Cidde’ye Gelen Herkesin Görmesi Gereken 11 Tarihi Yer

Suudi Arabistan’ın metropollerinden olan Cidde’nin meşhur tarihi yerleri hakkında hazırladığımız listeye birlikte göz gezdirelim.

Cidde Tarihi Yerler

Hazırladığımız listemizde Cidde tarihi hakkında sizlere yol gösterecek en önemli mekanlarla ilgili bilgilere ve fotoğraflara yer verdik. Cidde tarihi yerler listesi içindeki maddeleri incelediğiniz zaman şehre geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken pek çok durak hakkında detaylı bilgiye ulaştığınızı fark edeceksiniz.

Müzeler

1. Abdul Raouf Khalil Museum

Abdul Raouf Khalil Museum

Abdul Raouf Khalil Müzesi’ndeki sergiler, Cidde’nin tarihini yansıtan en önemli sunumlar olarak kabul edilmektedir. Cidde kentinin en eski ve tarihi müzelerinden biri burasıdır. Cidde bölgesinin 2500 yıllık tarihini incelemek isteyenler için bu muhteşem müze Cidde’nin mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Ziyaret Saatleri: Her gün 08:00-21:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Giriş Ücreti: 50 SAR (Yaklaşık olarak 78,5 ₺)

2. Bait Al Balad

Bait Al Balad

20. yüzyılın başlarında İngiliz sömürgesine hizmet eden Bait Al Balad 1915 ile 1930 yılları arasında bu amaca hizmet etmeye devam etmiştir. Yapı günümüzde ise Cidde’nin tarihini yansıtan eserlere, fotoğraflara ve çeşitli belgelere ev sahipliği yapmaktadır. Arap mimarisinin tipik bir örneği olan yapı krem rengi ile dikkat çekmektedir. Cidde’nin en popüler tarihi yerleri arasında bulunan yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilmiştir.

3. Darat Safeya Binzagr

Darat Safeya Binzagr

Darat Safeya Binzagr, Arap üslubuyla icra edilen sanatın sanat sevenlerle buluşmasına katkıda bulunan önemli sanat galerilerinden biridir. Yapımı 1995 yılında tamamlanan bina 2000 yılında açılarak ülkenin sanat dünyasına büyük katkılar sunmaya başlamıştır. Çok önemli sergilere ev sahipliği yapan bu galeri Cidde’de mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

Ziyaret Saatleri: Cuma günü kapalı olan müze, diğer günler 10:30-20:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müze 13:30-17:30 saatleri arasında ziyarete kapalıdır.

4. Biet Nassif

Biet Nassif

Cidde tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin kesinlikle uğraması gereken yerler arasında Biet Nassif de yer alıyor. 150 yıldan fazla bir süredir Cidde’nin soğuk iklimine karşı ayakta durmayı başaran bu yapı, şehrin simge yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Türk mimarisi ile yapılan bina 2009 yılından bu yana önemli sergilere ve kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır.

Ziyaret Saatleri: Bina haftanın her günü 08:00-24:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Camiler

5. Al Rahma Mosque

Al Rahma Mosque

Cidde’nin ünlü tarihi yerleri arasında gösterebileceğimiz Al Rahma Mosque, en önemli Cidde camileri arasında bulunuyor. Kızıldeniz’in üzerinde konumlandırılmış bu camii, adeta Kızıldeniz üzerinde yüzmektedir. Bu nedenle burası “yüzen camii” olarak da anılmaktadır. Açık avluda dolaşan ziyaretçiler, özellikle gün batımındaki muhteşem manzara ile buraya daha fazla hayran olmaktadır. Geleneksel desenlerle modern mimariyi birleştiren bu muhteşem camiiyi mutlaka görülmesi gereken Cidde tarihi yerler listenize dahil etmenizi tavsiye ediyoruz.

6. Hassan Enany Mosque

Hassan Enany Mosque

Şeyh Hassan Muhammet tarafından yaptırılan Hassan Enany Camii, 1982 yılında yapımına başlanarak yaklaşık 3 yıl sonra 1985 yılında tamamlanmıştır. Konum olarak Kral Çeşmesi’ne çok yakın bir yerde bulunan cami, oldukça huzurlu bir iklime sahiptir. Etrafında birçok bahçe ve yürüyüş alanı bulunan bu camii etkileyici kubbesi ile bilinmektedir.

7. Al-Jaffali Mosque

Al-Jaffali Mosque
Al-Jaffali Mosque’dan Al – Arba’een Gölü’nün eşsiz manzarası

Al – Arba’een Gölü manzarası ile huzur iklimini damarlarınızda hissedebileceğiniz Al-Jaffali Camii, Cidde’nin en ikonik camilerinden biridir. Camii, hem iç hem de dış tasarımı ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır. Geçmişte idam gibi infaz cezalarının bu camii önünde gerçekleştirildiği rivayet edilmektedir.

Diğer Tarihi Yerler

8. King Fahd Fountain

King Fahd Fountain

1983 yılında açılan bu çeşme, dünyanın en güzel çeşmelerinden biri olarak kabul edilmektedir. İlk yapıldığında 120 metreye kadar yükselen çeşme, sonraki teknolojik gelişmelerin ardından günümüzde 312 metreye kadar yükselebilmesi ile dünyanın en yüksek çeşmesi özelliğine sahiptir. Bütün bu özellikleri göz önüne alındığında bu etkileyici çeşmeyi bizce Cidde tarihi yerler listenize mutlaka dahil etmelisiniz.

9. Al-Balad

Al-Balad

Al-Balad, Cidde’nin en ikonik bölgelerinden biridir ve binlerce insan bu tarihi bölgeye gelerek turistik ziyarette bulunmaktadır. Bu eski şehirde bulunan eski evleri görmek ve pazarı ziyaret etmek, Cidde gezinizi daha eğlenceli kılmak için yapabileceğiniz etkinlikler arasında bulunmaktadır.

10. Cidde Deniz Feneri

Jeddaj Lighthouse

436 fit yüksekliği ile dünyanın en yüksek deniz fenerlerinden biri olan Jeddah Lighthouse, 1990 yılında inşa edilmiş olup Cidde’de görülmesi gereken tarihi eserler arasında bulunmaktadır. Burası bir deniz feneri olmasının yanı sıra aynı zamanda Cidde Limanı için bir kontrol noktası görevi de üstlenmektedir.

11. Bicycle Square

Bicycle Square

Cidde tarihi yerler arasında bulunan bu bisikletli anıt, ilginizi çekebilecek noktalardan biridir. Şehrin en eski simge yapılarından birinin bisiklet olması ve şehirde neredeyse bisiklet kullanan kimseye rastlanamaması ise durumu oldukça enteresan yapmaktadır.

Hazırladığımız liste ile “Cidde’nin tarihi yerleri nelerdir?” sorusu için mutlaka cevap olarak verilmesi gereken önemli noktalar hakkında sizlerle bilgi ve fotoğrafları paylaşmaya gayret ettik. Eğer listemize mutlaka eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz tarihi noktalar varsa bunları bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. 

Cidde hakkında bütün yazılarımıza ulaşmak ve bu Suudi Arabistan şehrini daha yakından tanımak için Cidde gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin