Basra Gezilecek Yerler Listesi | Detaylı Anlatım

Irak’ın güneybatısında konumlanan Basra, ülkenin en büyük ikinci şehridir ve en önemli limanına sahiptir.

Orta Doğu‘nun bu bölgesine yolunuz düşerse nerelere gitmeniz gerektiğini Basra gezilecek yerler yazımızda anlattık. Eski çağlardan itibaren bilim, edebiyat ve ticaret merkezi olan Basra, jeopolitik yerinden dolayı siyasi çekişmelere sahne olmuştur. Dönemsel olarak savaşlara girip çıkan Basra kimi zaman bu savaşlardan ağır yaralar almış. Günümüzde ticaret ve yatırımlar sayesinde kalkınmaya devam ediyor. 

#1 Basra Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında; 

1- Eski Basra

old basra

“Makil Bölgesi” olarak da geçen Eski Basra onlarca medeniyetin mirasını taşıyan özel bir yerdir. Emeviler döneminde Halife Ömer tarafından kurulan şehir Abbasiler, İngiltere, Portekiz, Hollanda, Osmanlı gibi devletlerden direkt etkilenmiştir. Eski Basra toprakları biraz daha iyi korunsaydı bugün bambaşka bir atmosfere sahip olabilirdi.

2- Sinbad Adası

sinbad adası

Binbir Gece Masalları’nı biliriz. Hikayenin kahramanlarından biri Sinbad’dır. Kahramanımız Basra’da yaşayan bir tacirdir ve maceralar bunun etrafında döner. Yolculukları sırasında başından geçen olaylardan biri adaya düşmesi. Sinbad’ın kaldığı ada da Basra’da bulunuyor. Adaya gitmek isteyenler Dicle ve Fırat Nehirleri arasından geçiş yapmalı.

3- Halid Köprüsü

Tarihi bir köprüdür. Basra’daki Sinbad Adası’na ulaşmak için bu köprüden geçmek gerekiyor. Mimarisi ve görünüşüyle hoş bir manzarası var. Orjinalliğini kaybetmeden günümüze kadar gelen önemli yapılar arasındadır.

4- Şattülarap

Şattülarap

Fırat ve Dicle’nin Basra Körfezinden denize dökülmeden önce buluştukları yere Şattülarap denir. Buradaki su yolunun hangi devlete ait olduğu gibi sorunlar İranIrak Savaşları’na neden olmuş. Arkasında yatan neden ise petrol tankerlerinin geçiş için burayı kullanmasıdır. Palmiye ağaçlarıyla bezenmiş bölge birçok tarihi yapıyı barındırıyor.

5- Bedir Şâkir es-Seyyâb

ünlü şairin evi

 

Basra’da önemli bir şairdir. Halk da minnet duygusunu göstermek için kent merkezine heykelini dikmiş. 1972’de yapılan heykel Basra gezi listelerinde üst sıralarda yer alır.

6- Camiler

Müslüman bir ülkede cami olmazsa olmaz. Basra’da hem cami hem de kiliseler sokakları süslüyor. İnanç turizminde de etkililer. Seyid Ali Musavi Camii ve Latin Kilisesi en çok bilinen ve gezilen yerler.

*Basra gezilecek yerler hakkında eksiklerimiz varsa aşağıdaki yorum kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz. Seyahatiniz içinse internet sitemizdeki Basra uçuşlar sayfasından her zaman ucuz bilet bulabilirsiniz. Orta Doğu’yu merak edenler ve Irak’ın en eski kentlerinden birini görmek isteyenler Basra’yı tercih edebilir.

Basra gezilecek yerler listemize ek tavsiyelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin