Üsküp

Hem Makedonya’nın en büyük şehri hem de başkenti olma özelliğini taşıyan Üsküp, kuşkusuz en çok ziyaretçi çeken Balkan şehirlerinden de biri aynı zamanda. Vardar Nehri üzerine kurulu görkemli köprüler, tarihi ve kültürel zenginlikler ve dahası ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken Üsküp, bilhassa 2010 senesinden bugüne turizm ve ticaret anlamında büyük bir yol katetti. Makedonya’nın kültürel, eğitim, politik, akademik, turizm ve daha pek çok sektörde merkezi olma unvanına sahip kent, nostalji severlerin bayılacağı güzellikte mekanlara ev sahipliği yapıyor.

Tarihi Milattan Önce 4 binli yıllara kadar uzanan bu kadim şehir geçmişten bugüne pek çok medeniyetin de beşiği olmuş. Tabii bu durum, günümüzde kültürel mozaiği fazlasıyla gözler önüne seriyor. Kimya, metal sanayi, tekstil, kerestecilik, dericilik ve basım endüstrilerinin inanılmaz geliştiği Üsküp, özellikle son yıllarda turizmden de büyük bir gelir elde etmeye başladı. 1991 senesinde Macaristan Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan ettikten sonra ülkenin başkenti konumuna gelen Üsküp’te yıllar boyu hüküm sürmüş milletler arasında ise Makedon, Çingene, Arnavut, Türk, Boşnak, Bulgar, Yunan, Ulah vb. bulunuyor.

Makedonya’nın kuzey kesiminde, Vardar Nehri’nin hemen yanı başında eşsiz bir konuma sahip olan Üsküp, Vardar Vadisi’nin eteklerinde gelen ziyaretçilerini selamlıyor. İstanbul Kapalıçarşı’dan sonra Balkanlar’daki en büyük çarşı olma unvanına sahip Eski Çarşı (Makedonca: Стара Чаршија) ile Üsküp seyahatinize nostaljik bir başlangıç yapabilirsiniz. Üsküp’ün en güzel yapay güzelliklerinden olan Canyon Matka ise ilk görüşte sizi Fethiye Saklıkent’e ışınlayacak bir güzelliğe sahip. Hatta buraya geldiğinizde insan yapımı olduğuna bile inanamayacaksınız. Geniş, görkemli ve tartışılmaz derecede güzel olan Canyon Matka’yı gördükten sonra yönünüzü, Nobel Barış Ödülü sahibi olan Rahibe Teresa’ya adanmış olan Rahibe Teresa Memorial House’a çevirebilirsiniz.

Kıyma, soğan, kırmızı biber ve doğranmış sebzeler ile doldurulan sarma, çoğunlukla dilimlenmiş patateslerden oluşan katmanlı bir yemek olan musaka, Makedon çanak çömleklerinde pişirilen ve çeşitli baharatlar ile lezzetlendirilen tavce gravce gibi yöresel lezzetleri tadabileceğiniz başlıca Üsküp yeme içme mekanları ise Restaurant Ekskluziv, Dva Elena, Harmonija, Tomce Sofka, Meana Karpic ve Pivnica An. Üsküp gece hayatının nabzını tutmak ve sabahın ilk ışıklarına kadar doyasıya eğlenmek için tek yapmanız gereken, bu mekanlardan bir ya da birkaçına uğramak olacak: Public Room, Sky Bar, Speakeasy, Jukebox Cabaret, Casa Cubana ve FOUR.

Her sene aralık ayında gerçekleşen Animax Film Festivali, ekim ayında düzenlenen Caz Festivali, kasım-aralık ayındaki Taksirat Müzik Festivali, kasım ayındaki Üsküp Tasarım Haftası, Mobile Film Festivali ve Uluslararası Gölge Tiyatrosu Çocuk Festivali gibi etkinlikler ile seyahatinizi daha eğlenceli ve keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Şehir merkezine 24 km mesafede bulunan Büyük İskender Havalimanı’na İstanbul’dan direkt uçuşlar sayesinde kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca İstanbul’dan otobüsle 13-14 saat süren bir yolculukla da Üsküp’e ulaşmak mümkün. 90 güne kadar ikametgah süresi aşmayan, pasaport türü fark etmeksizin her Türk vatandaşı Makedonya’nın Üsküp şehrine vizeden muaf bir şekilde seyahat edebilir.