1- Dolmabahçe Sarayı Hakkında Genel Bilgiler
Saray, Sultan Abdülmecid tarafından 1843-1856 yılları arasında 250 bin metrekare gibi dev bir alanda yaptırılmıştır. Her ne kadar batı saray mimarisinden önemli oranda etkilenmiş olsa Osmanlı dönemi saray yaşamı konusunda ziyaretçilerine çok özel bir deneyim yaşatan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un gezilecek tarihi yerleri arasında önemli bir yere sahiptir.
Saray, Osmanlı’nın çöküş dönemine denk geldiği için büyük imparatorluğun İstanbul’a ve dünyaya armağan ettiği son eserlerden biri olarak görülmektedir. Büyük oranda dış borçlarla yaptırılmış olan sarayda gösteriş açısından hiçbir masraftan kaçınılmamış, sarayın her bir noktası özenle ve ince bir işçilikle hayata geçirilmiştir. Saray içinde kullanılan eşyalar dekorasyon ürünleri de sarayın şanına yaraşır bir şekilde seçilmiştir.
Sarayın ana yapısı bodrumla birlikte 3 kattan oluşmaktadır ancak buna bir de tavan arası eklenince sarayın kat sayısı 4’e çıkmaktadır. Sarayda 285 oda, 43 salon, 68 tuvalet ve 6 hamam olduğu kaynaklarda yazmaktadır. Sarayın yapımı ve dekorasyonu sırasında geleneksel Osmanlı mimarisinin etkilerinin büyük olduğu görülmektedir. Binanın yapımında ahşap, tuğla ve taş yoğun olarak kullanılmıştır.
Sultan Abdülmecid ile birlikte 6 padişahın malikanesi olarak kullanılan Dolmabahçe Sarayı aynı zamanda 1927- 1949 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı makamı olarak da değerlendirilmiş ve Mustafa Kemal Atatürk devletle ilgili pek çok önemli çalışmasını bu saray içinde hayata geçirmiştir. 1984 yılına kadar kısmi olarak çeşitli davetlere açık olarak hizmet vermeye devam eden saray bu tarihten sonra ise müze olarak işlev kazanmıştır.
2- Dolmabahçe Sarayı ‘nın Bölümleri
Birçok farklı bölümden oluşan sarayın ana kısmı Mâbeyn-i Hümâyûn (Selâmlık), Muâyede Salonu (Tören Salonu) ve Harem-i Hümâyûn bölümlerinden oluşmaktadır. Bu bölümlerin her biri Osmanlı döneminde farklı amaçlar için kullanılmıştır. Padişah ve ailesi özel yaşamı için Harem-i Hümâyûn kısmını kullanırken Muâyede Salonu devlet erkanının önemli gün ve kutlamalarda buluşma yeri olarak kullanılmaktaydı. Mâbeyn-i Hümâyûn ise devlet işlerinin görüşülerek önemli kararların alındığı yer olarak sarayda çok önemli bir yere sahipti.
Bu bölümlerin dışında dünyanın en büyük balo salonu da gene Dolmabahçe Sarayı içinde bulunmaktadır.
3- Dolmabahçe Sarayı ‘na Ulaşım
Şehrin en çok ziyaret edilen durakları arasında bulunan Dolmabahçe Sarayı da tıpkı Topkapı Sarayı gibi ulaşım açısından oldukça kolay bir noktada bulunmaktadır. Beşiktaş sınırları içinde bulunan saraya Taksim’e, Kabataş’a, Beşiktaş’a gelerek bu bölgelerden ortalama 10-15 dakikalık kısa bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Bahsettiğimiz bu bölgelere ise İstanbul’un hemen hemen her noktasından otobüs, tramvay, metro, metrobüs gibi çok çeşitli ulaşım araçlarını kullanarak ulaşmak mümkün olabilmektedir.
4- Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti
Öncelikle üzülerek Müzekart uygulamasının Dolmabahçe Sarayı içinde geçmediğini belirtmemiz gerek. Saraya giriş ücreti ile ilgili girmek istediğiniz yere göre farklı fiyatlandırmalar olduğu içi yazı ile kafanızı karıştırmak yerine bir tablo halinde sizlerle fiyatları paylaşmak istedik. Saraya girmek için ödemeniz gereken 2018 yılı ücret bilgileriyle ilgili detaylara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.
Saray Koleksiyonları Müzesi girişi için ise tam 10₺ ücret alınırken indirimli bilet 5₺ olarak fiyatlandırılmaktadır.
Bu arada saray 10 Kasım Atatürk’ü Anma Etkinlikleri sırasındaki katılımcılar için ziyaret ücretsizdir.
5- Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri
Eğer İstanbul gezilecek yerler listenize Dolmabahçe Sarayı ‘nı da dahil etmeyi planlıyorsanız -ki bizce mutlaka dahil etmelisiniz- bu geziyi pazartesi günü dışında yapmanız gerekecek. Saray pazartesi günleri dışında 09:00-16:00 saatleri arasında; diğer kasır ve saraylar ise 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Saray ile ilgili bütün detaylara ulaşmak isterseniz sarayın resmi sayfasını buradan ziyaret edebilir ve merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulma şansına sahip olabilirsiniz. Saray ziyaretinizle ilgili aklınıza takılan sorular için dilerseniz 0(212) 236 90 00 numaralı telefonu arayarak da bilgi sahibi olabileceğinizi de hatırlatalım.