MÖ 8.yüzyıldan günümüze kadar pek çok medeniyete ve tarihin önde gelen isimlerine ev sahipliği yapan Bolu, geriye kalan tarihi yapılarıyla da dikkat çekiyor. Meşhur tarihi yapılarından, camilerine kadar birçok noktasıyla listelediğimiz Bolu’nun tarihi yerleri yazımızı okumanızı öneriyoruz;
Bolu tarihi hakkında; MÖ 1200’lü yıllarda Friglere kadar uzanan bir geçmişe sahip olan Bolu’da Persler, Makedonlar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar hakimiyet kurmuştur. Şehrin ismi Helenistik dönemde Bithynia, Romalılar döneminde Claudio Polis ve Türklerin egemenliğine geçtikten sonra ise Bolu olarak anılmıştır.
Bölgenin tamamen Türkleşmesi ve köylerine Türklerin yerleşmesi Malazgirt Zaferi’nin ardından 1074 senesinde Türkmenlerin Bolu’ya gelmesi ile gerçekleşmiştir. Haçlı Seferleri sırasında Trabzon Rum İmparatorluğu tarafından ele geçirilse de bu hakimiyet fazla sürmemiş ve bölge kısa bir süre içinde halkın gayretleri ile işgalden kurtulmuştur.
1308 senesinde, Selçuklu Devleti’nin yıkılmasıyla bölgede Moğolların hakimiyeti başlamış ancak Osmanlı Devleti‘nin kurulması ile bölge yeniden Türklerin egemenliğine girmiştir. Osmanlı döneminde önemli bölgelerden biri olan Bolu, Kurtuluş döneminde işgal edilmese de önemli oranda zarar görmüştür. Cumhuriyet döneminde ise şehir vilayet olmuştur.
Bolu’nun en ünlüleri; Bolu’nun en ünlü tarihi yerleri arasında öncelikle Yukarı Taşhan geliyor. Taşhan’ın yanı sıra Seben Kaya Evleri ve Tarihi Mudurnu Evleri de es geçilmemesi gereken önemli duraklar arasında bulunuyor.
Bolu gezi tavsiyesi; Bolu‘ya geldiğinizde sadece Bolu’nun ünlü tarihi mekanlarını değil aynı zamanda muhteşem Bolu mutfağını da keşfe çıkmanızı öneriyoruz. Bolu deyince akla gelen şeylerden bir diğeri ise tabi ki muhteşem doğal güzellikleri oluyor. Bu doğal güzellikler Bolu’da kamp yapma isteği uyandırdığı gibi doğa severler için muhteşem birer gezi rotası da oluyor. Bu noktada özellikle Abant’ı listenize almanızı ve dönmeden önce Abant’ı keşfe çıkmanızı öneriyoruz.
Müzekart; Eğer Müzekart’ınız varsa Bolu Müzesi’ni ek ücret ödemeden kartınızla ziyaret edebilirsiniz. Sadece Bolu için kart çıkartmayı düşünürseniz ekonomik olmayacaktır.
Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları
1. Seben Kaya Evleri
Burası neresi? Bolu’nun Solaklar Köyü sınırları içinde yer alan tarihi kaya evler, ilçe merkezine 4 km mesafede bulunuyor. Seben-Bolu ana yolunun 2 kilometre iç kısmında kalan tarihi alan, Boluluların ve şehir dışından gelenlerin en sık ziyaret ettiği yerlerden. Vadinin yamacında yer alan kayaların oyulmasıyla yapılan bu kaya evler, 4 katlı yapılar olarak karşımıza çıkıyor.
İçeriden geçişli şekilde yapılan evler adeta eski bir apartman görünümünde. Evlerin içerisinde rastlanılan izler üzerinden yapılan tahminlere göre Erken Hristiyanlık döneminde, MÖ 300’lü yıllarda yapılmış olabileceği düşünülüyor. Orta Bizans dönemine kadar aktif bir şekilde kullanılan evler, günümüzde ziyarete açık. Katlar arasında zeminler sağlam olmadığı için içeriye girilmesi tavsiye edilmiyor. Ancak en azından bir katına da olsa rahatlıkla bakabilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Son dönemlerde Bolu Belediyesi bölgede önemli çalışmalar yaptığı için tarihi alan daha da popüler hale gelmeye başladı. Kaya evlerin bulunduğu alana oldukça yakın bir konumda yapılan ahşap bungalov evler halkın ilgisini çekiyor. Siz de tarihi Seben Kaya Evleri’ni gezmek istediğinizde, güzel bir tarihi tur yaptıktan sonra doğayla baş başa ahşap evlerde konaklayabilirsiniz. Belediye nezdinde bulunan işletmenin oldukça temiz ve tatminkar olduğu ise ziyaret eden birçok kişi tarafından dile getirilmektedir. Alanda ücretsiz otopark imkanı da sunulmaktadır.
- Adres: Solaklar Köyü, 14750 Seben/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Hanlar
2. Yukarı Taşhan
Burası neresi? Bolu’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken meşhur tarihi yerlerden birisi de şehrin merkezinde yer alan Büyük Camii’nin yanı başındaki Yukarı Taşhan. Üzerinde yer alan tarihi kitabesine göre han, Serbevvab Hacı Abdullah Ağa’nın isteği üzerine 1804 yılında inşa edilmiştir ve 30 odası bulunmaktadır.
Kesme taş ve moloz malzemeden inşa edilen yapı, içerisinde yer alan kemerlerle ve eyvanlı avlusuyla dikkat çekiyor. Yapıldığı günden bu yana aktif olarak kullanılan han, günümüzde de halen kullanıma açık. İçerisindeki avlusunda yer alan çay bahçesinde kuşburnu çayı içip tarihin dokusunu hissedebilirsiniz.
- Adres: Büyükcami, 14200 Bolu Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Mimari Yapılar
3. Gülezler Konağı
Burası neresi? Bolu’nun merkezinde yer alan Karaçayır Mahallesi’ndeki Gülezler Konağı, 19. yüzyılda inşa edilmiş bir yapı. Milli Mücadele döneminde inşa edilen önemli konutlardan olan konak, 2008 yılında yıkılmış. Aslına uygun olarak yeniden inşa edilen yapı, 2011 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlanmış. Günümüzde Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak hizmet veren konağı, Bolu gezinizde ziyaret edebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Konağın en önemli özelliklerinden biri, Bolu’nun en büyük konağı olma özelliğini taşımasıdır. Burada gerçekleştirilen çeşitli sanatsal ve kültürel faaliyetler ile gezinizi daha keyifli bir hale getirme fırsatını yakalayabilirsiniz.
- Adres: Karaçayır, Gülez Sk. No:15, 14200 Bolu Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
4. Göynük Zafer Kulesi
Burası neresi? Zafer kulesi, şehrin küçük ama güzelliklerle dolu Göynük ilçesinde yer alıyor. Cuma Mahallesi’nde bulunan kule, ilçeye hakim bir tepede oldukça güzel bir manzaraya sahip bir yapı. Kule 3 kattan oluşmaktadır ve üst katları daralmaktadır. Milli Mücadele dönemi sırasında dönemin Kaymakamı Hurşit Bey’in isteğiyle 1923 senesinde yapılan kule, Sakarya Meydan Muharebesi’nde ölen şehitlerin anısına inşa edilmiş. Ahşap yapı malzemesinden inşa edilen kule, ilçeye gelenlerin mutlaka uğradığı mekanlardan. Yapı, 1960 senesinde orijinalliği korunarak restore edilmiştir.
Neden gitmeliyim? “Bolu’nun en fotojenik yerleri neresi?” diye sorsalar bizce Göynük Zafer Kulesi bu listenin olmazsa olmazlarından biridir. O kadar narin, asil ve gururlu duruyor ki, insanı kendisine hayran bırakıyor. Kuleye arabaya çıkışa izin verilmiyor ve hafif rampa bir yoldan 5 dakikalık bir yürüyüş yapmak gerekiyor.
- Adres: Cuma, Zafer Tepesi, 14780 Göynük/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Kuleye giriş hakkında bilgiye ulaşamadık ne yazık ki 🙁
- Yol tarifi al >
5. Tarihi Mudurnu Evleri
Burası neresi? Bolu’nun şehir merkezine 52 km mesafede yer alan Mudurnu ilçesi, bünyesinde barındırdığı tarihi konaklarla dikkat çekiyor. Eski Türk evlerinin en güzel mimari temsilcilerinden olan evler, günümüzde Sit alanı olarak kabul edildiği için, koruma altına alınmış durumda. İlçede yer alan toplam 165 ev, tarihi konak kapsamında canlı bir sergi gibi ziyaretçilerini ağırlıyor. Bunun yanında 8 adet cami çeşme ve hamamlar da ziyaretçilerin beğenisini topluyor. Siz de eski mimari yapıları gözlemlemeyi ve tarihin yaşanmışlıklarıyla dolu sokaklarda dolaşmayı sevenlerdenseniz, Mudurnu’ya mutlaka uğramalısınız. Evler sayesinde Mudurnu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındığını da belirtmemiz faydalı olacaktır.
Neden gitmeliyim? Mudurnu’nun en güzel sivil mimari örneklerinden olan bu güzel evler hem tarihi koklamak hem de muhteşem fotoğraflar çekmek için uğranması gereken Bolu’nun en önemli tarihi yerleri arasında bulunuyor. Özellikle Armutçular Konağı, Mudurnu’ya gelenlerin en hayran olduğu tarihi eserler arasında bulunuyor.
Kaçırmayın! Eğer vaktiniz olursa Mudurnu’ya yakın bir konumda bulunan Tarihi Babas Kaplıcası’nı da ziyaret ederek pek çok hastalık için şifa bulabilirsiniz. Kaplıcanın özellikle romatizmal hastalıklara iyi geldiği biliniyor.
- Adres: Mudurnu, Bolu
- Yol tarifi al >
6. Göynük Evleri
Burası neresi? Mudurnu evlerinin yanı sıra, Bolu’nun önemli tarihi mahallelerinden birisi olan Göynük’te listemizde yer alıyor. Bolu’ya gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği turistik bir yer haline gelen Göynük, tarihi evleriyle de dikkat çekiyor. 20. yüzyıl başlarında inşa edildiği bilinen evler, kentsel sit alanı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmış. Evlerin en önemli özelliklerinden biri ise ev halkının sosyalleşmesini sağlayan “hayat” isimli avlulara sahip olması…
Neden gitmeliyim? Ahşap ve beton birleşiminden oluşan evler, içerisinde yer alan çatı motifleriyle de mimari açıdan birer inceleme alanı olarak karşımıza çıkıyor. 2017 yılında Göynük’ün Sakin Şehir “Citta Slow” ilan edilmesi ise beldeyi turistler için daha bir cazibe merkezi haline getirmiştir.
- Adres: Göynük, Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
7. Tarihi Bolu Hükümet Konağı
Burası neresi? Bolu’nun simgesel yapılarından biri haline gelen Tarihi Hükümet Konağı, Bolu’nun ilk mutasarrıfı olarak da bilinen Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmış. Tarihi kaynaklara göre 1811 yılında inşa edilen konak, Hüsrev Paşa’nın Osmanlı-Rus seferine gitmesi nedeniyle, İbrahim Paşa tarafından tamamlanmış. Yapıldığı dönem için oldukça önemli olan yapı, 1926 yılında büyük bir yangına tanık olmuş.
Yangın sonrasında çatı katı tamamen yanan konak, yenilenerek 1932 yılında yeniden hizmete girse de, 1944 depremiyle oldukça zarar görmüş. Deprem sonrası üç kattan iki kata indirilen konak, günümüzde koruma altına alınmış. Son olarak 1998 yılından 2008 yılına kadar yeniden restore sürecine giren yapı, günümüzde halen aktif bir şekilde, Bolu Valiliği binası olarak hizmet veriyor.
- Adres: Tabaklar, İzzet Baysal Cd. No:2, 14100 Bolu Merkez/Bolu
- Telefon: (0374) 215 37 60
- Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.30-17.30
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Kaleler
8. Gerede Keçi Kalesi
Burası neresi? Bolu’nun Gerede ilçesinde yer alan tarihi Gerede Keçi Kalesi, geçmişten günümüze parça parça kalmış olsa da, ulaşabilmiş önemli bir kalıntı. Arkut Dağı’nın etrafında yer alan kale, tepeye hakim bir noktaya inşa edilmiş. Kalenin üzerinde kitabe bulunmadığı için yapım tarihi net olarak bilinmiyor ancak tarihi verilere göre Bithynialılar döneminde yani MÖ 3. yüzyılda inşa edilmiş. Kaleyle ilgili anlatılan pek çok hikaye bulunuyor.
Savaş yaşanılan dönemde bölgede yaşayan halkın hayvanları ve mallarıyla birlikte sığındığı rivayet edilen kale, boynuzlarında mum yakılan keçilerden orduların korkmasıyla da bu ismi almış. Kale, 1993 senesinde restore edilerek güçlendirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Kaleye gidiş yolu stabilize ve biraz sıkıntılı ancak yolun sonunda kalede karşılaşacağınız muhteşem manzara ile bu sıkıntıları anında unutacağınızı belirtmeliyiz. Umarız yakın zamanda kaderine terk edilen kale daha fazla ilgi görür ve turizm açısından daha önemli bir yer haline gelir.
- Adres: Kitirler, 14900 Gerede/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Çeşmeler
9. Tarihi Çeşme
Burası neresi? Bolu’nun tarihi yerleri hakkında hazırlamış olduğumuz listemize şehrin sokaklarında gezerken karşımıza çıktığında dahi tarihi dokuyu hissettiren yapılardan biri olan çeşme ile devam ediyoruz. Bolu’nun şehir merkezinde yer alan “Vahdet Çeşmesi” olarak da bilinen tarihi çeşme, Semerkant Mahallesi’nde yer alıyor. Dikdörtgen mimari ile inşa edilen çeşmenin üzerinde yer alan kitabe silindiği için, yapım tarihi net olarak bilinmiyor. Çeşme 10 cm kadar yüksekliğe sahip bir kaide üzerinde yükseliyor. Üst kısmında ise betondan yapılmış bir çatı bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Eğer Bolu’nun tarihine tanıklık etmiş bir çeşmede kısa bir mola verip, yüzünüzü yıkamak isterseniz bu çeşmeyi listenize dahil etmelisiniz.
- Adres: İsmetpaşa Caddesi, Bolu Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Müzeler, Sanat Merkezleri
10. Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi
Burası neresi? Bolu’nun merkezine bağlı olan Tabaklar Mahallesi’ndeki tarihi sanat merkezi, 1915 yılında kargır bir yapı olarak inşa edilerek şehre kazandırılmış oldukça değerli bir yapı. Günümüzden halen sanat merkezi olarak aktif bir şekilde kullanılan bina, Bolu Valiliği binasının hemen önünde yer alıyor. Tek katlı olarak inşa edilen yapı, dikdörtgen plan ile dizayn edilmiş.
Neden gitmeliyim? Ahşap saçaklarıyla ve muhteşem mimarisi ile de dikkat çeken yapıyı Bolu gezinizde ziyaret edebilir ve kültürel etkinliklere de katılabilirsiniz. Bolu’da uzun süreli konaklayacaklar için merkezde gerçekleştirilen kurslar ise kendini geliştirmek isteyenler açısından muhteşem bir fırsat olmaktadır.
- Adres: Tabaklar, Atatürk Blv. No:2, 14100 Bolu Merkez/Bolu
- Telefon: (0374) 212 21 53
- Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
11. Bolu Müzesi
Burası neresi? 1975 senesinde kurulan Müze Memurluğu ile macerası başlayan Bolu Müzesi, 14.11.1981 senesinde gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından ziyarete açılmıştır. Bolu ve çevresindeki kazı çalışmalarında elde edilen eserler müzede koruma altına alınarak ziyaretçilerin incelemesi sağlanmaktadır.
Müzede arkeoloji ve etnografya bölümü olmak üzere iki salon bulunmaktadır. Arkeoloji bölümünde 3286, etnografya bölümünde ise 1677 eser yer almaktadır. Müzede aynı zamanda 12095 adet sikke sergilenmektedir.
Neden gitmeliyim? Müzeyi ziyaret edenler Bolu’nun tarihi hakkında çok önemli bilgiler elde etme fırsatını yakalamaktadır. Arkeoloji bölümünde Neolitik dönemden Roma ve Bizans dönemine kadar bölgede bulunan pek çok kalıntı görülebilmektedir. Müzenin ikinci katındaki etnografya bölümü ise çeşitli günlük yaşam eşyaları, sanat eserleri gibi nesneleri görmek için ziyaret edilmektedir.
- Adres: Karamanlı, Stadyum Cd., 14200 Bolu Merkez/Bolu
- Telefon: (
0374) 215 39 72 - Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.30
- Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli
- Yol tarifi al >
12. Mudurnu Ahiler Müzesi
Burası neresi? Anadolu’da 700 yıllık bir geçmişe sahip olan ahilik geleneği, Mudurnu ilçesinde de büyük bir öneme sahiptir. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olan Arasta’da yer alan Ahiler Müzesi, ahilik kültürünün en iyi şekilde yansıtılması amacıyla hayata geçirilmiştir. Küçük olmasına karşın iyi niyetle oluşturulmuş bir müze olarak karşımıza çıkmaktadır. Müze Orta Çarşı’da bulunan Demirci Emin İnce’nin dükkanının restore edilmesiyle ortaya çıkmıştır.
Neden gitmeliyim? Müze, çok profesyonel bir şekilde oluşturulmamış olsa da içinde bulunan eski dönem zanaatkarlara ait malzemeler oldukça ilgi çekici bir şekilde yerleştirilmiş. Ziyaretçiler müzede demircilere, bakırcılara, terzilere ve diğer geçmiş dönem zanaatlarına ait birçok farklı malzemeyi görme ve ahiliğin ruhunu hissetme olanağını bulmaktadır. Cuma günü yapılan ahi duası ise izleyenleri etkileyen önemli etkinliklerden biri.
- Adres: Seyrancık, 14800 Mudurnu/Bolu
- Telefon: (0374) 421 30 31
- Ziyaret saatleri: Pazar günleri dışında 10.00-17.30
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Camiler
13. Yıldırım Bayezid Cami
Burası neresi? Bolu’da yer alan tarihi camilerin en önemlilerinden biri olan Yıldırım Bayezid Cami, şehir merkezinde yer alan Büyükcami Mahallesi’nde yer alıyor. Üzerinde yer alan tarihi kitabesine göre cami 1382 yılında inşa Yıldırım Bayezid’in isteği üzerine inşa edilmiş. Kütüphane ve medrese şeklinde yapılan külliye ne yazık ki günümüze sadece cami olarak ulaşabilmiş. Cami, aynı zamanda “akıllı camii” olarak da bilinmektedir. Bunun nedeni ise deprem sonrası mihraptaki denge sütunlarına bakılarak camide herhangi bir kayma olup olmadığının tespit edilebilmesidir.
Neden gitmeliyim? Tarihçilerin tahminine göre 1891 yılında çıkan yangında zarar gören yapı, 1899 yılında onarımdan geçirilmiş. Yangından sonra kesme taş ile yapılan cami, son olarak 1999 depremi sonrası restore edilerek günümüzdeki görüntüsüne kavuşabilmiş. İçinde yer alan nakış işi süslemeler ve motiflerle ilgi çeken camiyi, Bolu ziyaretiniz sırasında görmeyi unutmayın.
- Adres: Büyükcami, 14100 Bolu Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
14. Kadı Cami
Burası neresi? Bolu’nun Büyükcami Mahallesi’nde yer alan Kadı Cami, tarih kaynaklara göre Demirtaş Paşa’nın oğlu olan Mehmet Bey’in isteği üzerine 1499 yılında inşa edilmiş. Yapıldıktan sonra belli bir süre de kütüphane olarak kullanılan cami, kesme taş malzemeden yapılmış. Caminin ismi ise yan tarafında kadılığın bulunmasından gelmiştir. 1999’da yaşanan depremde zarar gören cami, onarımdan sonra tekrar cami olarak kullanıma açılmış. Osmanlı döneminde inşa edilen camilerin mimari özelliklerini taşıyan yapıyı ibadet saatleri dışında ziyaret edebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Osmanlı kündekari işçiliğinin en güzel örneklerini sergilemesi ve Osmanlı’dan kalma en güzel mimari eserlerden biri olması nedeniyle Kadı Camii, en önemli Bolu tarihi yerleri arasında yer almaktadır. Caminin 16 kenarlı minaresi ise dikkat çeken önemli detaylarından biridir.
- Adres: Karaçayır, İzzet Baysal Cd. No:98, 14200 Bolu Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
15. Gazi Süleyman Paşa Cami
Burası neresi? Bolu’nun Göynük ilçesinde yer alan Gazi Süleyman Paşa Cami, 1335 yılında inşa edilmiş. Gazi Süleyman Paşa’nın yaptırdığı cami, 1875 yılında yaşanan selde yıkıldığı için II. Abdülhamit döneminde padişahın isteği üzerine yeniden inşa edilmiş. Cami ilk yapıldığında ahşap olarak inşa edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Tek kubbesi ve tek minaresiyle bilinen yapı, günümüze kadar birçok onarımdan geçtiği için ne yazık ki eski görüntüsünden uzaklaşmış. Ancak Osmanlı mimarisinin izlerini hala net olarak hissedebileceğiniz camide halen aktif olarak ibadet ediliyor. Cami, Bolu’da Osmanlı döneminden günümüze ulaşabilen en sağlam yapılardan biridir.
Kaçırmayın! Caminin hemen yanında bulunan ve Osmanlı döneminin en büyük alimlerinden biri olarak kabul edilen Akşemseddin’in türbesini de ziyaret etmeden ayrılmayın.
- Adres: Cuma, Akşemseddin Cd., 14780 Göynük/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
16. Gerede Aşağı Tekke Cami
Burası neresi? Tarihi camilerle donatılmış Bolu listemizde yerini alan Gerede Aşağı Tekke Cami, ilçenin Seviller Mahallesi’nde yer alıyor. İbadethane aynı zamanda “Şehitler Cami” olarak da biliniyor. İçerisinde türbenin de yer aldığı caminin üzerinde kitabesi bulunmadığı için ne yazık ki tam olarak ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı net olarak bilinmiyor.
1944 Yılında Bolu’da yaşanan büyük deprem sonrası caminin tamamı yıkıldığı için 1957 yılında yeniden inşa edilmiş. Türbesinde ise Şabanniye tarikatının kurucularından Geredeli Şeyh Hacı Halil Efendi’nin mezarının yer aldığı cami, ilçeye gelenlerin en sık ziyaret ettiği inanç noktalarından biri.
- Adres: Seviller, Aşağı Tekke Sokak. No:163, 14900 Gerede/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
17. Ilıca Musa Paşa Cami
Burası neresi? Bolu’nun bilinen tarihi camilerinden bir diğeri de, şehir merkezinde yer alan Ilıca Musa Paşa Cami. Caminin üzerinde yer alan kitabeye göre 1510-1511 yılında inşa edilen cami, Bolu şehir merkezine de 5 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor. Dönemin önde gelenlerinden Ahmet Bey’in oğlu olan Musa Paşa’nın yaptırdığı cami, oldukça küçük bir cami olsa da mimarisiyle görenleri etkiliyor. Moloz taş malzeme kullanılarak inşa edilen yapı, 1944 depreminden sonra 1960 yılında yeniden onarılarak ibadete açılmış.
- Adres: 14020 Karacasu, Bolu Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
18. Mudurnu Yıldırım Bayezid Cami
Burası neresi? Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer alan tarihi yapılardan olan cami, genellikle Bolu merkezdeki camiyle karıştırılıyor. İki cami de aynı isme sahip, ancak mimari yapıları birbirlerinden oldukça farklı. Büyükcami Mahallesi’nde yer alan tarihi cami, Yıldırım Bayezid’in şehzade olduğu dönem olan 1382 yılında inşa edilmiş. 1891 yılında yanarak büyük zarar gören cami, 1944 ve 1999 yıllarında meydana gelen camide de zarar görünce aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Yanında yer alan medrese ve hamam ile birlikte inşa edilen cami, kare planı ve eyvanlı yapısıyla dikkat çekiyor. Silindir gövdesi, tek minaresi ve kubbesiyle günümüze kadar gelebilen cami, günümüzde halen ibadet için kullanıma açık.
- Adres: Seyrancık, Yıldırım Beyazıt Cd. No:713, 14800 Mudurnu/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
19. Saraçhane Cami
Burası neresi? Bolu şehir merkezinde yer alan tarihi pek çok camiden bir diğeri de, Saraçhane Camii. Büyük cami Mahallesi’nin camilerinden olan Saraçhane, üzerinde yer alan kitabeye göre 1750 yılında Silahtar Mehmet Ağa’nın isteğiyle inşa edilmiş. Caminin kitabesinde yer almasa da, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne göre caminin mimarının Mimar Sinan olduğu, cami zarar gördükten sonra Silahtar Mustafa Paşa tarafından yenilendiği biliniyor. Kesme taş ve molozdan inşa edilen cami, sivri kemerli pencereleriyle de dikkat çekiyor.
- Adres: Aktaş, İzzet Baysal Cd. No:108, 14200 Bolu Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
20. İmaret Cami
Burası neresi? Saraçhane Camii’ne oldukça yakın bir konumda bulunan İmaret Cami, Bolu’da görülmesi gereken tarihi yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bölgenin vakıflarının kayıtlarına göre dönemin ileri gelenlerinden Kızıl Ahmed Bey’in soyundan olan, Şemsi Ahmet Paşa’nın isteğiyle yaptırılmış.
Neden gitmeliyim? 16. yüzyılda yapıldığı bilinen cami, uzun yıllardır yapılan onarım ve değişimler nedeniyle eski görüntüsünden uzaklaşmış. Özellikle de caminin içerisinde yer alan II. Abdülhamid döneminden kalma ahşap tavan camide, geriye kalan önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.
- Adres: Aktaş, Öney Sk. No:2, 14200 Bolu Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
21. Karaköy Cuma Cami
Burası neresi? Bolu’nun en küçük camilerinden biri olan tarihi Karaköy Cuma Camii, şehrin merkezine bağlı olan Karaköy Köyü’nde yer alıyor. Tek katlı ve tek minareli düz bir mimariye sahip olan cami, kitabesinde yer alan bilgilendirmeye göre 1562-1563 yıllarında inşa edilmiş. Musa Paşa’nın oğlu olan Mehmet Bey’in yaptırdığı cami, annesi için yaptırılmış.
Neden gitmeliyim? Moloz taş ile yapılan cami, çevresinde yer alan yeşillik alanın peyzajıyla da dikkat çekiyor. Bahçedeki taştan tarihi eserler ise camiyi daha ilgi çekici bir yer haline getirmektedir.
- Adres: Karaköy, Yenimahalle – Aşağıkaraköy Yolu, 14030 Bolu Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
22. Keçeci Mehmet Cami
Burası neresi? Listemizin bir sonraki maddesinde yer alan Karaköy Cuma Camisi gibi oldukça küçük olan bir diğer cami de, tarihi Keçeci Mehmet Camisi. Bu özel ibadethane Akpına Camii olarak da biliniyor Keçeci Mehmet ise caminin bulunduğu yeri bu amaçla bağışlamış bir esnaf.. Bolu’nun merkezinde yer alan cami Akpınar Mahallesi’nde bulunuyor. Caminin üzerinde bir kitabe bulunmuyor ancak tarihi verilere göre caminin 1835 senesinde inşa edildiği tahmin ediliyor.
Neden gitmeliyim? Caminin dışı beton görüntüsüne sahip ancak içine girdiğinizde göreceğiniz ahşap yapı oldukça etkileyici bir görüntüye sahip.
- Adres: Akpınar, Sütçüoğlu Sk. No:14, 14200 Bolu Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
23. Karamanlı Cami
Burası neresi? Bolu merkezde yer alan Karamanlı Mahallesi’ndeki tarihi cami, kitabesinde yer alan bilgiye göre 1897 yılında inşa edilmiş. Dikdörtgen planla inşa edilen cami, düz ahşap tavana sahip. Caminin inşasında yoğunluklu olarak taş malzemenin kullanıldığı görülmektedir.
Neden gitmeliyim? Sarı ve yeşil renkli dış cephesiyle de dikkat çeken cami, bulunduğu sokağa oldukça etkileyici bir atmosfer katıyor.
- Adres: Karamanlı Mahallesi, Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Hamamlar
24. Yıldırım Bayezid Hamamı (Orta Hamam)
Burası neresi? Bolu’nun merkezinde yer alan Büyükcami Mahallesi’ndeki tarihi hamam, kapısının üstünde yer alan kitabeye göre, Çelebi Beyazıt tarafından 1388 yılında yaptırılmış. Ömer İbn-i İbrahim’in mimarı olduğu hamam, kadın ve erkekler için ayrı alanlara sahip olduğu için çifte hamam olarak da biliniyor.
1908 yılında onarımdan geçen, çatı ve kubbe kiremitleri yenilenen hamam, yuvarlak kemerli bir kapıdan girildiğinde bölümlere ayrılıyor. Hamama inmek için yol seviyesinden üç basamak aşağıya inmek gerekiyor. Soyunmalık, sıcaklık ve soğukluk bölümlerinin yer aldığı hamam, günümüzde halen aktif olarak kullanılıyor.
Neden gitmeliyim? Yorumlardan anladığımız kadarıyla Orta Hamam hizmet anlayışı ile güzel bir hamam keyfi için gidilebilecek yerler arasında bulunuyor. Aynı zamanda yoğurtlu gözleme ve çay keyfi de ziyaretçilerin en çok önerdiği şeylerden.
- Adres: Aktaş, İzzet Baysal Caddesi, Merkez/Bolu
- Telefon:
- Ziyaret saatleri: Telefon numarasını arayarak bilgi alabilirsiniz.
- Giriş ücreti: Ne yazık ki ücret bilgilerine ulaşamadık 🙁
- Yol tarifi al >
25. Tarihi Tabaklar Hamamı
Burası neresi? Tabaklar Hamamı, Bolu’nun merkezinde yer alan tarihi hamamlardan en bilinenlerinden. Tabaklar Mahallesi’nde yer alan hamam, Tahvil Mehmet Paşa tarafından 16. yüzyılda inşa edilmiş. Kadın ve erkek bölümü ayrı olarak inşa edilen hamam, çifte hamam özelliği taşıyor, ancak kadınlar bölümü erkekler bölümüne oranla oldukça küçük inşa edilmiş. Moloz taş malzemeden inşa edilen hamam taş silme saçaklara da sahip.
Neden gitmeliyim? Hamam ilk yapıldığı dönemde soyunmalık, soğukluk ve sıcaklık olmak üzere üç bölümle inşa edilmiş. Ancak geçmişte yapılan yol çalışmasından dolayı soyunmalık dönemi yıkılmış. Günümüzde kafeterya olarak işletilen hamama, yıkanmak için olmasa da bir şeyler içmek için gidebilirsiniz.
- Adres: Tabaklar, İzzet Baysal Cd. No:65, 14100 Bolu Merkez/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
- Giriş ücreti: Siparişinize göre fiyat değişkenlik gösterebilir.
- Yol tarifi al >
26. Sultan Hamamı
Burası neresi? Bolu’nun merkezinde yer alan Büyükcami Mahallesi’nin, tarihi Saraçhane Sokağı’nda yer alan hamam, Sokullu Mehmet Paşa’nın vakfı tarafından 16. yüzyılda inşa edilmiş. İlk yapıldığı dönemde sıcaklık ve soğukluk kısmı olarak iki bölümlü inşa edilen hamam, 19. yüzyılda önünde yer alan küçük soyunmalık kısmının eklenmesiyle 3 bölümlü bir hamam haline gelmiş. Kadınlar ve erkekler için ayrı bölümlerin olduğu hamam günümüzde sadece kadınlar için hizmet veren bir spa ve güzellik merkezi haline getirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Bayan ziyaretçilere özel olan hamam, 2 kattaki 9 adet özel odada dinlenme ve 3. katta kaynana bölümü olarak dizayn edilen bölümde yiyecek ve içecek ikramları ile keyifli zaman geçirme olanağına sahip olmaktadır.
- Adres: Aktaş, Süreyya Sk. No:2, 14200 Bolu Merkez/Bolu
- Telefon: 0549 425 9000 – 0532 158 14 08
- Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-22.00
- Giriş ücreti: Telefon numaralarını arayarak bilgi alabilirsiniz.
- Web sitesi
Türbeler
27. Akşemseddin Türbesi
Burası neresi? Tarihin önemli dini ve siyasi isimlerine ev sahipliği yapan Bolu, inanç turizmi açısından da oldukça sık ziyaretçi alıyor. Listemize bu türbelerden biri olan Akşemseddin Türbesi ile devam ediyoruz. Fatih Sultan Mehmet’in hocası olarak bilinen ve İstanbul’un fethinde önemli bir rol oynayan, Hacı Bayram Veli’nin de öğrencisi Akşemseddin’in Türbesi, Bolu’daki tarihi ve turistik yerler arasında önemli bir yere sahiptir.
Neden gitmeliyim? 1459 yılında vefatının ardından Fatih Sultan Mehmet’in isteğiyle 1464 yılında tamamlanan türbe, içerisinde yer alan özel işçilikli ahşap sandukasıyla da görenleri büyülüyor. İstanbul, Yalova ve diğer çevre illerden ziyaretçilerin geldiği türbeyi, Bolu geziniz sırasında ziyaret edebilirsiniz.
- Adres: Cuma, Akşemseddin Cd., 14780 Göynük/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
28. Aktaş Türbesi
Burası neresi? Bolu’nun merkezinde yer alan Aktaş Türbesi, Semerkant Mahallesi’nde yer alıyor. Aktaş Camisi ile yan yana bulunan türbe, içerisinde 5 ayrı sandukaya ev sahipliği yapıyor. 18. yüzyılın önde gelen şeyhlerinden ve evliyalarından Şabanniye Tarikatı’ndan Hacı Mustafa Safiyüddin ve müritlerinden Samuncu Şıhı ve şair olan Mehmet Faik Efendi’nin mezarı yer alıyor.
Neden gitmeliyim? 18. yüzyılın önemli evliya ve erenlerine ait mezarların bulunması, türbeyi, manevi anlamda önemli ziyaret noktalarından biri haline getirmektedir.
- Adres: Semerkant Mahallesi, Merkez İlçe, Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
29. Tokad-i Hayreddin Türbesi
Burası neresi? Bolu’ya gelenlerin en sık ziyaret ettiği türbelerden biri olan Tokad-i Hayreddin Türbesi, şehir merkezine 13 km mesafede bulunan Elmalık Köyü’nde yer alıyor. Abant yolundan gittiğinizde tabelalar sayesinde ulaşabileceğiniz türbe, Halvettiye tarikatından olan Hayrettin-i Tokadi’nin ve müritlerinin mezarlarına ev sahipliği yapıyor. Tokat’ta doğan Hayrettin Tokadi, müderris olarak Bursa’da görev yapmış, döneminin önemli alimlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Mezarların taşları ve mermerleri ise yakın dönemde yapılmıştır.
Neden gitmeliyim? Türbenin bulunduğu alan, doğal güzellikleriyle de dikkat çektiği için özellikle de hafta sonu yoğun ziyaretçiye sahip. Türbenin yukarısında yer alan gölden, mesire alanına kadar doğanın tadını çıkarabileceğiniz bir ortama sahip olan türbeyi, Bolu geziniz sırasında mutlaka ziyaret etmelisiniz.
- Adres: Abant Sapağı Mevkii Yeşilköy, 14030 Bolu Merkez/Bolu
- Telefon: (0374) 225 26 26
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
30. Ömer Sekkin Hazreti Türbesi
Burası neresi? Listemizin son maddesinde yer alan Ömer Sekkin Hazreti Türbesi, Bolu’nun Göynük ilçesinde yer alıyor. Çeşme Mahallesi’nde bulunan türbe, Hacı Bayram Veli’nin de müridi olan Bayrami Melamiliği’nin kurucusu Ömer Sekkin’in mezarına ait. 1475 yılında öldüğü düşünülen Ömer Sekkin Hz. kubbeli ve kemerli türbesiyle dikkat çekiyor. Türbe sekizgen bir formda ve düzgün kesme taşlar kullanılarak inşa edilmiştir.
- Adres: Çeşme, Değirmen Sk., 14780 Göynük/Bolu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
**Tarihin etkileyici dokusuyla donatılmış Bolu ilimizin tarihi yerleri hakkında hazırladığımız listemiz burada sona eriyor. Siz de Bolu’nun tarihi yerleri yazımızı beğendiyseniz ya da eklemek istediğiniz başka tarihi eserler var ise, aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
çok iyi ya
yıldırım beyazıt camii mudurnu da değil bolu merkez yukarı çarşıdadır bilginize
Merhabalar,
Uyarınız için teşekkürler. Yazımızda gerekli düzenlemeleri yaptık.
Görüşmek üzere.