Bahreyn Tarihi Yerler | En Popüler 21 Tarihi Yer

Bahreyn Krallığı, Arap Yarımadası’nın en küçük ülkelerinden biri olmasına rağmen Bahreyn tarihi yerler hakkında bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için çok önemli bir turizm merkezidir. 

Bahreyn’in Tarihi Yerleri

Bahreyn’in tarihi hakkında; Bahreyn Adası ve beraberindeki yaklaşık 30 küçük adadan oluşan bir ada devleti olan Bahreyn, dünyanın en fazla petrol çıkarılan yerlerinin başında gelmektedir. İsmi “iki deniz” anlamına gelen Arapça bir kelime olan “El-Bahrayn” kelimesinden gelmektedir.

Bahreyn, tarih öncesi çağlardan beri var olan yerlerden biri ve ülkede bulunan höyükler bu bilgiyi desteklemektedir. Eski Dilmun uygarlığının ana şehri olan ülkedeki mezar höyükleri ise tarih öncesine dair en önemli kalıntılardandır. Mezar höyüklerinden elde edilen bilgiler Bahreyn’deki insanların sadece ticaretle uğraşmadığını, sosyal hayata dair de önemli kurallar getirdiğini göstermektedir. Mezarlarda yaşlıların, engellilerin, hastaların düzenli bir şekilde gömüşmüş olması ise buna en büyük örneklerdir.

Dilmun uygarlığının ardından bölgede varlık gösteren Asurlar ve Babiller de ülkeyi yönetmiştir. MÖ 6. ve 3. yüzyıllar arasında ise bölge Pers Krallığı’nın bir parçası olarak varlığını sürdürmüştür. Yunan egemenliği altına da giren ülkede, Orta Çağ’da İslamiyet hakim olmuştur. 15. ve 16. yüzyılda ise Portekizliler hakimiyet kurmuştur. 19.yüzyıla geldiğimizde ise Bahreyn’de artık İngilizlerin parmağı bulunmaktaydı. Yani anlayacağınız bu petrol zengini bölge tarihin her döneminde ilgi odağı olmuş ve pek çok medeniyet tarafından sahip olunmak istenen bir yer olarak kabul görmüştür. Takvimler 14 Ağustos 1971 yılını gösterdiğinde ise artık Bahreyn tam bağımsız bir ülke olmuştur.

Diğer Bilmeniz Gerekenler…

Bahreyn’in en ünlüleri; Bahreyn en başta incileri ile ünlüdür ve inci, her ne kadar son zamanlarda eski önemini yitirmiş olsa da hala ülkenin en önemli ticari zenginliklerinden biridir. Bunun dışında UNESCO Dünya Mirası alanı olarak kabul edilen antik bölgeler de Bahreyn tarihi yerler listesinde mutlaka olması gereken önemli yerlerdendir. Bahreyn’in bir diğer zenginliği ise petrolden gelmektedir ve ülkede petrol temalı müzeler ve çeşitli yapılar da görülmeye değer yerler arasında bulunmaktadır.

Bahreyn gezi tavsiyesi; Bahreyn, küçük ama sistematik bir ülke. Bu da ihtiyacınız olabilecek hemen her şeyi aynı bölgede bulabileceğiniz anlamına gelmektedir ancak bazı gezilecek bazı önemli tarihi yerler şehirden hayli uzakta olabilmektedir. Bu nedenle bu yerleri listenize dahil edecekseniz ulaşım olanaklarını ve gideceğiniz yerin açık olup olmadığını önceden araştırmanızı öneriyoruz. Aksi takdirde birkaç saatlik yolun ardından kapalı bir müzeyle karşılaşabilir ve moralinizin yerlerde sürünmesine neden olabilirsiniz.

Arkadaş canlısı bir ülke olan Bahreyn’de çoğunlukla kendinizi güvende hissedeceksiniz, bundan emin olabilirsiniz. Örneğin paranızı düşürdüğünüzde büyük olasılıkla arkanızdan seslenen biri size cüzdanınızı uzatacaktır. Bu arada İslam ülkesi olan Bahreyn’de sıklıkla camilerden yükselen ezan seslerine de kendinizi hazırlamanız gerekiyor.

Bahreyn gezisi sırasında kullanılabilecek uygulamalar;

*Map of Bahrain Offline: Bu uygulama ile internet bağlantısına gerek duymadan Bahreyn haritasına ulaşabilir ve ihtiyacınız olan bilgileri buradan edinebilirsiniz.

*Bahrain Offers: Bu uygulama ile Bahreyn’deyken paranızı daha iyi muhafaza edebilir ve en uygun fiyatlı ürünleri hangi marketlerde bulabileceğinizi görebilirsiniz.

*Bahrain Guide by Triposo: Manama, Muharraq, Riffa, Isa Town ve daha birçok farklı turistik destinasyon hakkında geziniz sırasında ihtiyacınız olacak bütün detaylı bilgilere ulaşmak için bu rehber uygulamasını indirmenizi tavsiye ediyoruz.

*Bahrain Taxi: Bilmediğiniz bir şehirde ulaşım için size en çok yardımcı olacak şeylerin başında taksiler geliyor. Bahreyn’de bulunduğunuz süre boyunca taksiye ihtiyacınız olduğunda bu uygulamadan faydalanabilirsiniz.

*Bahrain Bus: Bahreyn yollarında hizmet veren kırmızı toplu taşıma araçlarına ait sefer saatleri, güzergahları gibi önemli bilgiler için bu uygulamayı telefonunuza indirebilirsiniz.

*History of Bahrain: Bahreyn tarihi hakkında bir gezintiye çıkıyorsanız cep telefonunuzda bu uygulama kesinlikle bulunmalı.

Bahreyn Tarihi Yerler Haritası

Bahreyn’in Meşhur Tarihi Yerleri

Bahreyn’in tarihi yerleri nelerdir?” sorusu için başta muhteşem mimari eserler olmak üzere tarihi değere sahip birçok önemli eseri sıralamak mümkün. İşte bu eserlerden oluşan geniş Bahreyn tarihi yerler listemiz;

Mimari Yapılar

1. Siyadi Evi (Siyadi House)

Siyadi House

Burası Neresi? İnci tüccarlarından biri olan Abdullah Bin Siyadi için yaptırılan Siyadi Evi, Bahreyn Krallığı’ndaki önemli tarihi yapılardan bir tanesidir. Kompleks bir yapı olan ev, 3 binadan oluşmaktadır. 19. yüzyılda Muharrak’a yerleşen Siyadiler gerçekleştirdikleri inci ticareti sayesinde bu muazzam kompleksi yapmak için gerekli serveti edinmişlerdir. Binada 1931 yılından bu yana Siyadilerin torunu oturmaktadır ve yapı aslına uygun olarak gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile ayakta durmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Bu yapı, günümüzde bir miktar azalma gösterse de hala önemli bir zenginlik kaynağı olan inci ticaretinin önemini görmek için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Kaçırmayın! İçinde Siyadi House’un da bulunduğu Bahreyn turlarını kesinlikle es geçmeyin.

Google Haritalar’da aç

Rd No 633, Muharraq, Bahreyn

+973 3323 3521

2. Şeyh İsa Bin Ali Evi (Sheikh Isa bin Ali House)

Sheikh Isa bin Ali House

Burası Neresi? 1869-1932 tarihleri arasında Bahreyn hükümdarı olan Şeyh İsa Bin Ali Khalifa’nın evi olarak kullanılan bu muhteşem ev, 19. yüzyıl mimarisinin ülkedeki en önemli örneklerindendir. Ev dört ana bölmeden oluşmaktadır: Aile bölümü, şeyh bölümü, konuk bölümü ve katılımcıların bölümü. Evin duvarlarında İslami unsurlardan oluşan kabartmalar mevcuttur. Kapı oymaları da ziyaretçilerin en fazla ilgisini çeken detaylar arasında bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Evin içindeki süslü dekorasyon unsurları, çok sayıda merdivenleri, karmaşık kemerleri ve hoş havlusu ile dönemin en özel evlerinden olan yapı, 19. yüzyıldaki kraliyet yaşamına göz atmak için bulunmak bir fırsat sunuyor.

Kaçırmayın! Bahreyn tarihi hakkında detaylı ve etkileyici bir yolculuk yapmak istiyorsanız bu evle birlikte civarda bulunan Kurar House, Muharraq Souq, and The Shaikh Ebrahim Center gibi yerleri de listenize dahil edebilirsiniz.

Google Haritalar’da aç

762 Road No 1045, Muharraq, Bahreyn

Çarşamba-perşemde 09.00-18.00 ve cumartesi’den salıya 08.00-14.00

1,5 Bahreyn Dinarı ( Yaklaşık 25₺)

3. Bab Al Bahreyn

Bab Al Bahreyn

Burası Neresi? Bahreyn Krallığı’na birçok ziyaretçi ve turisti çekme görevini üstelenen en özel yapıların başında Bab Al Bahreyn gelmektedir. Eski dönemlerde Bahreyn ticaretinin merkezi olmasından dolayı buraya “Bahreyn Kapısı” denmiştir. Manama Çarşısı’nın(Manama Souk) ana girişi olarak kullanılan kapı, 1945 yılında Sir Charles Belgrave tarafından tasarlanmıştır. Yapı, İngilizlerin yoğun olarak faaliyette bulunduğu yıllardan kalmıştır ve 1986 yılında İslami bir yapıya bürünmek için restore edilmiş ve hat sanatıyla çeşitli Kuran ayetleri kapıya nakşedilmiştir. Bölge eskiden pasaport ve turizm acentelerinin hizmet verdiği bir yer iken günümüzde bu misyonundan ziyade turistik bir alışveriş merkezi olarak hizmet vermektedir.

Neden Gitmeliyiz? Kapı, ülkenin en önemli simgelerinden biri olarak kabul edilmektedir ve hatıra fotoğrafı çektirmek için buradan daha iyi bir yer bulabileceğinizi düşünmüyoruz. Sahile olan 10 dakikalık mesafe ise burasının gezi başlangıç noktası olarak da çok ideal bir yer olmasını sağlamaktadır.

Kaçırmayın! Bab Al Bahreyn, gerçekleştirilen Bahreyn turları içinde alışveriş amacıyla da uğrayabileceğiniz en önemli noktaların başında gelmektedir. Kapıdan içeri girdikten sonra Manama Çarşısı’nın her sokağında ayrı temalara sahip tezgahların çok fazla ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Burada gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerde kıyafetten yiyecek ve içeceğe kadar sayısız ev yapımı ürün sergisini ziyaret edebilir ve çok farklı bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bilmenizde Fayda Var! Alışveriş yaparken Çin’den ve daha farklı ülkelerden ürün getirerek satıcılar arasında gerçek yöresel ürünleri bulma konusunda çok dikkatli olmanızda fayda var. Pazarın içi büyük oranda yayalar için tasarlandığından yürüme ile ilgili sorun yaşayanlar için çok uygun bir ziyaret noktası olmayacaktır. Aynı zamanda aşırı sıcak yaz ayları da pazarda dolaşmak için uygun olmayabilir.

Google Haritalar’da aç

Manama

Genel olarak pazar içinde bulunan birçok dükkan sabah 09:00 ile akşam 22:00 saatleri arasında açık olmaktadır.

Ücretsiz

Siteyi ziyaret et

Saraylar

4. Gudaibiya Sarayı (Al Qudaibiya Palace)

Al Qudaibiya Palace

Burası Neresi? İnci renkli ve soğan kubbeli bir saray olan Al Qudaibiya Sarayı, başkent Manama’da bulunmaktadır. Saray, onlarca yıldır ülkenin dış ilişkilerinde çok önemli bir role sahiptir ve ülkedeki en önemli politika ve ekonomi ile ilgili konferanslara ev sahipliği yapmaktadır. 2007 ve 2008 yıllarında sarayın çevre düzenlemesi Çalışma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir. Kralın kabinesi genellikle her pazar günü bu sarayda toplanmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Ülkenin siyasi hayatında önemli bir rolü olan sarayı en azından dış kısmından görmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

Google Haritalar’da aç

Siteyi ziyaret et

5. El-Sakhir Sarayı (Sakhir Palace)

Sakhir Palace

Burası Neresi? Saray, Batı Bahreyn’in Sakhir çöl bölgesinde bulunmaktadır. 1901 yılında inşa edilmiş olan El-Sakhir Sarayı, günümüzde önemli davetler ve önemli kişilerin misafir edilmesi için kullanılmaktadır. Bazı kaynaklarda sarayın 1870 yılında inşa edildiğine dair bilgiler bulunmaktadır. Saray geçmişte hükümdarların ikamet yeri olarak da kullanılmıştır. 1925 yılında saraya taşınan Şeyh Hamad’ın vefatından sonra 1942 senesinde saray ikamete kapatılmıştır. Ressam Christine Rollitt, Bahreyn’i ziyareti sırasında 1977 yılında sarayı boyamıştır. Eski ihtişamına kavuşturulmak istenen saray, 1990 senesinde restore edilmiştir.

Neden Gitmeliyiz? El-Sakhir Sarayı, Bahreyn’in en ihtişamlı ve siyasi anlamda da önemli binalarından biridir. Bu nedenle saray, Bahreyn’in ünlü tarihi mekanları arasında olup, şehre gelenlerin en azından dışarıdan görmesi gereken bir yapıdır.

Google Haritalar’da aç

Zellaq Otoyolu kenarında bulunmaktadır.

Antik Kentler

6. Dilmun Mezar Höyükleri (Dilmun Burial Mounds)

Dilmun Burial Mounds

Burası Neresi? Yaklaşık 12.000 mezar höyüğünden ve 21 arkeolojik alandan oluşan Dilmun Mezar Höyükleri, dünyanın en büyük höyüklerinden biridir ve Bahreyn’in zengin tarihine ışık tutan önemli noktaların başında gelmektedir. Bahreyn’in antik kentleri geçmişe adeta bir fener gibi ışık tutmaktadır ve Hamad ve A’ali arasında bulunan bu höyüklerde Dilmun kraliyet mensuplarının da gömülü olduğu tahmin edilmektedir. Mezarların büyük kısmı ne yazık ki define avcılarının ve düzensiz şehirleşmenin istilasına uğradığı için 1960’lı yıllardan günümüze çoğu mezar harap edilmiştir. Mezarların çoğunluğu 40 ft. (yaklaşık 12 metre) yüksekliğinde bulunmaktadır ancak kraliyet ailesine ait höyüklerin yüksekliği 35 metreyi bulabilmektedir. Höyüklerin tamamen yok olmasının önüne geçmek adına tasarlanan 5 yıllık eylem planı 2018 yılının Ocak ayında yürürlüğe girerek resmileşmiştir.

Neden Gitmeliyiz? Bu tarihi alan, 2019 yılında UNESCO Dünya Mirası alanı olarak tescillenmiş Bahreyn’in önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır ve bu tarz toplu mezar oluşumları her zaman tarih seven ziyaretçilerin ilgisini çekmiştir. Eğer sizin de ilginizi çekiyorsa çok geç kalmadan ve tamamen yok olmadan bu mezarları görmenizi tavsiye ediyoruz.

Kaçırmayın! Bölgedeki en iyi şekilde korunmuş mezar höyükleri A’ali köyünde bulunmaktadır. Bu nedenle bölgeye gelenler tarafından A’ali köyündeki höyükler mutlaka ziyaret edilmelidir. Höyüklerin tarihlerini daha iyi anlayabilmek adına Bahreyn Ulusal Müzesi ve Bahreyn Kalesi’ni de mutlaka Bahreyn tarihi yerler listenize dahil etmeniz gerektiğini de belirtmemiz lazım.

Google Haritalar’da aç

Rd No 410, Hamad Town, Bahreyn

Kaleler

7. Riffa Kalesi (Riffa Fort)

Riffa Fort

Burası Neresi? Şeyh Salman Bin Ahmed tarafından yapılan kale, 1812 yılında inşa edilmiş ve 1869 yılına kadar Bahreyn’in iktidar koltuğu olarak bir yönetim merkezi gibi kullanılmıştır. Bulunduğu bölge itibariyla “Riffa” olarak bilinen kale aynı zamanda “Şeyh Salman bin Ahmed Al-Fateh Kalesi” olarak da anılmaktadır. Bahreyn’in en önemli tarihi yerlerinin çoğunda olduğu gibi bu kalenin de 17. yüzyıldan önce inşa edilmiş bir yapının üzerine inşa edildiği düşünülmektedir. Titiz bir şekilde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sayesinde kale, eski günlerini hatırlatmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Körfezin görkemli manzarası, muhteşem tarihi bir yapıyla birleşince ortaya hem seyrine doyum olmayan hem de güzelliği fotoğrafların dışına taşan bir ortam çıkmaktadır. Bu nedenle gelirken fotoğraf makinenizin yanında olduğundan mutlaka emin olmalısınız.

Kaçırmayın! Kaleyi ziyaret ettiğinizde Al-Haniniya Vadisi’ne bakan Saffron Café’de mutlaka keyifli bir içecek molası vermelisiniz. Burada sitenin tarihi ve yaratılan ortam sayesinde unutamayacağınız anlar yaşayabilirsiniz.

Google Haritalar’da aç

Rd No 368, Riffa, Bahreyn

+973 1729 8777

Pazar günleri dışında 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

8. Arad Kalesi (Arad Fort)

Arad Fort

Burası Neresi? Klasik Arap tarzında, mercan kireç taşı kullanılarak 15. yüzyılda inşa edilen kale, son dönemde yoğun bir restorasyon çalışmasının ardından turizmin gözde duraklarından biri olmayı başarmıştır. Özellikle gece aydınlatıldığında muhteşem bir görüntüye bürünmektedir. İslamın yükselişinin ardından ada çeşitli medeniyetler tarafından ilgi odağı olmuştu ve kale, adayı daha iyi korumak adına Jabrids olarak da bilinen Bedevi hanedanı tarafından inşa edilmiştir. Daha önce kendine özel bir adanın koruma görevini üstlenmesine karşın, daha sonra Muharrak Adası’na dahil olmuştur. başta Portekiz olmak üzere pek çok medeniyetin istilasına uğrayan adada ne yazık ki bundan en çok etkilenen yerlerin başında Arad Adası gelmiştir.

Neden Gitmeliyiz? Havaalanına yakın bir konumda olması ve adanın tarihine çok eskilerden beri tanıklık etmesi burayı cazip destinasyonlardan biri yapmaktadır.

Google Haritalar’da aç

Rd No 4233, Arad, Bahreyn

+973 1729 8777

09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Cuma günleri ise kapalı.

9. Kal’at Al-Bahreyn (Qal’at Al-Bahrain)

Qalat Al-Bahrain

Burası Neresi? Bahreyn’in en önemli tarihi yerleri arasında bulunan Kal’at Al-Bahreyn, Manama’nın yakınında yer almaktadır ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde listelenen önemli tarihi ve mimari yapılardan biridir. Kalenin bulunduğu sitenin geçmişi ise 5.000 yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. MÖ 3. yüzyılda burasının adada varlığını sürdürmüş olan Dilmun Uygarlığı’nın başkenti olduğu düşünülmektedir. Binlerce yıllık yerleşimin ardından ise bölgeye gelen Portekizliler tarafından bu etkileyici kale inşa edilmiştir. Kale civarındaki arkeolojik kazılar ise 1954 yılından bu yana geçmişe dair izler bulmak adına çabalamaktadır. Kalenin denize yakın bir yerde inşa edilmesi ise denizden gelebilecek tehlikelere karşı şehri koruma amacı gütmekteydi.

Neden Gitmeliyiz? Bahreyn’in en eski tarihi kalıntılarından birini görmek istiyorsanız doğru yerdesiniz demektir. Gün batımına denk gelirseniz muhteşem manzara da sizi bu bölgeye doğru çeken diğer sebeplerden biri.

Kaçırmayın! Qatal Al-Bahreyn bölgesinde gerçekleştirilen kazılar buradaki birçok anıtı da gün yüzüne çıkarmıştır. Bu anıtlar daha birçok şey ziyaretçilerin fotoğraf çekmesi için muhteşem görüntüler sunmaktadır. Eğer siz de buraya geldiyseniz bölgenin fotoğraflarını çekmeden buradan ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz.

Bilmenizde Fayda Var! Kaleye ulaşabilmek için kısa bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Bu yürüyüş çok zorlu olmasa da yürüme konusunda sıkıntısı olanların bu bilgiyi dikkate almalarında fayda olacaktır.

Google Haritalar’da aç

892 3618, Karbabad, Bahreyn

+973 1756 7171

Kaleyi ziyaret ücretsiz ancak müzeyi ziyaret için 6$ ödemeniz gerekiyor.

Köprüler

10. King Fahd Causeway

King Fahd Causeway

Burası Neresi? Bahreyn’i Suudi Arabistan’a bağlayan King Fahd Caouseway isimli bu köprünün inşası 1968 yılında başlamasına rağmen köprünün tamamlanması 1986 yılında olmuştur. 1.2 milyar dolar harcanarak yapılan köprü, 26 kilometre uzunluğunda ve 22 metre genişliğindedir. Köprüden her gün 25.000’den fazla araç geçmektedir. El-Huber’in hemen güneyinde başlayan köprü Bahreyn’in başkenti olan Manama’nın dibinde son bulmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Köprü yolculara enfes bir manzara eşliğinde yolculuk yapma imkanı sunuyor ve ucu görünmeyen bir köprüde yolculuk yapmak bizce çok farklı bir deneyim olacaktır. Köprü aynı zamanda cafeleri, restoranları ve dinlenme alanlarıyla da zaman geçirebileceğiniz bir yer olarak hizmet vermektedir.

Kaçırmayın! Eğer resmi belgeler (sürücü belgesi, vize vs) konusunda sıkıntınız yoksa bu uzun köprüde keyifli bir yolculuk yapmayı ve vaktiniz varsa Suudi Arabistan’a da geçmeyi ihmal etmeyin.

Google Haritalar’da aç

2,5 Bahreyn Dinarı (Yaklaşık 40₺)

Dini Yapılar

11. Aziz Christopher Katedrali (St. Christopher Cathedral)

St. Christopher Cathedral

Burası Neresi? Anglikan topluluğuna hitap eden bir katedraldir ve ülkedeki İngiliz sömürgesinden kalan izlerden biridir. Akdeniz bölgesindeki dini yapıların mimarisine benzer yapıda olan katedral, Manama’nın merkezinde bulunmaktadır. Kıbrıs ve Körfez piskoposluğunun bir parçasıdır.

Neden Gitmeliyiz? Burası Bahreyn’de görülebilecek ender kiliselerden biridir. Bu nedenle eğer kiliselere merakınız varsa Aziz Christopher Katedrali’ni de ziyaret etmeniz gerektiğini belirtelim.

Google Haritalar’da aç

Kuwait Ave, Manama, Bahreyn

+973 1725 3866

Siteyi ziyaret et

12. El Hamis Camii (Khamis Mosque)

Khamis Mosque

Burası Neresi? 692 yılında inşa edildiği düşünülen(bazı kaynaklar ise 10. yılda inşa edildiğini iddia etmektedir) El Hamis Camii, Bahreyn’in en eski camilerinden biridir. II. Abdül döneminde inşa edildiği belirtilen caminin Bahreyn’deki ilk cami olduğu tahmin edilmektedir. İslami tarzda inşa edilen caminin iki köşesinde yükselen minareler bulunmaktadır. Bu minareler 25’er metre yükseklikte ve silindirik bir yapıya sahiptir. Ahşap ve taş malzemeden yapılmıştır. Dini ritüeller için çok önemli bir yer olan cami, aynı zamanda öğrenciler ve öğretmenler için de çok önemli bir eğitim noktasıydı. Tarihi özellikleri ile turizm açısından önemli bir konumda bulunan cami, günümüze ulaşana kadar birkaç defa restore edilmiştir. Caminin bulunduğu alan “Eski Şehir” olarak tabir edilen “Bilad el-Qadim” olarak isimlendirilmektedir.

Neden Gitmeliyiz? Özellikle Müslümanlar için Bahreyn’in bu ilk camisi, kesinlikle Bahreyn tarihi yerler listesine eklenmesi gereken dini mekanlardan biridir.

Kaçırmayın! Caminin ismi yüzyıllarca perşembe günleri bu bölgede düzenlenen pazardan gelmektedir ve bunu tasvirleyen siyah beyaz resimlerden oluşan muhteşem sergiyi mutlaka yakalamalısınız.

Google Haritalar’da aç

Sh Salman Hwy, Tashan, Bahreyn

+973 1729 8777

09.00-16.00 saatleri arası

Giriş ücretsiz

13. Fatih Ulu Camii (Al Fateh Grand Mosque)

Al Fateh Grand Mosque
SONY DSC

Burası Neresi? 1988 yılında inşa edilmiştir ve Bahreyn’in en büyük camisi konumunda bulunmaktadır. Caminin ne kadar büyük olduğunu zihninizde canlandırabilmeniz için 7.000 kişinin aynı anda ibadet edebildiğini söylememiz gerekiyor. Caminin yapımında mermer, cam ve tik ağacı en fazla kullanılan malzemelerin başında gelmektedir.

Neden Gitmeliyiz? Gidilen yerin en büyük ibadethanesini görmeyi kim istemez ki! O halde bu cami kesinlikle Bahreyn’in mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunuyor. Özellikle fiberglastan yapılmış olan ve geceleri muhteşem bir manzara sunan kubbesi de buraya gitmek için geçerli nedenlerden.

Kaçırmayın! Burası sadece bir ibadethane değil, aynı zamanda muhteşem bir bilgi hazinesidir. Camide bulunan kütüphanede 7.000’den fazla kitap bulunmaktadır ve bu kitapların bir kısmı 100 yaşından daha fazladır. Cami ziyaretiniz esnasında bu kütüphaneyi de mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Google Haritalar’da aç

Awal Avenue Corner Al Fatih Highway، Bahreyn

+973 1772 7773

09.00-16.00

Ücretsiz

14. Barbar Tapınağı (Barbar Temple)

Barbar Temple

Burası Neresi? Barbar Tapınağı, Bahreyn’in en önemli tarihi bulguları arasında bulunuyor. Kimse tapınağın hangi tanrıya adandığını henüz tam olarak söyleyemese de 1954 yılında Danimarkalı arkeologlar tarafından gerçekleştirilen kazılar onun ne kadar büyük bir tarihi değere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Mezopotamya tarzında inşa edilen tapınağın geçmişinin MÖ 3. bin yıla dayandığı tahmin edilmektedir. Barbar Tapınağı, esasında üç tapınaktan oluşmaktadır. En belirgin olan tapınak 25 metre uzunluğa ve 16 ile 18 arası değişen bir genişliğe sahiptir. Diğer tapınaklar ise buna göre biraz daha küçük, ortalama 30 metrekare bir alanda bulunmaktaydı.

Neden Gitmeliyiz? Barbar Tapınağı, Bahreyn’in en büyük tapınağı olarak kabul edilmektedir. Burası aynı zamanda 2001 yılında UNESCO Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.

Kaçırmayın! Bölgeye geldiğinizde Barbar Tapınağı ziyaretinizi mutlaka diğer tapınak kalıntılarına gerçekleştireceğiniz gezilerle birleştirmenizi tavsiye ediyoruz.

Google Haritalar’da aç

Barbar, Bahreyn

Haftanın her günü 08.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Ücretsiz

Müzeler

15. İlk Petrol Kuyusu ve Petrol Müzesi (First Oil Well and Oil Museum)

Oil Museum

Burası Neresi? Petrol, Bahreyn ekonomisi için olduğu kadar Bahreyn tarihi için de çok önemli unsurlardan biridir. 16 Ekim 1931 tarihinde Dumanlı Dağ’ın eteklerinde sıçramaya başlayan petrol, ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri olmuştur. Günümüzde bu petrol kuyusu turizme hizmet etmektedir ve kuyunun yanında siyah altına adanmış olan küçük bir de müze bulunmaktadır. Müzenin genişliği ise ancak 20×20 metre büyüklüğündedir. Müze binası Neoklasik tarzda inşa edilmiş olup beyaz sütunları ile dikkat çekmektedir.

Neden Gitmeliyiz? Dünyanın en önemli enerji kaynaklarından biri olan petrolle ilgili etkileyici bir yolculuk oldukça cazip gelebilir diye düşünüyoruz. Müzede bulunan birçok eski fotoğraf ise bölgedeki petrol üretiminin nasıl başladığına dair ışık tutuyor.

Kaçırmayın! Müzeyi mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz ancak burası nadiren ziyaret edilen bir yer olduğundan gitmeden önce aşağıya bıraktığımız ziyaret saatlerini teyit etmeniz faydalı olacaktır.

Google Haritalar’da aç

+973 1775 3475

Pazartesi-perşembe 09.00-17.00

16. Şeyh İsa Milli Kütüphanesi (Shaikh Isa National Library)

Shaikh Isa National Library

Burası Neresi? Ortalama bir Bahreynlinin yılda sadece yedi dakika kitap okumasına rağmen, ülkenin milli kütüphanesi Körfez’in en büyük kütüphanelerinden biri konumunda bulunmaktadır. Al Fateh Camii’ne bağlı olan kütüphanede şu adan 70.000’den fazla kitap bulunuyor ve bu sayıyı 250.000’e çıkarmak için ciddi çalışmalar yapılmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Oldukça modern bir şekilde tasarlanmış olan kütüphanede görsel, işitsel ve basılı halde bulunan pek çok kitap, okumayı seven herkes için burayı çok cazip bir nokta haline getirmektedir.

Kaçırmayın! Kütüphaneyi ziyarete geldiğinizde hemen yanındaki Al Fateh Camii’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Google Haritalar’da aç

Rd No 2407, Manama

+973 17366666

Pazar-perşembe 07.30-14.00; cumartesi 08.00-13.00

17. Beit Al-Quran

Beit Al-Quran

Burası Neresi? İslam’ın kutsal kitabı Kuran adına açılan müze, 1990 yılında kuruldu ve müzede 8. yüzyıldan kalma çok nadide eserler sergilenmektedir. İslam tarihi ve kutsal kitap hakkında Arapça, İngilizce ve Fransızca kitaplar içeren bir kütüphane ve önde gelen İslam alimlerinin konuşma yapmak için davet edildiği bir konferans salonuna sahip olan müze, İslam dünyası için tam bir bilim yuvası olarak hizmet vermektedir. Merkezinde bulunan vitray kubbe ise yapının en dikkat çekici mimari özelliğidir. Müzede fotoğraf çekimine izin verilmediğini de belirtelim.

Neden Gitmeliyiz? Kuran ile ilgili 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar çok geniş bir koleksiyonu görmek istiyorsanız bu müze sizin için oldukça cezbedici olacaktır.

Kaçırmayın! Buraya çok yakın bir konumda bulunan Ulusal Müze’yi de rotanıza eklemenizi öneriyoruz. Bölge aynı zamanda alışveriş ve yeme içme mekanlarına da yakın olduğundan gezinizin bir bölümünü de bu şekilde değerlendirebilirsiniz.

Google Haritalar’da aç

Building No.17، Rd No 1901, Manama, Bahreyn

+973 1729 0101

09.00-18.00

Ücretsiz. Dilerseniz bağışta bulunabilirsiniz.

18. Para Müzesi (Currency Museum)

Currency Museum

Burası Neresi? Bahreyn Dinarı, dünyanın en genç ve hızlı büyüyen para birimlerinden biridir. 1965 yılındaki ilk Dinardan günümüze bu para biriminin geçmişini incelemek ve tarih içinde parasal bir yolculuğa çıkmak isterseniz uğrayacağınız yer Para Müzesi olacaktır. Müze, Bahreyn Merkez Bankası’nın bir parçasıdır ve burada İslam dönemine ait çok eski sikkeleri de görme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Neden Gitmeliyiz? Bahreyn para sistemini daha yakından incelemek isteyenler için Para Müzesi, ziyaret edilmesi elzem yerlerden biridir. Müzede sergilenen bütün paralarla ilgili detaylı bilgilerin de sunulması ziyaretinizi çok daha çekici bir hale getirmektedir.

Google Haritalar’da aç

96 Rd No 1702, Manama, Bahreyn

+973 17 547700

Siteyi ziyaret et

Pazartesi-perşembe 08.00-14.00

Ücretsiz

19. Bahreyn Ulusal Müzesi (Bahrain National Museum)

Bahrain National Museum

Burası Neresi? 1988 yılında 30 milyon dolarlık bir bütçeyle kurulan Bahreyn Ulusal Müzesi, Bahreyn’in 5.000 yıllık tarihine tanıklık edebilmek adına mutlaka uğranması gereken önemli bir duraktır. İki kattan oluşan müze içinde el yazması eserlerden tutun da birçok kitap ve resimden oluşan çok önemi bir koleksiyon sergilenmektedir. Bu da şehrin kuruluşunun ilk döneminden itibaren Bahreyn’deki yaşamın nasıl olduğuna dair bizlere ışık tutmaktadır. Müzede özellikle Gılgamış Destanı ve Dilmun medeniyetlerine dair önemli sergiler bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Burası, ülkenin ilk ulusal müzesi olma özelliğine sahiptir ve müzedeki birbirinden etkileyici sergilerle Bahreyn tarihi hakkında çok önemli detayları öğrenme olanağına sahip olabilirsiniz. Bütün sergiler çok özel olmasına rağmen özellikle Dilmun dönemi koleksiyonu kesinlikle müzenin en önemli hazinesidir. Bu nedenle müze, gerek yetişkinler gerekse çocuklar için çok ilgi çekici bir yer.

Kaçırmayın! Müzeden çıktıktan sonra Maher Kalesi’ne doğru gerçekleştirilen tekne turlarına mutlaka katılmanızı ve Maher Kalesi’ni de kesinlikle görmenizi tavsiye ediyoruz.

Google Haritalar’da aç

Shaikh Hamad Causeway, Manama, Bahreyn

+973 1729 8777

10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir, salı günü ise kapalı.

1 Bahreyn Dinarı (Yaklaşık 3$)

Mağaralar

20. Jebel Al Dukhan (Jabal Al Dukhan)

Jabal Al Dukhan

Burası Neresi? Deniz seviyesinden 134 (440 ft.) yüksekliğinde bulunan tepe, Bahreyn’in en yüksekteki noktası olarak, adanın önemli coğrafi yerlerinden biridir. Dağın adı ise yıl boyunca üzerinden ayrılmayan sisli havadan gelmektedir ve “Dumanlı Dağ” anlamına gelen “Mountain of Smoke” olarak anılmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Tepe çevresinde bulunan bir dizi mağara, tarihi anlamda da öneme sahiptir ve mağaralardan çıkarılan bazı eserler de bunu ispatlamaktadır.

Kaçırmayın! Kamp yapmaktan hoşlanıyorsanız bir gecenizi bu tepenin güney yamaçlarında kamp yaparak geçirmeniz, tatiliniz için hoş ve eğlenceli bir deneyim olacaktır.

Google Haritalar’da aç

21 Hayat Ağacı (Tree of Life)

Tree of Life

Burası Neresi? Evet, burası bir mağara ya da mimari bir yapı değil, ancak 400 yıllık geçmişi ile tarihi bir yer olduğu kesin. Bu da burayı kesinlikle Bahreyn gezilecek yerler listesine alınması gereken bir yer yapıyor. Mesquite türünde bir ağaçtır. Çölün ortasında çevresinde herhangi bir su kaynağı olmamasına rağmen bu kadar uzun süre yaşayabilmiş olması bu ağacı turistik açıdan oldukça değerli kılmaktadır ve her yıl dünyanın dört bir yanından ortalama 50.000 turist bu mucize ağacı görmek için Bahreyn’e akın etmektedir.

Neden Gitmeliyiz? Etrafınızda hiçbir şey yokken yapacağınız uzun bir yolculuğun ardından karşınıza böylesi mucize bir manzara çıkması çok şaşırtacak bir deneyim olacaktır.

Kaçırmayın! Bu mucize ağacı görünce mutlaka yanında fotoğraf çektirmek isteyeceksiniz ve bizce bu şansı kaçırmayın ancak ağaç çevresinde herhangi bir görevli bulunmamasından ötürü diğer insanlar gibi ağacın tepesine çıkarak bunu yapmamanızı rica ediyoruz :/

Bilmekte Fayda Var! Ağacı görmek noktasında büyük beklentilere girmek sizi hayal kırıklığına uğratabilir çünkü merkezden yaklaşık 45 kilometre mesafede ve yarım saatlik bir yolculuk sonucunda ulaşabileceğiniz bir konumda bulunuyor ve bazı ziyaretçiler böyle bir yolculuğun ardından çok farklı şeyler görmeyi umut edebiliyor.

Google Haritalar’da aç

Jebel Dukhan, Bahreyn

Yorum yapın

Bizi Takip Edin