Bangladeş’te Gezilecek 10 Popüler Yer

Bangladeş’in görülmesi gereken muhteşem noktalarını ‘’ Bangladeş’te Gezilecek 10 Popüler Yer ‘’ yazımızda sizler için tüm detaylarıyla ele aldık.

Güney Asya’nın en kalabalık ülkelerinden biri olan Bangladeş’te çok fazla güzel yap olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ön yargılarınızı anında silecek etkileyici Bangladeş gezimize başlayalım.

1- Lalbagh Kalesi

Lalbagh Kalesi

Bangladeş’in Dakka şehrinde bulunan Lalbagh Kalesi,1678 yılında yapımına başlanmış ancak asla tamamlanamamış bir kaledir. İmparator Subahdar Muhammed Azam Şah tarafından yapımı emredilmiştir ancak imparator ne yazık ki kalenin tamamlandığını göremeden vefat etmiştir.

Sonrasında tahta geçen oğlu Shaista Han’da kalenin bitişi için gün sayarken kızı Pari Bibi bilinmeyen bir hastalıktan dolayı ölmüştür. Bu acıya dayanamayan Shaista Han, kalenin inşasının durulması için emir vermiş ve ölümlerin sebebini kalenin uğursuzluğuna bağlamıştır.

Mungal Hanedanlığı döneminde inşasına başlanan ve hala bitirilmeyen bu yapı ‘’ Banglaedş’in Uğursuz Kalesi’’ olarak anılmaktadır. Ancak ne olursa olsun batıl inanışları bir kenara bırakıp mimarisiyle göz dolduran bu kaleyi ziyaret etmeniz için gerekli bilgileri aşağıya bırakıyoruz.

Çalışma Günleri: 09:00-17:00 (Pazar Günü Kapalı)
Konum: Lalbagh Rd, Dhaka 1211, Bangladeş
İletişim: +880 2-9673018

2-Ahsan Manzil

Ahsan Manzil

1872 yılında eski bir Fransız fabrikası yerine inşa edilen Ahsan Manzil, Bangladeş’in en renkli yapılarından biridir. Pembe rengin hâkim olduğu bu yapı halk arasında ‘’Pembe Saray’’ olarak da bilinmektedir.26 odası bulunan yapıda günümüzde arkeolojik eserler ve evi yaptıran Nawab Abdul Ghani’nin ailesine ait eşyalar sergileniyor.

Çalışma Saatleri: 10:30-17:30 (Perşembe Günü Hariç)
Konum: 2/3 Islampur Rd, Dhaka, Bangladeş
İletişim: +880 2-57391122

3-Somapura Mahavihara

Somapura Mahavihara

Bangladeş’in Paharpur köyünde bulunan 8.yüzyıldan kalma manastır, ülkeni en önemli kalıntılarından biridir. Şehrin en büyük Budist manastırlarından olan Somapura Mahavihara,17 yüzyılda birçok dini ve kültürel aktivitenin merkezi olmuştur.
1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Somapura Mahavihara Manastırı etrafında arkeolojik kazılar devam etmekte ve çevresinde yeni kutsal eserler bulunmaya devam edilmektedir.

Konum:Paharpur Köyü / Bangladeş
Ziyaret Saatleri:08:00-18:00

4-Bangladeş Ulusal Hayvanat Bahçesi

Bangladeş Ulusal Hayvanat Bahçesi

Bangladeş’in başkenti Dakka’da bulunan hayvanat bahçesi, şehrin en eğlenceli noktalarından biridir. Genç, yaşlı, çocuk herkesin ilgisini çeken dünyanın dört bir yanında farklı iklimlerde yaşayan havyan türlerini burada bir arada görebiliyorsunuz.

Hayvanat bahçesi içerisinde; filler, çitalar, zebralar, su samurları, zürafalar, yılanlar, su aygırları, aslanlar, şempanzeler, maymunlar ve meşhur Bengal kaplanlarını görebiliyorsunuz.

Hayvanat bahçesi içerisinde fil ve atlara binebiliyor, canlıları besleyebilirsiniz. 75 hektarlık alana kurulmuş olan Bangladeş Hayvanat Bahçesi’nde bilet fiyatları 0-2 yaş üstü için 30 BDT’dir.

Ziyaret Saatleri: 09:00-18:30 (Pazar Günleri Hariç)
Konum: Zoo Road, Dhaka 1216, Bangladeş
İletişim: +880 2-9002020

5-Sixty Dome Mosque

Sixty Dome Mosque

Bangladeş’te bulunan Altmış Kubbe Camii, Asya kıtasında bulunan en görkemli Müslüman anıtlarından biri olarak bilinmektedir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan caminin inşasına 1442 yılında Tuğluk Hanedanlığı döneminde başlanmıştır. İsmini yapısındaki 60 adet taş sütundan alan camii, mimar Khan Jahan Ali tarafından tasarlanmıştır. İç kısmında sayısız kemer, koridor ve sütün bulunan camii Bangladeş’in en ilgi çeken yapıları arasında yer almaktadır.

Adres: Bagerhat- Khulna Rd, 9300, Bangladeş
İletişim: 01715-857362

6-İnani Beach

İnani Beach

Hint Okyanusu’na kıyısı bulunan Bangladeş’in güzel sahillerini ziyaret etmeden dönmek olmaz. Altın sarısı kumlarda yürümeyi, dibi görünen mavi sularda yüzmeyi seviyorsanız şehrin en popüler plajı olan İnani Beach’i ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Adres:Nidania, Bangladeş

7-Foy’s Lake

Foy’s Lake

Bangladeş’in popüler şehirlerinden olan Chittagong çevrinde bulunan bu göl sonradan oluşturulmuş yapay bir göldür. Gölün etrafına kurulan ticari işletmeler ve eğlence parklarıyla zaman içerisinde şehrin en popüler yeri haline gelmeyi başarmıştır. Foy’s Gölü içerisinde; dinlenme alanları, lunapark, atölyeler ve mağazaları bulabilirsiniz.

Dilerseniz Foy’s Gölü üzerinde kayıklara binerek kısa bir tura çıkabileceğiniz gibi bungalov evlerde de kalabiliyorsunuz. Turların ve bungalovların fiyatlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Foy’s Gölü Gezisi + Tekne Turu: 300 BDT
Bungalov Ev Kiralama: 4500 BDT

8- Ulusal Meclis Binası

Ulusal Meclis Binası

Dünyanın en büyük yasama merkezlerinden biri olan Bangladeş Ulusal Meclis Binası, Dakka şehrinde bulunmaktadır. Louis I. Kahn emriyle inşa edilen yapı mimarisi ve büyüklüğüyle bir başyapıt olarak anılmaktadır.

Dışarıdan oldukça büyük gözükmesinin yanı sıra içeride 7 kata sahip olan binada tüm insani gereksinimler düşünülmüştür. Meclis binasının bulunduğu 200 dönümlük arazi içerisinde bolca yeşil alan, göl ve meclis üyelerinin kalabilecekleri konutlar bulunmaktadır.Bangladeş’i ziyaret ettiğinizde Ulusal Meclis Binası’nı ziyaret etmeden dönmemenizi öneririz.

Adres: Dakka 1207, Bangladeş
Ziyaret Saatleri: 09:00 – 17:30

*Bina hafta sonu ziyaretlere açık değildir. *

9-Dhakeshwari Tapınağı

Dhakeshwari Tapınağı

Bangladeş’in ulusal tapınağı sayılan Dhakeshwari Tapınağı, şehrin en eski Hint tapınağıdır. Tarihi 12.yüzyıla kadar dayanan tapınakta günümüzde hala ibadetler gerçekleştirilmektedir. Yapının iç kısmında birçok oda, gölet, aziz mezarları, dua ve meditasyon odaları bulunmaktadır.

Tüm odalarda karanlığın hâkim olduğu bu tapınakta tanrının ışığıyla aydınlatılması amaçlanmakta. Yavruağzı ve kırmızı renkli dış cephesiyle dikkat çeken Dhakeshwari Tapınağı’nda törenlere denk gelirseniz kesinlikle katılmanızı ve Hindu törenlerinin nasıl geçtiğini görmenizi öneririz.

Ziyaret Saatleri: 07:00 – 14:00
Adres: Dhakeshwari Rd, Dhaka, Bangladeş
İletişim: +880 1727-218085

10-Bangabandhu Anıtkabir’i

Bangabandhu

Mucibur Rahman’a olan saygı ve saygısı göstermek amacıyla kurulan bu anıt mezar, ülke halkı için önemli manevi noktalardan biridir. Halk arasında ‘’ Bangabandhu ( Bengallilerin Dostu) ‘’ ismi verilen Mucibur Rahman, ülkenin laikleşmesi ve bağımsızlığını kazanması yolunca mücadele etmiştir.

1975’te bir askeri darbe sonucu öldürülen Mucibur Rahman için yapılan bu anıt mezar her yıl öldürüldüğü tarihlerde ve bağımsızlık gününde çiçeklerle birlikte ziyaret edilmektedir. Şehrin tarihi değişiminde önemli bir yere sahip olan Mucibur Rahman’ın anıt mezarını ziyaret ederek hayatına dair daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

** ” Bangladeş’te Gezilecek 10 Popüler Yer ” yazımızda bahsettiğimiz yerler arasında en çok hangi noktayı gezip görmek isterdiniz ?

**Güney Asya ülkeleri her zaman merak edilen, gelenekleri ve kültürleriyle bizleri şaşırtan güzide yerlerdir. Asya’yı keşfetmeye kıtanın tüm renklerini taşıyan, insanlarıyla ve ilginç gelenekleriyle dikkatimizi çeken Bangladeş’ten başlamanızı öneririz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin