Cidde’de Ne Yenir? Ne İçilir? | Cidde’nin 11 Özel Lezzeti

Cidde Suudi Arabistan’ın önemli liman şehirlerinden biridir. Diğer pek çok liman şehrinde olduğu gibi Cidde’de de çeşitli kültürlerin etkilerini görmek mümkün olabilmektedir. Bu etkiler doğal olarak şehrin yemek kültürüne de yansımış. Cidde yeme içme kültürü içinde başta İtalya olmak üzere farklı kültürlerin etkisini görmek mümkün. Yazımızın geri kalanında “Cidde’de ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevabı olabileceğini düşündüğümüz özellikle bölgeye özel yemekleri listeledik.

Cidde’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Dilerseniz çok zaman harcamadan Cidde mutfağı içinde en çok tüketilen bölgeye özel lezzetlerden oluşturduğumuz listemize birlikte göz atalım;

1. Brost

Brost

Şehirde hızlı yemek kültürünü tatmak isterseniz brost denemeniz gereken lezzetler arasında bulunuyor. Şehirde kızarmış tavuk eti parçaları olarak servis edilen brostu deneyebileceğiniz pek çok cafe ve restoran bulunuyor. Eğer Cidde’ye gittiyseniz ve hızlı bir şekilde açlığınızı yatıştırmak istiyorsanız brost sizin için çok isabetli bir tercih olacaktır.

2. Izgara

Grill

Cidde yemekleri arasında ızgaranın yeri bir başkadır. Diğer bütün Arap ülkelerinde olduğu gibi burada da yerli halk eti ızgara yaparak yemeği çok seviyor. Bu durum ülkemizde de aynı şekilde olduğundan ülkemizden Cidde’ye gidenler için Cidde’de ızgara bulmak çok sevindirici olacaktır diye düşünüyoruz. Şehirde tavuk, kırmızı et, deve eti gibi çok çeşitli etlerin ızgaralarını bulabilir ve kendinize büyük bir ziyafet çekebilirsiniz.

3. Yemeni mandi

Yemeni mandi

Dumanı üzerinde bir yemeni mandi Cidde’de gerçekten iyi gider. Arap kültürünün elle yenen yemeklerinden olan Yemeni mandi içinde kemikli parça etler bulunuyor. Bu et genellikle tavuktan seçiliyor ancak deve ya da farklı bir et de tercih edilebiliyor.

Bu yemek yer altındaki taboon ismi verilen bir fırın içinde pişirilmekte ve üzerinde hafif bir duman tütsüsü kokmaktadır. Bu da yemeğin tadını bambaşka bir boyuta taşımakta ve yemeği diğer yemekler arasında farklı bir yere götürmektedir.

4. Nejdi kabsa

Nejdi Kabsa

Kajunun çok sevildiği bir ülkede kajulu veya fıstıklı pilav yapılmasa olmazdı. Altında kajulu pilav ve üstünde ise nar gibi kızarmış tavuk olunca ortaya işte bu muhteşem yemek çıkıyor. Ortadoğu ve Cidde mutfağı içinde çok önemli bir yere sahip olan nejdi kabsa bu coğrafyaya gelenlerin mutlaka denediği ve çok beğendiği yöresel yemeklerin başında geliyor.

5. Saleeg

Saleeg

Hicaz bölgesinin önemli yemeklerinden olan saleeg “Cidde’de ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevabını arayanlar için de Arap dünyasının en gözde yemekleri arasında bulunuyor. Yapımının basit olması ise bu bölgede sürpriz misafirler için ilk akla gelen yemek olan saleeg şehri ziyaret edenlerin de gözde lezzetleri arasında bulunuyor. Pilavın üzerine ise çoğunlukla çeşitli baharatlarla tatlandırılmış tavuk konsa da bu yemeği deve, dana gibi farklı etlerle de yapan yerler bulmak mümkün olabilmektedir.

Yemeğin içindeki malzemeleri ve nasıl yapıldığını merak ediyorsanız buradaki linki tıklayarak detaylara ulaşabilirsiniz.

6. Falafel

Falafel

Daha önce Umman ve Ürdün ile ilgili hazırladığımız yeme içme rehberlerinde övgü ile bahsettiğimiz falafel Cidde’de de hayli fazla beğenilen bir tür atıştırmalık. Bölgede bu leziz kızarmış toplara “maglia” ismi de verilmektedir. Baş rolde nohutun bulunduğu bu leziz toplar şehirde çerez gibi tüketiliyor ve çok seviliyor. Yani bir Ortadoğu gezisi yapıyorsanız falafelden kurtuluşunuz yok, o falafeli mutlaka deneyeceksiniz.

7. Musahab

Musahab

Acılı bir tavuk yemeği olan musahab “Cidde’de ne yenir? Ne içilir?” deyince akla gelen önemli tavuk yemeklerinden biridir. Al Baik’te en çok tercih edilen lezzetlerden olan yemek şehri ziyaret edenlerin de uzun süre akıllarından çıkmayan bir yemek deneyimi sunuyor.

8. Kaju

Kaju

Ülkemizde de son yıllarda çok fazla ilgi gören kaju, Cidde yeme içme kültüründe en fazla tüketilen yemişlerin başında geliyor. Bu yemişi taze bir şekilde bulabileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Bu şehre gelip de kaju yemeden dönmemenizi öneriyoruz. Hatta dönüşte kendiniz ve sevdikleriniz için bir miktar kaju götürerek onlara çok güzel bir “jest” yapabilirsiniz.

9. Al Baik

Al Baik

Aslında “lezzet rehberi” yazılarımızda pek fazla mekanlara yer vermiyoruz ancak Cidde’ye gelince bu zincir restorana uğramadan dönmemenizi öneriyoruz. Nugget, musahhab, brost ve daha fazlası için bu mekana mutlaka uğramalısınız. Al Baik içinde aynı zamanda balık ve karides gibi deniz ürünlerini de bulmak mümkün olabilmektedir. Markanın şubeleri Cidde’de o kadar çok seviliyor ki burada yemek yiyebilmek için uzun süre kuyrukta beklemeniz gerekebiliyor. Ne kadar kalabalık olabilir diye düşünüyorsanız aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz;

10. Kahve

Kahve

Alkol olayı Arap dünyası içinde katı kurallarla yasaklandığı için bu topraklarda alkol tüketimi dünyanın pek çok yerine göre çok daha düşük oranlarda kalıyor. Bu da insanların alternatif içeceklere yönelmesine neden oluyor. Bunlardan biri de kahve. Cidde yeme içme kültürü içinde bu nedenle kahve tüketimi hayli fazla. Eğer kahve içmeyi seviyorsanız burada ülkemizde “mırra” olarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak tüketilen tadı biraz acı olan kahveden bolca tüketebilirsiniz.

11. Çay

Çay

Eğer çay tiryakisi iseniz Cidde’de çok mutlu olacağınızı söylememiz gerek. Şehrin milli içeceği diyebileceğimiz çay “Cidde’de ne yenir? Ne içilir?” sorusuna verilebilecek en güzel içeceklerin başında geliyor. Şehirde bulunan insanlar için çay içmek adeta yaşamın bir parçası olarak görülüyor.

*Siz de “Cidde’de ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevabı olduğunu düşündüğünüz ve bir Ortadoğu gezisi planlandığında mutlaka denenmesi gereken lezzetler varsa bize yorum kısmından yazarak yazımızın daha keyifli bir hale gelmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Bu arada unutmadan şehirde bulunan Cidde Gıda Merkezi’ni ziyaret ederek bölgeye özel pek çok farklı lezzeti deneme şansına sahip olabilirsiniz. 

“Cidde’de Ne Yenir? Ne İçilir? | Cidde’nin 11 Özel Lezzeti” üzerine bir yorum

  1. Neden Hurma gibi bir meyveniz varken yemek kültürünüze girememiş.Bildigim kadarı ile çok faydalı ve besleyici.Çok karbonhidratlı bir mutfak kültürü afiyet olsun .

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin