Makedonya

Kuzey Makedonya adıyla da bilinen Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, kuzeyde Sırbistan, Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan ve doğuda Bulgaristan’a komşu bir Balkan ülkesi… Bölgede konuşulan birden fazla dil mevcut, sıralama yapmak gerekirse şöyle bir liste karşımıza çıkıyor; Makedonca, Arnavutça, Türkçe, Romca, Ulahça ve Sırpça… Dil faktörünün ülkede yaşayan nüfusa da katkısı bir hayli büyük, son yapılan sayımla birlikte nüfusun 2017 verilerine göre 2,083,869 olduğu kayıtlara geçmiş durumda. Başkenti Üsküp olan Makedonya halkı bağımsızlığına 8 Eylül 1991 yılında kavuşmuş.

Başkent Üsküp, oldukça hareketli ve her dönem yoğun turist alan bir bölge olmasının yanında mimarisinde Sovyetler Birliği’nin esintilerini yakalamanız olası bir ihtimal… Bu yapılara verilebilecek en iyi örneklerden ilki şüphesiz ki Aziz Ohrid Kliment Kilisesi çünkü kilisenin dış mimarisinden tutun da içerisindeki ışıklandırmaya kadar özenli ve ihtişamlı seçimler yapılmış. 15. yüzyılda inşa edilen Bedesten yani mücevher kadar değerli eşyaların satıldığı kapalı çarşı anlamına gelen bu sokak günümüzde üstü açık bir iş hanı görünümünde ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

Üsküp’te Osmanlı dönemine ait de çok sayıda tarihi yapıya rastlamanız olası. Bunlardan en yoğun ilgi gören ve Müslümanlar için büyük önem taşıyan Yavuz Sultan Selim ve 2. Bayezid’in vezir-i azamı olan Mustafa Paşa’nın inşa ettirdiği Mustafa Paşa Camii olarak biliniyor.2. Dünya Savaşı ile aldığı ağır darbelere ve geçirdiği restorasyonlara rağmen hala asaletinden ve içerisindeki eserlerin gizeminden bir şey kaybetmeyen Aziz Dimitrija Solunski Katedrali de her yıl birçok yerli ve yabancı turistin ilgiyle ziyaret ettiği bir yapı halinde.

Üsküp’ün yanı sıra Kumanova’da bulunan; Jodip Broz Tito Anıtı, Kokino Alanı, Chetiri Bandere Anıtı, Aziz Nicholas Kilisesi ve Aziz Georgios Kilisesi de gezilip görülmesi gereken bölgeler arasında yerini almış.  Ohri kenti de ülkeye yoğun turist çeken şehir olma özelliğini taşıyor, burada yer alan; Ohri Antik Tiyatro, Sveti Jovan Kaneo Kilisesi, Samuel Kilisesi, Ohri Gölü ve Stuga Kasabası ve Ohri Eski Çarşı ile kendisine hayran bırakacak güzellikte ve temiz havasıyla gelenlere keyifli anlar yaşatıyor. Ülke içerisindeki ulaşım şirin kırmızı otobüsler ile sağlanıyor, raylı sistem henüz mevcut değil.

Tatil tercihinizi Makedonya’dan yana kullanmak isterseniz bilmeniz gereken en önemli husus; ülkede yazların aşırı sıcak ve kurak, kışlarınsa soğuk ve zor şartlar altında geçtiğidir bu sebeple seyahatinizi kesinlikle bahar aylarına göre programlamanız sizin yararınıza olabilir. Türkiye’den Makedonya’ya aktarmasız uçuşlar ile 1 saat 30 dakika gibi kısa bir sürede gidebilir yahut farklı otobüs şirketlerinden biri ile karayolunu tercih ederek ülkeye Balkanlar üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Makedonya’ya giriş vizesi için bilmeniz gerekenler; Bordo, Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil Pasaport sahiplerinden 90 günü aşmamak şartıyla vize istenmediği şeklinde belirlenmiş.