Macaristan

Denize kıyısı olmayan Orta Avrupa ülkesi Macaristan aynı zamanda doğuda Romanya, Ukrayna, batıda Avusturya, Slovenya, kuzeyde Slovakya, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan’a komşuluk ediyor. Macaristan’ın başkenti Budapeşte, resmi dili ise Macarca olarak biliniyor. Son yapılan sayıma göre nüfusu 9.797.561 olarak tespit edilen ülkenin kuruluş aşamalarına 895 yılında Macaristan Prensliği ile başlamış olup 23 Ekim 1989 yılındaki Üçüncü Cumhuriyet ile son noktayı koymuş ve bağımsızlığını ilan etmiş. Tarihinde birçok devrim görmüş olan Macar halkı Avrupa Birliği üyeliğini de 1 Mayıs 2004 tarihinde almış.

Macaristan gezinize başkent Budapeşte’de yer alan Buda Kalesi ile başlayabilirsiniz. 15. yüzyıldan kalma bu tarihi eser Tuna Nehri üzerinde bir tepede yer alıyor. Şehirdeki birbirinden ünlü termal havuzlar her mevsim bolca ziyaretçi ağırlıyor ve oldukça ilgi görüyor. Bölgede yaklaşık 125 tane termal hamam ve havuz bulunuyor. Termalde dinlendikten sonra gezinizin maceraperestleri ilgilendiren kısmına başlamanız gerekiyor çünkü Gellert Tepesi tamı tamına 235 metre uzunluğunda olduğundan aşağı bakarken zor anlar yaşayacağınız gibi adrenalin seviyenizi yükseltecek derecede büyüleyici diyebiliriz.

Gellert Anıtı olarak da bilinen bu bölge UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndeki yerini almış durumda. Bölge, sanat ve kültürel açıdan da kendini oldukça geliştirdiğinden Güzel Sanatlar Müzesi sanatseverlerin oldukça yoğun bir şekilde ziyaret ettiği tarihi yapılardan biri demek yanlış olmaz. 1870 yılından bu yana ülkedeki çizim ve özel baskıların bulunduğu müze gizemli atmosferiyle görenleri kendine hayran bırakacak güzellikte… Peki, başkenti boylu boyunca gezmeye ne dersiniz? Bu fikir size de oldukça cazip geliyorsa Tuna Nehri’ni boydan boya geçerek şehrin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Macaristan’ın Szeged bölgesi çoğunlukla müze ve tiyatro gibi sanatsal faaliyetleri ile öne çıkan bir yerleşim yeri diyebiliriz. Buna verilecek en iyi örnekler; Mora Ferenc Müzesi, Szeged Sinagogu, Pick Salamı ve Szeged Paprika Müzesi ve Açık Hava Tiyatrosu şeklinde sıralanabilir. Aynı zamanda burada da çok sayıda termal banyonun bulunduğunun altını özellikle çizmek gerekiyor çünkü yerli ve yabancı birçok turist sırf bu sebepten ötürü şehrin kapılarını her mevsim açıyor. Macaristan’ı ziyaret etmek için ideal bir mevsim yok çünkü yaz ayları oldukça sıcak geçtiği gibi bahar ayları serin, kış ayları ise şiddetli kar yağışı almasıyla bilinir.

Hangi mevsim aralığı size iyi gelecekse o aralığı tercih etmeniz mümkün. Şehrin hemen hemen her noktasına ulaşım sağlayabileceğiniz tramvay ve otobüsler mevcut olduğu gibi metro ve banliyöler de sıkça hizmet veriyor. Şehri keyifli bir şekilde turlamak içinse kırmızı renkli açık otobüsleri tercih edebilir özellikle yaz mevsiminde ferah bir yolculuk ile ülkeyi karış karış gezebilirsiniz. Türkiye’den Macaristan’a hava yolu ile İstanbul üzerinden Budapeşte’ye uçak ile 2 saat 10 dakika gibi kısa bir sürede gidebilirsiniz.

Bordo pasaport sahiplerinden vize istenirken Siyah, Gri ve Hususi Yeşil Pasaport sahiplerinde vize şartı aranmaz.