Beyrut’un En Özel 16 Tarihi Yeri

Savaşların ve acıların şehri Beyrut, tarih kokan sokakları ile eşsiz bir yolculuğa çıkmaya davet ediyor.

Beyrut’un Tarih Kokan Yerleri

Beyrut tarihi hakkında; Beyrut Lübnan’ın başkentidir ve uzun yıllar savaşın ortasında kalmış, son yıllarda savaşın izlerini üzerinden atarak çok modern bir şehir haline gelen bir Ortadoğu şehridir. Burası aynı zamanda dünyanın en dost canlısı şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Birçok kişi buraya önyargılı davransa da gidip görenler bu şehrin zihinlerindeki Beyrut’tan çok farklı ve açık fikirli bir yerleşim yeri olduğunu söylemektedir. Şehir yaklaşık 2 milyon nüfusu ile ülkenin insan yoğunluğu bakımından kalabalık şehirlerinden biridir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu şehir yıl genelinde ılıman bir iklime sahiptir.

Beyrut’un en ünlüleri; Pigeon Rocks mutlaka görüp manzarası karşısında bir şeyler içmeniz gereken Beyrut’un önemli noktalarından biridir. Bunun yanı sıra Beyrut Ulusal Müzesi, MIM, Sursock Müzesi gibi yerleri de mutlaka listenize eklemeli, meşhur Lübnan yemeklerini tatmadan şehirden ayrılmamalısınız.

Beyrut gezi tavsiyesi; Beyrut’a geldiğinizde özellikle şehrin tarihi ile ilgili pek çok müze sizi bekliyor olacak. Bu nedenle müzelere biraz geniş bir vakit ayırmanız, gezinizi çok daha eğlenceli ve etkileyici bir şekilde geçirmenize olanak tanıyacaktır.

Beyrut gezisi sırasında kullanılabilecek uygulamalar; Eğer trafikle işiniz olacaksa Carpolo mutlaka edinmeniz gereken uygulamalardan biri. Geliştiriciler bu uygulamaya o kadar güveniyor ki, şayet herkes bu uygulamayı kullanırsa şehir trafiğinin en az %20 oranında azalacağını iddia etmektedir.

Ülkemizde de pek çok benzeri bulunan Go Sawa uygulaması ile şehirde pek çok farklı konudaki indirimli hizmetlere ulaşabilir ve gezinizi daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirme imkanına sahip olabilirsiniz.

Bir Beyrutlu gibi konuşmak ve iletişim kurmak için Keefak uygulamasını da mutlaka indirmelisiniz. Böylece Beyrut’ta iken ihtiyaçlarınızı çok daha kolay bir şekilde belirterek büyük bir sıkıntıdan kurtulabilirsiniz.

Müzeler

1. Aub Museum

Aub Museum

1968 yılında kurulmuş olan bu asırlık müze, Doğu’nun en eski müzelerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır. Taş Devri’nden İslami döneme kadar çok geniş bir zaman dilimine ait başta Lübnan olmak üzere yakın coğrafyalardan da toplanmış birçok farklı tarihi eseri bu müzede incelemek mümkün olmaktadır.

Müzede aynı zamanda düzenli tarih dersleri, çocuk atölyeleri, rehberli turlar gibi çok çeşitli etkinlikler de düzenlenmektedir.

  • Google Haritalarda Aç
  • P.0.B. 236-9, Beyrut, Lübnan
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi-Cuma 10:00-16:00
  • Giriş Ücreti: 15 ₺

2. National Museum of Beirut

National Museum of Beirut

Lübnan tarihine dair muazzam bir gezi gerçekleştirmeyi istiyorsanız bu müze, mutlaka Beyrut tarihi yerler listenizin ilk sıralarında olmak zorunda. 6000 yıllık köklü bir geçmişe sahip bir şehir olan Beyrut’ta gidilebilecek en iyi müzelerden birisi kesinlikle burası. Özellikle 18. ve 19. yüzyıldan kalma şehrin geçmişine dair kalıntıları görünce hayranlığınızı gizleyemeyeceksiniz.

  • Adres: Konum
  • Ziyaret Saatleri: Salı-Pazar, 09:00-17:00
  • Giriş Ücreti: Yaklaşık 16 ₺

3. Tourist Landmark Of Resistance

Burası bir savaş müzesidir ve Beyrut’un en popüler tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Hizbullah tarafından yönetilen müze, İsrail’in güney Lübnan’dan çekilmesinin 10. yıl dönümünde, 25 Mayıs 2010 tarihinde açılmıştır. Müze, 1982 yılından beri İsrail tarafından işgal edilen şehrin canlı ve yakın tarihine tanıklık etmek isteyenler için önemli ziyaret noktalarından biridir. Müzenin kurulduğu bu alan direniş esnasında Hizbullah askerlerinin işgal sırasında hapsedildiği yerlerden biriydi.

  • Adres: Konum
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 09:00-18:00
  • Giriş Ücreti: Yaklaşık 15 ₺

4. Sursock Museum

Sursock Museum

Özel şahıslara ait olan bu çağdaş sanatlar müzesi, Achrafieh’te 1912 numaralı bir konakta yer almaktadır. Çoğunlukla modern sanata ait eserlerin sergilendiği müzede bazı çağdaş sergiler de bulunmaktadır. Çağdaş sanata meraklı ziyaretçilerin Sursock Museum’u mutlaka görmeleri gerekiyor.

  • Adres: Konum
  • Ziyaret Saatleri: Perşembe günleri dışında 10:00-18:00; perşembe günleri 12:00-21:00. Pazartesi ve salı günleri ise kapalıdır.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

Antik Kentler

5. Sidon

Sidon

Beyrut tarihi yerler listesi antik kalıntılar konusunda oldukça zengin bir yelpazeye sahip. Bunlardan biri de Sidon. Burası bir ticaret kenti olarak dünyaca ünlü bir şehirdi. Şehrin kalelerinin büyük bir kısmı bugün hayatta olmasa da var olan kısımları ziyaretçilerine etkileyici bir kuşbakışı şehir manzarasını seyretme imkanı sunuyor.

6. Tyre

Tyre

Tyre, Güney Lübnan’ın en eski ticaret merkezlerinden biri olarak kabul görmekteydi. Bu antik Fenike şehri, bugün antik kalıntıları ile meşhur önemli ziyaret noktalarından biridir. Limanın MÖ 2750 yılına kadar tarihlendiği düşünülmektedir. Burası 100 binden fazla kişinin yaşadığı modern bir şehir de aynı zamanda.

Adres: Konum

7. Byblos

Byblos

Şehre bir saatlik bir mesafede bulunan Byblos, tarih ve arkeolojinin hayranları için Beyrut’ta mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor. Şehir Fenike kentlerinin en eskilerinden biridir ve burada M.Ö 5000 yılına dayanan bir yerleşim geçmişi bulunmaktadır. Ulusal Obelisk Müzesi, Sultan Abdulmajid Camii ve Haçlı Hisarı ise burada mutlaka görülmesi gereken önemli yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Konum
  • Ziyaret Saatleri: Gün doğumundan gün batımına kadar ziyaret edilebilir.
  • Giriş Ücreti: Antik kentteki yerler için farklı ücretlendirmeler bulunmaktadır.

Dini Yerler

8. Aziz George Yunan Ortodoks Katedrali (Greek Orthodox Cathedral of Saint George)

Greek Orthodox Cathedral of Saint George

Burası Lübnan Rum Ortodoks topluluğunun ana kilisesi ve en fazla ziyaretçisi olan ibadet yerlerinden biridir. 1772 yılında açılan kilise, Aziz George’nin ejderhayı öldürdüğü rivayet edilen mağaranın bulunduğu yere inşa edilmiştir. Burası şehrin en eski kilisesi olarak bilinmektedir.

  • Adres: Konum
  • Ziyaret Saatleri: İbadet saatlerine dikkat edilerek ziyaret edilebilir.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz ancak dilerseniz bağışta bulunabilirsiniz.

9. Mohammad Al-Amin Mosque

Beyrut gezisi, yapımı 2008 yılında tamamlanan ve Orta Doğu mimarisinin güzel bir örneği olan Mavi Camii’yi gezmeden tamamlanmış sayılmaz. Sanatsal bir şekilde dekore edilmiş caminin içinde ziyaretçilerin ilgisini çekecek pek çok unsur bulunmaktadır. Halka açık bir şekilde bulunan yazılı duvarlar caminin önemini açıkça gösteren detaylardan yalnızca biri. Camii Sünni Müslümanlar için bir ibadet yeri olarak inşa edilmiştir.

  • Adres: Konum
  • Ziyaret Saatleri: Günün her saati ziyaretçilere açık.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

Tarihi Yapılar

10. Roman Temple of Bacchus

Roman Temple of Bacchus

Beyrut’a çok yakın bir konumda bulunan Baalbek kasabası, Roman Temple of Bacchus isimli muhteşem tapınak ile bilinmektedir. Geçmişi 1800 yıl öncesine dayanan tapınak, Roma şarap tanrısı anısına inşa edilmiştir.

  • Adres: Konum
  • Ziyaret Saatleri: Gün batımına kadar ziyaret edilebilir.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

11. Roman Baths

Roman Baths

Beyrut’ta Roma’nın köklerini bulmak istiyorsanız Roma Hamamları sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Şehrin hemen merkezinde yer alan Berytus, ilk olarak 1968 yılında keşfedilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucu hamam, MS 1. yüzyıla tarihlenmiştir. Sitede üç ana salon bulunmaktadır. Bunlar; mermer havuz, büyük bir havza ve son olarak sıcak su odasıdır. Bu bölümlerden biri günümüzde sanatsal etkinlikler için kullanılmakta iken bir diğeri de bir Akdeniz bahçesi olarak Beyrut’un önde gelen turistik noktalarından biridir.

  • Adres: Konum
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat boyunca ziyaret edilebilir.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

Mimari Yapılar

12. Grand Serail

Grand Serail

Restore edilerek eski ihtişamına kavuşan bu Osmanlı binası, başbakanlığın üssü olarak kullanılmaktadır. Bina resmi olarak değerlendirildiği için yanına yaklaşmak ya da içini görmek çok mümkün olmamaktadır.

  • Adres: Konum
  • Ziyaret Saatleri: Ziyarete açık değil.

13. Beit Ed-Dine Palace

Beit Ed-Dine Palace

İçinde bir de müze barındıran Beit Ed-Dine Palace, 19. yüzyıldan kalma etkileyici bir saraydır. Sarayın inşaatı 1788 yılında başlamış ve yaklaşık olarak 30 senede tamamlanabilmiştir. Efsaneye göre bir daha böyle muhteşem bir eserin yapılamayacağı söylenmektedir.

  • Adres: Konum
  • Ziyaret Saatleri: Salı-pazar 09:00-17:00, pazartesi kapalı.
  • Giriş Ücreti: Yetişkinler için yaklaşık 38₺, öğrenciler için 19₺ ve çocuklar için 7₺.

Diğer Tarihi Yerler

14. Martyrs’ Square

Martyrs’ Square

Şehit Meydanı, Lübnan’ın ve Beyrut’un en önemli gösteri ve eylem merkezlerinden biridir. Burası adeta bir mıknatıs gibi insanları birbirine kenetlemekte ve çok önemli gösterilerin ortaya çıkmasına tanıklık etmektedir. Bu ikonik yapı, 1931 yılından bu yana pek çok olaya şahitlik etmiştir.

15. Nijmeh Square

Nijmeh Square

Beyrut’un kalbinde bulunan Nijmeh Meydanı, iç savaştan sonra şehrin yeniden yapılanmasında en çok üzerinde durulan yerlerden biriydi. Burası parlamento binasının yanı sıra iki katedrale ve bir de müzeye ev sahipliği yapmaktadır. Bu meydanda mutlaka bir süre vakit geçirmenizi tavsiye ediyoruz.

16. Hamra Street

Hamra Street

1960’lardan kalma bu entelektüel cadde “Beyrut’un Champs Elysees’i” olarak adlandırılmaktadır. İşte bu nedenle şehrin bu yönünü keşfetmek isteyen turistler için burası çok popüler yerlerden biri.

Beyrut her yönüyle sizi şımartabilecek güzelliğe sahip bir şehir. Beyrut’u ziyaret ettiğinizde bütün bu harika yerleri de mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer listemize eklememizi istedikleriniz olursa ya da listemizle ilgili söylemek istedikleriniz varsa bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin