Denizli’nin tarihi yerleri hakkında hazırladığımız listemiz ile şehrin geçmişinde keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz ve Denizli’de mutla görmeniz gereken tarihi eserler hakkında bilgilere yer veriyoruz…
Denizli tarihi hakkında; Denizli, stratejik açıdan çok önemli bir noktada bulunduğu için Laodikeia, Hierapolis, Tripolis, Tabea gibi pek çok önemli antik şehir bu bölgede kurulmuştur. Denizli’de irili ufaklı toplamda 19 antik kentin varlığından bahsedilmektedir ve bölgede kurulan ilk şehrin MÖ 261-263 yılları arasında kurulan Laodikeia’nın olduğu belirtilmektedir.
Şehirdeki ilk önemli yerleşim yerinin ise Beycesultan Höyüğü olduğu kabul edilmektedir ve buradaki yerleşimin Kalkolitik dönemde, MÖ 6000 ile MÖ 4000 yılları arasında olduğu tahmin edilmektedir.
MÖ 139 senesinde bölgede Romalılar hakimiyet kurmuş ve şehir en parlak dönemini Romalılar döneminde yaşamıştır. MS 395 senesinde Romalılar ikiye bölünmüş ve şehir Bizanslılar tarafından yönetilmeye başlanmıştır. 1071 senesindeki Malazgirt Zaferi’nin ardından ise Denizli, Kutalmışoğlu Süleyman Bey’in gözetimindeki Beylikler tarafından ele geçirilmiştir.
Bölge 12. yüzyıla kadar Selçuklular ve Bizanslılar arasında paylaşılamayan bir bölge konumunda varlığını sürdürmüştür. 1176 senesindeki Miryokefalon Zaferi ise bölgedeki Türk hakimiyetini perçinlemiştir. 15. yüzyılın başında ise bölge Osmanlıların eline geçmiş ve sonraki 2 yüzyıl boyunca Denizli ekonomik açıdan zirve noktasını yaşamıştır.
Uzun yıllar belediye, sancak gibi idari teşkilatın alt kısımlarında yer alan Denizli, Cumhuriyet’in ilanı ile 1923 senesinde il statüsüne kavuşmuştur.
Denizli’nin en ünlüleri; Laodikeia Antik Kenti ve Hierapolis Antik Kenti Denizli’nin en ünlü tarihi yerleri arasında bulunmakta ve şehre gelen her tarih sever tarafından mutlaka ziyaret edilmelidir. Bunun yanı sıra Pamukkale Travertenleri ve diğer doğal güzellikleri de şehre gelenler tarafından görülmeden dönülmemesi gereken noktalar arasında yer almaktadır.
Denizli gezi tavsiyesi; Her şeyden önce Denizli’ye gelenler için Pamukkale Travertenleri görülmesi yasal zorunluluk gibi bir şey olan muhteşem bir doğal güzellik. Bu nedenle siz de Denizli gezi planınızın merkezine bu muhteşem güzelliği koymalısınız.
Müzekart; Hierapolis Antik Kenti’ne, Laodiekia Antik Kenti’ne, Hierapolis Arkeoloji Müzesi’ne ücret ödemeden girmek için mutlaka Müzekart sahibi olmanızı öneriyoruz. Aynı zamanda Kleopatra Havuzu’na %50 indirimli giriş hakkına sahip olmak için de Müzekart satın almak gerekmektedir.
Türbeler
1. Servergazi Türbesi
Burası neresi? Türbeler, tarihte iz bırakmış kişiler için yapılmış anıt mezarlıklardır. Servergazi türbesi Denizli merkezinde yer alır. Türbenin yapısı günümüzde de orijinal yapısını koruyor. Denizli’nin fethedildiği savaşta şehit olan Servergazi’nin vasiyeti üzerine 1210 senesinde yapılmıştır. Türbe binası ise 1992 senesinde yapılmıştır. Türbenin çevresinin düzenlenmesinde Vali Oğuz Kaan Köksal’ın büyük katkıları olmuştur. Türbeye Denizli merkezden kalkan minibüslerle ya da şahsi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Servergazi Türbesi, Denizli’nin en önemli manevi ziyaret noktalarından biri olması nedeniyle görülmesi gereken bir türbedir. Türbeyi ziyaret ederek atalarımıza dua etme ve onlara olan saygımızı gösterme olanağına sahip olabilirsiniz. Türbenin çevresindeki 1200 yaşındaki tarihi ağaçlar ise ortama farklı bir huzur atmosferi katmaktadır.
- Adres: Servergazi Mahallesi, 20040 Merkez/Merkezefendi/Denizli
- Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebiliyor ancak zaman zaman türbenin kapısı kilitli olabiliyor.
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
2. Yediler İlbadı Mezarlığı ve Türbesi
Burası neresi? Selçuklular döneminden günümüze kadar ulaşmış, Denizli’nin en eski mezarlığıdır. Denizli otogarından 1 km uzaklıkta bulunmaktadır. Selçuklular döneminde yani 13. yüzyılda yapılan bir türbedir. Türbe ile mezarlık zamanla yol çalışmaları nedeniyle birbirinden ayrılmıştır.
İçinde İnanç Bey ailesine ait olduğu sanılan 7 mezar bulunmaktadır. Denizli halkı tarafından manevi öneme sahip olan Yediler türbesi, Selçuklu, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait izler taşımaktadır. Mezarlık yanında bulunan namazgahın ise bayram namazlarında bayram namazı kılınarak bayramlaşmak amacıyla kullanıldığı yer olmuştur.
- Muratdede, Merkezefendi / Denizli
- Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Mimari Yapılar
3. Akhan Kervansarayı
Burası neresi? Denizli merkeze 8 km uzaklıkta bulunan kervansaray, Anadolu Selçuklularına ait batıdaki son kervansaray olma özelliğini taşımaktadır. Yapımında kullanılan beyaz mermerler nedeniyle “Akhan” ismi verilmiştir. Selçuklu Devleti komutanlarından Kara Sungur’un isteği üzerine yapılmıştır. Kervansaray açık ve kapalı olarak iki kısımdan oluşmaktadır. 1253-1254 yıllarında tamamlanmıştır.
Han diğer Selçuklu hanlarına göre daha küçük bir yapıda inşa edilmiştir. Hanın avluya açılan kapısına geometrik süsleme ve figürler yapıldığı için oldukça görkemli görünmektedir. Kare bir avlu içinde dikdörtgen bir yapıdadır ve 1100 metrekarelik bir alana sahiptir. Akhan’ın bazı yerlerinde işçilik istemeyen taş ve mermer kaplama kullanılmaktadır.
Neden gitmeliyim? Denizli’deki Selçuklulardan kalma en önemli değerlerden olan Akhan Kervansarayı, günümüzde otel ve restoran olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Bu tarihi yapıyı inceleyebilir, dilerseniz yemek ve konaklamak için de bu tarihi eseri tercih edebilirsiniz.
- Akhan, Cafer Sadık Abalıoğlu Blv. No:50, 20180 Pamukkale/Denizli
- Telefon: (0258) 268 00 24
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz (Konaklama ve restoran hizmeti için ücret talep edilir.)
- Yol tarifi al >
Camiler
4. Acıpayam Yazır Cami
Burası neresi? Caminin en önemli özelliği ağaç direkli ibadethane olmasıdır. 1801 yılında Hacı Ömer tarafından yapılmıştır. Caminin ismi “Yazır Hacı Ömer Ağa Camii” olarak geçmektedir. Zengin bir süslemeye sahip olan camide genellikle bitki motifleri kullanılmıştır. Cami yakın zamanda restore edilmiştir ve hem turistik anlamda ziyaret edilebilmek hem de ibadete açık bir durumdadır.
Neden gitmeliyim? Ahşap direklerle inşa edilmiş olması ve içinde daha önce muhtemelen hiçbir yerde görmediğiniz resimlerin bulunması burasını çok gizemli ve ilgi çekici kılmaktadır. Caminin dış kısmındaki 500 yıllık tarihi çınarlar da ziyaretinizi daha anlamlı kılan detaylardan olacaktır. Bizce bu cami mutlaka uğramanız gereken dini mekanlardan biri.
- Adres: Yazır Mahallesi, Acıpayam/Denizli
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları
5. Hierapolis Antik Kenti
Burası neresi? Pamukkale Travertenleri’nin hemen arkasında bulunan ve 1988 senesinden bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bir antik kent. Burada, geçmişteki mezarlık, Apollon Tapınağı, Roma hamamı, okul binası, çeşme, kilise, katedral, amfi tiyatro gibi yapıların kalıntılarına rastlamak mümkün. Antik kentin hemen dışında bir hamam bulunuyor. Bunun nedeni ise şehre yeni gelenlerin gelmeden önce yıkanmasının beklenmesidir.
Antik kentin geçmişinin MÖ 2. yüzyıla dayandığı ve Bergama Krallarından olan II. Eumenes tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Şehir, adını ise Bergama’nın kurucusu olan Telephos’un karısı olan Hieradan almaktadır. Şehir, yüksekliği 350 metreyi bulan bir tepe üzerine kurulmuştur. Şehir, Hristiyanlığın yayılmasında önemli roller oynamıştır ve MS 4. yüzyılda Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olmuştur.
MÖ 139 senesinde Roma’nın eline geçen şehir, MS 2. ve 3. yüzyıllarda en parla ve güçlü dönemlerini yaşamıştır. MS 60 senesinde yaşanan bir depremde yerle bir olan şehir yeniden inşa edilmiştir ve günümüze ulaşabilen birçok kalıntı depremden sonra yapılmıştır.
Neden gitmeliyim? Geçmişten günümüze kadar ulaşmayı başarmış bu toprakları mutlaka görmelisiniz. Antik alanda bulunan Roma tiyatrosu, Apollon Tapınağı, Plutonyum, Nymphaeum, Necropolis ve bir sonraki maddede özel olarak ele aldığımız Aziz Philppe Martyrion Kilisesi kalıntıları bu antik kenti çok değerli kılmaktadır.
Kaçırmayın! Hazır buraya kadar gelmişken, antik kente çok yakın bir konumda bulunan, Denizli’nin simgesi bembeyaz Pamukkale Travertenleri’ni de mutlaka görmelisiniz. Pamukkale’deki bütün tarihi yerler hakkında detaylı bilgiler için Pamukkale tarihi yerler listemize de mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.
- Adres: Sümer Mah. 2259. Sokak No: 12, 20020 Pamukkale/Denizli
- Tel: 0 (258) 272 20 34
- Çalışma saatleri: Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 06.30 – 23.00 | Kış Dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 10.00 – 16.00 | Hafta sonları kapalı. (Covid-19 sebebiyle saatler ve günler değişiklik gösterebilir)
- Giriş ücreti: Kişi başı 80 TL | Müzekart veya Müzekart + ile yılda iki kez ücretsiz.
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
6. St. Philippe Martyrion Kilisesi
Burası neresi? Hierapolis Antik Kenti’nin yakınında bir tepede bulunan St. Philippe Martyrion Kilisesi, bölgenin en eski ve kültürel açıdan en önemli kalıntılarındandır. Kilisenin MS 4. yüzyılın sonlarında yapıldığı düşünülmektedir. Aziz Philippe’nin mezarının da bulunduğu varsayılan bu alan, özellikle Hristiyan ziyaretçiler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir.
Neden gitmeliyim? St. Philippe, İsa’nın 12 havarisinden biridir. Havari, İsa’nın öğüt ve inançlarını yayma işiyle görevlendirdiği mürit ve öğrencilerinden her biri anlamını taşımaktadır. Kendisinin MS 1. yüzyılda yaşadığı düşünülmektedir. St. Philippe de Hristiyanlığı yaymak için için gelmiş ancak amacını gerçekleştirmeden öldürülmüştür ve mezarının da burada olduğu düşünülmektedir. Mezarı ve kiliseyi, Hierapolis Antik Kenti ziyaretiniz sırasında görebilirsiniz.
- Adres: Sümer Mah. 2259. Sokak No: 12, 20020 Pamukkale/Denizli
- Tel: 0 (258) 272 20 34
- Çalışma saatleri: Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 06.30 – 23.00 | Kış Dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 10.00 – 16.00 | Hafta sonları kapalı (Covid-19 sebebiyle saatler ve günler değişiklik gösterebilir)
- Giriş ücreti: Antik kent girişi kişi başı 80 TL | Müzekart veya Müzekart + ile yılda iki kez ücretsiz.
- Yol tarifi al >
7. Hierapolis Antik Tiyatro
Burası neresi? Hierapolis Antik Kenti içinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden olan antik tiyatronun tamamlanması 150 seneyi bulmuştur. 1800 yıldır ayakta durabilen yapının MS 3. yüzyılda tamamlandığı tahmin edilmektedir. Birçok antik tiyatro gibi burası da bir yamaca yaslanmış bir planla inşa edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Oturma aralarında toplamda 8 merdiven boşluğu bulunmaktadır. Tiyatronun restorasyonunda %95 oranında kendi malzemeleri kullanılarak büyük oranda aslına sadık kalınmıştır. Tiyatroda 12 bin kişi aynı anda etkinlikleri izleyebilmektedir.
- Adres: 20280 Pamukkale, Denizli
- Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 08.00-19.00; Kış dönemi 08.00-17.00
- Giriş ücreti: 80₺. Müzekart geçerli. (Hierapolis Antik Kenti için alınan biletle görülebilir)
- Yol tarifi al >
8. Antik Havuz ( Kleopatra Havuzu)
Burası neresi? Havuz yüzyıllar önce gerçekleşen bir deprem sonucu oluşmuştur ve havuzun tarihinin 1500 yıl öncesine dayandığı düşünülmektedir. Havuzun şifalı olduğunu öğrenen Mısır Kraliçesi’nin şifa bulmak için sık sık bu havuzda yüzdüğü rivayet edilmektedir ve havuzun ismi de buradan gelmektedir. Havuzun su sıcaklığının her zaman 36 derecelik ideal bir sıcaklıkta olması ise şifalı olduğu iddialarını güçlendiren işaretlerden biridir.
Neden gitmeliyim? Antik kalıntıların da bulunduğu 1500 yıllık bir havuzda yüzmek bizce çok heyecan verecek etkinliklerden biri olacaktır ve bu nedenle bu etkinlik kesinlikle Denizli’de yapılacak şeyler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kış aylarında günlük 400 kişinin ziyaret ettiği havuzun yaz aylarında 2500 kişi tarafından ziyaret ettiği düşünülüyor ve Pamukkale’de yapılacak şeyler arasında mutlaka bulunması gereken etkinliklerden biri olarak kabul ediliyor.
Bu arada havuzda yüzmeyi planlıyorsanız ayakkabılarınız için poşet, yiyecek ve içecek de getirebilirsiniz. Dilerseniz kişisel eşyalarınızı emanet dolaplarına bırakabilirsiniz. Önceden fotoğraf çekimine izin veriliyorken, şu anda ne yazık ki buna müsaade edilmiyor ve alandaki özel fotoğrafçının çektiği fotoğrafları beğendiğiniz taktirde çıktısını ve dijital formatını 50₺ ücret karşılığında satın alabiliyorsunuz. Bu ücret bize de biraz fazla geldi ama yapacak bir şey yok. Sonuçta kraliçelerin yüzdüğü havuzda yüzüyorsunuz 🙂
- Adres: Kale Mahallesi, 20190 Pamukkale, Denizli
- Ziyaret saatleri: Nisan-Ekim arası 08.00-21.00; Kasım-Mart 08.00-17.00
- Giriş ücreti: Saatlik ücreti 100₺. (Müzekart ile %50 indirimli giriş sağlanıyor) 18 yaş altı 25₺.
- Yol tarifi al >
9. Colossae Antik Kenti
Burası neresi? Honaz Dağı’nın eteklerinde kurulmuş olan Colossae Antik Kenti, Büyük Frigya’nın en özel merkezlerinden biri olmuştur ve bölgenin 6 büyük kentinden biri olmuştur. Denizli’nin 25 km doğusunda yer alan Honaz ilçesinde bulunmaktadır.
Persler döneminde şehir en zengin ve parlak dönemini yaşamıştır. MÖ 3. yüzyıla gelindiğinde aynı bölgede Hierapolis ve Laodikeia şehirleri kurulunda Colosssae’nin parlaklığı hızlı bir şekilde sönmüştür. MS 1. yüzyılda meydana gelen deprem ise şehre büyük zarar vermiştir.
Antik kentin kurulmuş olduğu alanda ziyaretçiler özellikle kayalara oyulmuş odaları ve ev şeklinde yapılmış mezarları görebilmektedir. Kente ait tiyatronun yeri de seçilebilmesine karşın belirgin bir tiyatro izine rastlanmamaktadır.
- Adres: Emirazizli, 20330 Honaz/Denizli
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
10. Laodikeia Anik Kenti
Burası neresi? Denizli’ye bağlı Eskihisar, Goncalı, Bozburun köyleri sınırları içerisinde kalıyor. Seleukosların Kralı II. Antiokhos tarafından, eşi Laodike için yapıldığı söyleniyor. Bir diğer rivayet ise II. Antiokhos’un rüyasında annesi, kız kardeşi ve eşinin kendileri için bir kent kurmasını istemesi üzerine kentin kurulduğudur. Şehir, geçmişte “Rhoas” ve “Diopolis” isimleriyle de anılmıştır. Kentin kuruluşunun MÖ 3. yüzyıl civarlarında olduğu tahmin edilmektedir. Şehir 5 kilometrekarelik bir alanda yayılmıştır.
Ana yolların kavşak noktası olması nedeniyle geçmişte çok önemli bir konumda bulunmuş ve diğer antik kentlere göre çok daha hızlı bir şekilde gelişmiştir. Şehir, bugün Denizli şehir merkezinden 6 km kuzeyde bulunmaktadır. Yapılan kazılar neticesinde şehirdeki yerleşimin Kalkolitik dönemden MS 7. yüzyıla kadar bilfiil devam ettiğini göstermektedir. Şehir MÖ 130 senesinde Roma İmparatorluğu’na bağlanmıştır. MS 5. yüzyılın sonlarında bölgede meydana gelen deprem kenti yerle bir etmiş ve şehir o dönemden sonra tekrar eski gösterişli günlerine ulaşamamıştır.
Anadolu coğrafyasının en büyük stadyumu, 4 adet hamam kompleksi, 2adet tiyatro, 5 adet agora, 5adet Nymphaeum, 2 adet anıtsal giriş kapısı, bir Bouleuterion, tapınaklar, Latrina, Peristylli evler, kiliseler ve anıtsal caddelere ait kalıntılar antik kentin görülebilecek yerleri arasında yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? Denizli’nin tarihi yerleri arasında turistik olarak büyük önem taşımaktadır. Bulunduğu jeopolitik konumu nedeniyle Anadolu’nun en büyük metropollerinden biri olmayı başaran şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ne de dahil edilmiştir. Şehirdeki bulunan muazzam su taşıma sistemi, Asya‘nın en önemli 7 kilisesinden birinin bu şehirde bulunması şehri değerli kılan detaylardan yalnızca birkaçı.
- Adres: Goncalı, 20000 Merkez/Pamukkale/Denizli
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
- Giriş ücreti: 25₺. Müzekart geçerli.
- Yol tarifi al >
11. Tripolis Antik Kenti
Burası neresi? Tripolis Antik Kenti, Denizli merkeze 40 km uzaklıkta, Menderese Nehri kıyısında bir yamaçta bulunmaktadır. Laodekia’ya 30 km mesafede bulunan şehir, Hierapolis’e ise 20 km mesafede bulunuyor. Dönemin en önemli ticaret ve tarım merkezi konumundaydı. Günümüzde antik kent bölgesinde yer yer kazı çalışmaları devam etmektedir.
Lidyalılar döneminde kurulmuş olmasına karşın ait olmasına rağmen Roma ve Bizans dönemi mimari özelliklerini taşımaktadır. Şehrin ilk adının “Apollonia” olduğu tahmin edilmektedir. En parlak dönemi Romalılar döneminde olmuştur ve kent, geçmişte birçok depremde önemli zararlar görmüştür.
Tripolis tiyatrosu şehrin en önemli yapılarından biridir. Tiyatro cavea, orkestra ve sahne bölümlerinden meydana gelmektedir. Yaklaşık 8 bin kişilik bir kapasiteye sahiptir. Tiyatronun 200 metre batısında Tripolis hamamı bulunmaktadır ve klasik bir Roma hamamı türünde inşa edilmiştir. Şehir binası, apsisli yapı, kale ve surlar, su yolları, nekropol de tamamen sağlam bir şekilde olmasa da bir kısmı günümüze ulaşabilmiş şehir kalıntıları arasında bulunmaktadır.
- Adres: Yenicekent, 20400 Yenicekent /Buldan/Buldan/Denizli
- Ziyaret saatleri: Her gün gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
12. Tabea Antik Kenti
Burası neresi? Büyük İskender’den sonra kurulan şehir devletlerinden biri olan Tabea Antik Kenti, Denizli antik kentleri içinde önemli bir konuma sahiptir. Şehirdeki ilk yerleşimin ise Helenistik dönemde başladığı tahmin edilmektedir. Antik dönemde kendi adına sikke bastırmış olması, şehrin ekonomik anlamda güçlü bir konumda olduğunu göstermektedir. 1957 senesinde, ilçe merkezinin yer değiştirmesine kadar kent içinde aktif olarak yerleşim devam etmiştir.
Antik kentten günümüze ulaşabilen en önemli yapıların başında kayaya oyulmuş nişli bina ve tek odalı evler gelmektedir. Bu yapılar incelendiğinde Roma döneminde yapılmış olabileceği düşünülmektedir. Oyuklar Selçuklu ve Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. Çınar ağacı, tek minare, Tabea Köprüsü, Cevher Paşa Camii ise antik kentin sınırları içinde bulunan ve çeşitli zamanlarda yapılmış tarihi eserler arasında yer almaktadır.
- Adres: Cumhuriyet, Denizli Cd., 20570 Kale/Denizli
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Müzeler
13. Hierapolis Arkeoloji Müzesi
Burası neresi? Hierapolis Antik Kenti, karşılaştığı depremler nedeniyle büyük oranda yıkıldıktan sonra Romalılar zamanında yeniden inşa edilmiştir. Antik kentin önemli kalıntılarından olan hamam, düzenlenerek günümüzde hamam olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Hamamın düzenlenmesi ve müze olarak ziyarete açılması 1970’li yıllarda şekillenmeye başlamış ve 1 Şubat 1984 senesinde gerçekleşmiştir. Müze içinde Hierapolis dışında Laodikeia, Colossai, Tripolis, Attuda gibi bölgedeki diğer antik şehirlerdeki kazılarda elde edilen eserler de sergilenmektedir. Beycesultan Höyüğü’ne ait eserler de müze içinde görülebilmektedir.
Müze içindeki eserler heykeller ve lahitler salonu, küçük buluntular salonu ve tiyatro buluntuları salonu olmak üzere üç salonda sergilenmektedir.
Neden gitmeliyim? Başta Hierapolis Antik Kenti olmak üzere Pamukkale bölgesindeki antik dünyada keyifli bir yolculuğa çıkmak ve bu kentleri yakından tanımak için bu keyifli müzeyi mutlaka listenize dahil etmelisiniz.
- Adres: Sümer Mahallesi, 2259. Sokak No:12, 20020 Merkez, Pamukkale, Denizli
- Telefon: (0258) 272 20 34
- Ziyaret saatleri: 1 Nisan-1 Ekim 10.00-21.00; 1 Ekim-1 Nisan 08.00-17.00 (Covid-19 tedbirleri nedeniyle hafta sonu gişe açılışı 11.00 olarak belirlenmiştir)
- Giriş ücreti: 12₺. Müzekart geçerli.
- Yol tarifi al >
14. Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Burası neresi? Pamukkale ilçesinde bulunan müze içinde 2000’den fazla eser sergilenmektedir. Ahmet Urkay, Denizli’nin Tavas ilçesinde doğmuş ve zamanla ticaret dünyasında önemli bir konuma gelmiş bir işadamıdır. Zamanla koleksiyonerliğe merak salan işadamı 1995 yılında bu konuda belgesini de alarak dünya genelinde önemli tarihi nesneleri toplamaya başlamıştır.
Neden gitmeliyim? Müze, ilk olarak 2005 senesinde Marmaris‘te kurulmuş, 2016 senesinde ise Denizli’ye taşınmıştır. Müze Karahayıt Mahallesi içinde kurulmuştur ve içinde 19. yüzyıla ait bir arabası, çiniler, aynalar, gramofonlar, halılar ve daha pek çok önemli değerli antik eser sergilenmekte ve insanların ufkunu açmak üzere ziyaret edilebilmektedir.
- Adres: Atatürk cd. Karahayıt Mah. 20190 Pamukkale/Denizli
- Tel: 0 (258) 271 41 45
- Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 | Pazar günleri kapalı. (Covid-19 sebebiyle saatler ve günler değişiklik gösterebilir)
- Giriş ücreti: Yetişkin 25₺, Öğrenci 10₺
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
15. Atatürk Evi Etnografya Müzesi
Burası neresi? Müze, 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen klasik bir Osmanlı evi içinde bulunmaktadır. Cumhuriyet döneminde parti binası olarak kullanılan bina, Atatürk’ün Denizli’ye geldiği zamanlarda kendisinin konaklaması için tahsis edilmekteydi. Bina daha sonra 1950 senesinde 1977 senesine kadar Verem Savaş Dispanseri olarak kullanılmış ve ardından tescillenerek koruma altına alınmıştır. Restorasyon çalışmalarının ardından da 1 Şubat 1984 senesinde müze olarak hizmete açılmıştır.
Müzenin alt katı etnografik öğelere ayrılmıştır ve bu kısımda silah, erkek ve kadın kıyafetleri, fincanlar, el sanatlarına ait örnekler gibi çeşitli nesneler sergilenmektedir. Üst kat ise Atatürk’e özel olarak tasarlanmıştır. Bu bölümde Atatürk’ün çalışma odası, yatak odası gibi yerler o döneme özgü bir şekilde dizayn edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Atatürk’e dair pek çok ize rastlayacağınız müze, bünyesinde barındırdığı etnografik eserlerle de Denizli kültürü hakkında detaylı bilgiler edinme olanağı sunmaktadır.
- Adres: Saraylar Mh., Gazi Mustafa Kemal Bulv. No:70, 20100 Bayramyeri/Merkezefendi/Denizli
- Telefon: (0258) 262 00 66
- Ziyaret saatleri: Kış dönemi 08.00-17.00; Yaz dönemi 10.00-17.00. Pazartesi günleri kapalı.
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Köprüler
16. Ahmetli Köprüsü
Burası neresi? Dört kemerli ve üç gözlü olarak inşa edilen köprünün kuzey yönüne bakan iki gözü, 1.Dünya Savaşı’nda Batı Anadolu’yu işgal eden Yunanlıların Denizli’ye geçmelerini engellemek amacıyla yıktırılmıştır. Yıkılan bölüm betonarme bir şekilde onarılmış ve bu şekilde hizmet vermeye devam etmesi sağlanmıştır.
Denizli’nin Sarayköy ilçesi Ahmetli Köyünde bulunan köprü, Roma dönemine aittir. 55 metre uzunluğa sahip olan köprünün genişliği ise 4,75 metredir. Köprünün inşasında traverten kullanılmıştır.
- Adres: Ahmetli Köyü, Sarayköy, Denizli
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Fikirleriniz bizim için çok değerli! Denizli tarihi yerler listemiz hakkında görüş ve önerilinizi yorum kısmından bizimle paylaşabilir, yazımızı geliştirmemiz noktasında bizlere yardımcı olabilirsiniz 🙂