coco

Dalış tutkunlarının en çok tercih ettikleri yerlerden biri de Küba’daki Cayo Coco’dur. Kuzey kesiminde yer alan “Masif mercan kayalıkları” dalış yapmak için en mükemmel yer.

  1. Cala Macarelleta – İspanya

Cala Macarelleta

Çam ağaçları ve holm meşe kaplı bir ortamda tatil yapmak, üstelik kışın en soğuk günlerinde bile güneşin teninizi yalamasını sağlamak için İspanya’nın Cala Macarelleta kıyılarına doğru uzanabilirsiniz. Mükemmel turkuaz rengindeki suları ise baş döndürücü bir güzellik sunuyor.

  1. To Sua Okyanus Çukuru – Samoa

To Sua Okyanus Çukuru

To Sua Okyanus Çukuru, 30 metre derinliğe sahip bir yüzme havuzudur. Oldukça berrak bir suya sahip olan havuz, dünya turizmi açısından önemli bir yere sahiptir. Samoa’nın Lotofaga Köyü’nde yer alan Toa Sua Okyanus Çukuru da aklınızda bulunması gereken bir yer olsun.

  1. Sabah – Malezya

Sabah

Borneo Adası’nın kuzey kısmında yer alan Sabah, Malezya’nın 13 üye ülkesinden biridir. Sahip olduğu doğa güzellikleri ve suları ile turizm dünyasını cezbetmeyi başarıyor. Burada geçirilecek zamanlar, uzun süre aklınızda yer edinecek.

  1. Jenny Gölü – Wyoming

Jenny Gölü

Wyoming’de bulunan Jenny Gölü, hem berrak sularıyla hem de çevresindeki olanaklarıyla kendinden söz ettiren bir yerdir. Grand Teton Milli Parkı’nda önemli bir noktayı oluşturan göl, temiz sularının yanı sıra; doğa yürüyüşü ve tekne turu için de ideal bir yerdir.

  1. Bonito – Brezilya

Bonito

Yüksek kalsiyum ve kireçtaşı sayesinde berrak sulara sahip olan Bonito, Brezilya’da yüzmek isteyenlerin en çok tercih ettikleri yerdir. Sahip olduğu bitki familyası ve balık türleriyle de ilgi odağı olmayı başarıyor.

  1. Calanque de Sormiou – Fransa

Calanque de Sormiou

Sahip olduğu mimari yapılarla göz kamaştıran Fransa, barındırdığu Calanque de Sormiou ile de turistleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Dört bir yandan turist çeken turkuazın maviye çalan denizi ve çevresindeki yürüyüş ve tırmanış alanları, keşfedilmeyi hak eden nadide bir yer olmasını etkiliyor.

  1. Panari Adası – Japonya

Panari Adası

Yaeyema Adaları’ndan biri olan Panari Adası, halk arasında “Aragusuku” olarak da biliniyor. Japonya’nın en temiz suyu olarak kabul edilen ada 400’den fazla mercan, 5 çeşit deniz kaplumbağası, manta ışınları, balina köpekbalığı ve tropikal balık türlerine ev sahipliği yapıyor. Mükemmel bir tatil için seçilebilecek en güzel yerlerden biridir.

  1. Puerto Ayora – Galapagos Adaları

Puerto Ayora

Dünyanın en berrak suları arasında kabul edilen Puerto Ayora, Ekvator’un Galapagos kentinde yer alıyor. Santa Cruz Adası’nın güney kısmında yer alan şehir, hem sahip olduğu berrak suları hem de doğa güzellikleriyle ilgi çeken bir yerdir.

  1. Tahoe Gölü – Nevada

Tahoe Gölü

501 metre derinliğe sahip Tahoe Gölü, Kuzey Amerika’nın en büyük dağ gölü olarak kabul ediliyor. ABD’nin Sierra Neveda kentinde bulunan göl, aynı zamanda ülkenin en derin ikinci adası olarak da biliniyor. Nevada ve California için önemli bir turistik nokta olması, dışarıdan gelenlerin buraya daha çok rağbet etmesini etkiliyor.

  1. Cayos Cochinos – Honduras

Cayos Cochinos

Orta Amerika’da Britanya Hondurası’ndan farklı olarak İspanyol Hondruras’ı olaran bilinen Honduras’ta yer alan Cayos Cochinos, görülmesi gereken en mükemmel yerlerden biridir. La Ceiba’nın 30 km. kuzeydoğusunda yer alan ada, dünyanın ikinci büyük mercan resifi olarak kabul ediliyor. Muazzam berraklığa sahip suları, keyif verici vakitlerin geçirilmesinde etkilidir.

  1. Primosten – Hırvatistan

Primosten

Hırvatistan’ın en güzel 10 plajlarından biri olarak bilinen Primosten, ülkenin bir kasabasıdır. Adriyatik kıyısındaki Šibenik ve Trogir şehirleri arasında kalan kasaba, iki plajı ile daha çok biliniyor. Biri, kasabanın en büyük plajı Raduca, diğeri ise en küçük plajı “Mala Raduca” plajıdır. Ancak Primosten’in sahip olduğu tüm plajların birbirinden güzel olduğunu söylemek gerekiyor.

  1. St George – Bermuda

St George

Atlas Okyanusu’nda, ABD’nin doğu ve Karayipler’in kuzey açıklarında takım ada şeklinde olan Bermuda’nın doğu ucunda yer alan St. George, dünyanın en berrak sularına sahip bir alandır. Burası aynı zamanda UNESCO tarafından tescillenmiş bir bölgedir.

  1. Hanauma – Hawaii

Hanauma

Suların ne kadar temiz olduğu, barındırdığı su hayvanlarından daha iyi anlaşılır. Hawai’nin Oahu Adası’nda yer alan Hanauma, bu detayı en iyi şekilde anlatan noktalardan biridir. Sahip olduğu binlerce tropikal balık türleri ile berraklığını ispatlayan Hanauma, çevresindeki bakir güzellikleri ile de göze çarpıyor.

  1. Rio Azul – Arjantin

Rio Azul

Dünyanın her bir yerinde farklı güzellikler sergilenir. Arjantin’in Patagonya bölgesinde yer alan Rio Azul, buzul beslemeli bir nehirdir. Nehir olması ve beslendiği kaynağın buzullar olması, nehrin sularının çok soğuk olmasını etkiliyor. Yüzmekten ziyade deniz sporcuları için önerilebilecek berrak sulara sahiptir.

  1. Corfu – Yunanistan

Corfu

Yunan Mitolojisinin başlangıcından itibaren Yunanistan tarihi ile bağdaştırılan Corfu, dünyanın en temiz sularına sahip yerlerden biridir. İyon Denizi’nde yer alan ada, yaz dönemlerinde çok yüz binlerce misafirini bir arada ağırlar.

  1. Aitutaki – Cook Adaları

Aitutaki

Yeni Zelanda’ya bağlı takım adalar arasında yer alan Cook Adaları’na bağlı Aitutaki, sükuneti ve berrak sularıyla yüzmeye en uygun noktalardan biridir. 2 bin kişilik bir nüfusa sahip olması ve sularının temiz olmasının yanında, doğanın sunduğu mükemmel atmosfer de baş döndürücü güzelliklere sahiptir.

  1. Koh Phi Phi Don – Tayland

Koh Phi Phi Don

Çoğunluğu kireçtaşından oluşan Koh Phi Phi Don, Tayland’ın en seçkin yerlerinden biridir. Diğer takım adalar, genellikle volkanik oluşumlar sonucu meydana geldiği için burası farklı olmasıyla ön plana çıkıyor. Phi Phi adalarının en genişi olması ve sahip olduğu mükemmellikler, dünyanın her yerinden misafir akınına uğramasını etkiliyor.

  1. Playa Blanca – Kolombiya

Playa Blanca

Kolombiya’nın Baru Adası’ndan tekne ile yaklaşık 1 saatlik bir mesafede yer alan Playa Blanca, sahip olduğu berrak suları ve temiz plajıyla Karayipler’in en güzide noktalarından biridir. Şnorkel ile dalmak ve yüzmek isteyenler için cazip güzelliklere sahip olan bölge, sıcak sularıyla farklı bir ortam sunuyor.

  1. Arnensee – İsviçre

Arnensee

İsviçre’nin Bern kantonunda yer alan Arnense Gölü, her anlamda gidilebilecek güzelliklere sahip bir yerdir. Serin sularında yüzmek, balık avlamak veya yürüyüş yapmak isteyenler için olanaklara sahip bu güzel nokta, tatil planlarınız içerisinde yer alması gereken muntazam yerlerden biridir.

  1. Tioman Adası – Malezya

Tioman Adası

Mercan resifi ile çevrili olan Tioman Adası, Malezya’nın en küçük adasıdır. Dalış yapmak isteyenlerin uğrak noktası olmasındaki tek neden elbette sularının berrak olmasıdır. Ancak başında da dediğim gibi mercan resifi ile çevrili bir yer olması, tüplü dalış için uygun olmasını etkiliyor.

  1. Belo Sur Mer – Madagaskar

Belo Sur Mer

Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke olan Madagaskar, sahip olduğu güzellikleri ile dünyaya adını duyurmuş bir yerdir. Belo Sur Mer ise beyaz kumsalları ve berrak suları ile yaz dönemini geçirmek isteyenlerin uğrak noktasıdır. Madagaskar’ın suları genel olarak güçlü ve fazlasıyla gelgitlere sahiptir. Aynı durum Belo Sur Mer için de geçerlidir, bu nedenle yüzmenin biraz riskli olduğunu söylemek gerekiyor.

  1. Köpek Adası – San Blas, Panama

Köpek Adası

Orta Amerika’da, Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer alan Panama’daki San Blas’da yer alan Köpek Adası, sahip olduğu berrak sularıyla dünya turizminin dikkatini üzerine çekmeyi başaran yerlerden biridir. Beyaz kumsalları ile dost canlısı bir ada olması ve doğanın harika güzelliklerine ev sahipliği yapması dikkat çekici bir yer olmasını etkilemektedir.

  1. Culebra Adası – Porto Riko

Culebra Adası

Porto Riko’da yer alan Culebra Adası, özellikle de çevrede yaşayanların hafta sonu kaçamağı yapmak için tercih ettikleri adalardan biridir. Mavinin en berrak renklerine sahip olan ada, kumsallarının sıcak yüzüyle kendini sevdiriyor.

  1. Bora Bora

Bora Bora

Fransız Polinezyası’nda yer alan Bora Bora adası, sahip olduğu mükemmel yönleriyle dikkatleri üzerine çeken bir yerdir. Berrak sularında kulaç atmak, bembeyaz kumsallarında güneşlenmenin tadına varmak, buranın en vazgeçilmez yönlerinden biridir. Ayrıca aktivite olarak değişik bir aktiviteye katılmak isterseniz, burada köpekbalığı besleyebilirsiniz.

  1. Exuma – Bahamalar

Exuma

Batı Hint Adalarının kuzey-kuzeydoğu takımadalarını oluşturan Bahamlar’da yer alan Exuma, ünlülerin tercih ettikleri en güzel noktalardan biridir. Mavi suları ve beyaz kumları ile en güzel tatil olanaklarını misafirlerine sunan Exuma, kartpostallık görüntüsü ile hayranlık uyandırır.

  1. Torch Gölü – ABD

Torch Gölü

Kanocular, balıkçılar ve dalgıçların uğrak noktası olarak bilinen Torch Gölü, ABD’nin Torch Lake Cellars yakınlarında yer almaktadır. 31 km. uzunluğunda bir alana yayılmış olması, muazzam doğa güzelliklerine ev sahipliği yapmasını tetikliyor. Burada keyifli zaman geçirmek için yapılacak çok şey var.

  1. Comino Adası – Malta

Comino Adası

Malta’nın sahip olduğu Comino Adası, ülkenin en nadide değerlerinden biridir. Zira birçok filme sahne olduğunu söylemek gerekiyor. Mükemmel doğası ve berrak suları, tatilin en güzel şekilde geçirilmesine ortaklık ediyor.

  1. San Andres Adası – Kolombiya

San Andres Adası

Kolombiya’nın en güzel yerlerinden birini kaplayan San Andres Adası, sahip olduğu doğası ile hayranlık uyandıran bir yerdir. İguna, kaplumbağa türleri ve balık türleri ile tatilcileri kendine çeken San Andres Adası, tatil için seçenekleriniz arasına alabileceğiniz berrak sularıyla sizi karşılayacak.

  1. Sardinya – İtalya

Sardinya

Turkuaz rengine sahip Sardinya Adası, İtalya ve dünya turizmi açısından oldukça önemli noktalardan biridir. Akdeniz’in incilerinden bir nokta olması, burada keyifli ve hoş vakitlerin geçirilmesine olanak tanıyor.

  1. Dominik Cumhuriyeti – Bahia de Ias Aguilas

Bahia de Ias Aguilas

8 km. uzunluğa sahip kumsalı ile dünyanın en temiz sularını barındıran yerlerden biri Bahia de las Aguilas’tır. “Eagles Bay” olarak da adlandırılan bu nokta, Dominik Cumhuriyeti’nde yer alıyor. Tatil tercihleriniz geniş ise burayı da listenize dahil etmenizi öneririm.

 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin