Debrecen

Yüzölçümü olarak Budapeşte’den sonra Macaristan’ın en büyük 2. şehri olan Debrecen, Budapeşte’nin doğusunda; Kuzey Alföld’de eşsiz bir konuma sahip. Jeotermal kaynaklar söz konusu olduğunda Macaristan’ın en zengin olduğu bir bölge olan Debrecen, Yeni otoyol üzerinden başkentten sadece iki saatlik bir sürüş mesafesinde bulunuyor. Macaristan ziyaretiniz sırasında Debrecen’i keşfetmemek, Roma’ya gidip de Vatikan’ı görmemekle eş değer esasında. Nitekim, Reform inancının gelişiminde oynadığı rol sayesinde Debrecen’in sık sık “Kalvinist Roma” olarak adlandırldığı da hesaba katılırsa bu kıyaslama epey doğru olacaktır. Ülkenin bambaşka bir yüzünü görmek için ilk fırsatta Debrecen’e gelmelisiniz.

Şehir, sırasıyla 1849’da ve 1944-45 yıllarında olmak üzere iki kez ülkenin başkenti olarak hizmet etti. Bugün Debrecen, renkli meydanları ve geniş parklarıyla keyifli bir taşra kasabası hissi veriyor. Aynı zamanda, Doğu Macaristan’ın ticari, idari, kültürel ve eğitim merkezi olarak da hizmet verdiğini hatırlatalım. Binlerce denizaşırı öğrencinin aralarında bulunduğu 30 bin öğrenci nüfusu ile sayısız üniversitenin yanı sıra birkaç çokuluslu şirketin varlığı kente kozmopolit bir atmosfer katıyor şüphesiz. Bu durum, uluslararası spor ve kültürel etkinliklerle daha da artıyor.

Her sene ağustos ayının sonlarına doğru düzenlenen ve uluslararası bir üne sahip olan Debrecen Çiçek Geçit Töreni’ne ek olarak, tüm yıl, kültürel ve gastronomik temalı büyük etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte, ülkenin ilk belirlenmiş koruma alanı olan Nagyerd mahallesi, termal suyun iyileştirici gücünü ve çok çeşitli dinlenme tesislerini sunan Aquaticum Health & Spa Center’ı da sınırları içerisinde barındırıyor. Şehir merkezine arabayla sadece yarım saatlik mesafede bulunan Erdőspuszta ve Hortobágy Ulusal Parkı’nın eşsiz doğal güzelliğine tek kelimeyle hayran kalacaksınız. Şehrin tam kalbinde konumlanan Büyük Protestan Kilisesi ve devasa çanını gördükten sonra yönünüzü ilginç konsepti ile beğeni toplayan Deri Müzesi’ne çevirebilirsiniz.

Budapeşte’nin yaklaşık 220 km doğusunda bulunan Debrecen’in genelinde karasal iklimin etkileri görülüyor. Dolayısıyla şehri ziyaret etmek için en uygun dönem, ilkbahar ve yaz ayları. Şehir içi ulaşımda ise troleybüs ve tramvayların ön plana çıktığı kentte araç kiralamak da gayet ekonomik bir ulaşım yöntemi olacaktır. Macar mutfağına özgü gulaş çorbası, palaçinka gibi yöresel lezzetleri tatmadan Debrecen turunuzu sonlandırmamalısınız.

Ülkenin az sayıda uluslararası havaalanından birine de sahip olan Debrecen’e Türkiye’den direkt uçuş olmasa da başkent Budapeşte ya da diğer Avrupa şehirleri üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bir diğer seçenek de Budapeşte Havalimanı’na vardıktan sonra tren veya otobüsle Debrecen’e geçiş yapmak.

Macaristan’ın Debrecen şehrine seyahat etmek isteyen siyah, gri veya yeşil pasaport hamilleri vizeden muaf iken, bordo pasaport sahibi her Türk vatandaşı Schengen vizesi almakla yükümlü. Macaristan’ın Debrecen kenti, Türkiye’den 1 saat geride ve resmi dil Macarca; ayrıca İngilizce de ülke genelinde yaygın olarak konuşuluyor.