Budapeşte

Tarihi neredeyse Milattan Önce 1000’li yıllara kadar uzanan kadim şehir Budapeşte inanılmaz zengin kültürel ve tarihi bir geçmişe sahip. Yüzyıllardan beridir de gerek ticaret gerekse turizm alanlarında potansiyelini günden güne artıran ve her yıl saha fazla yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken Budapeşte’nin tamamını keşfetme gibi bir düşünceniz varsa şayet en az 4-5 günlük bir seyahat planı yapmanızda fayda var. Kuruluş tarihi 9. yüzyılın sonlarına dayanan ve bir zamanlar Roma İmparatorluğu’nun himayesinde olan Budapeşte, esasında Buda, Pest ve Eski Buda’nın birleşimi ile kurulmuş.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin geçmişini gözler önüne seren ve şehrin simgesi haline gelmiş meşhur Buda Kalesi ile şehir turunuza hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz. Tarihi 15. yüzyıla kadar uzanan 28 binden fazla eserin sergilendiği Macar Askeri Tarih Müzesi’ni de bünyesinde barındıran Buda Kalesi ve yakınındaki Tarnok Caddesi’nde bulunan Trinity Meydanı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Kale meydanındaki Mathias Kilisesi ve Balıkçılar Kalesi de kesinlikle görülmeye değer. Hamamlar Şehri unvanlı Budapeşte, Avrupa’nın termal kaynaklar bakımından en zengin yerlerinden biri esasında. Tam tamına 125 termal kaynağın oluşturduğu bir yamaç üzerinden kurulu Termal Havuzlar bölgesini kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Osmanlı Dönemi’nden kalma Rudas, Kiraly, Veli Bej gibi hamamı da bizzat görme fırsatı bulabilirsiniz. 13. yüzyıldan bugüne gelen herkesi büyüleyen 235 metre uzunluğundaki büyük kayaç bloğunun olduğu Gellert Tepesi ve bu bölgedeki Rudas Hamamları’nı görmeden Budapeşte’den ayrılmamalısınız.

Orta Avrupa’da yer alan ve Avrupa Birliği’ndeki en büyük 7. şehir olan Budapeşte’nin genelinde nemli iklimin etkileri görülüyor. Dolayısıyla kış mevsiminde inanılmaz derecede soğuk olan şehir, yaz aylarında daha gezilebilir bir atmosfere bürünüyor. Haziran, temmuz ve ağustos ayları şehrin en kalabalık olduğu dönemler iken, kalabalıktan uzak tatil yapmak isteyenlerin tercihi genellikle sonbahar ve ilkbahar ayları oluyor. Her bütçeye uygun konaklama tesisinin olduğu Budapeşte’de çok uygun fiyatlı hostellerde konaklayabileceğiniz gibi lüks termal otellerde de kalabilirsiniz.

Şehir içi ulaşımda genellikle tren, otobüs ve metronun ön plana çıktığı Budapeşte’de kısa mesafeli ulaşımlarınız için taksileri de tercih edebilirsiniz. Macar mutfağına özgü jokai fasulye çorbası, balık çorbası, tatlı kekler, güveçler, hamur işleri ve dahasını tatma imkanı bulacağınız çok sayıda yeme içme mekanı sizi bekliyor olacak. Gece hayatının nabzını tutmak içinse tek yapmanız gereken gece müzikli tekne turlarına katılmak. Bir diğer seçenek de Erzsebet Meydanı’ndaki otantik eğlence mekanlarına uğramak.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin merkez havalimanı olan Ferench Lizst Uluslararası Havalimanı’na İstanbul’dan direkt uçuşlar sayesinde ulaşmanız mümkün. Şehir merkezinden sadece 16 km uzaklıktaki bu havalimanına vardıktan sonra ise dilerseniz araç kiralayın, dilerseniz de otobüs, tren, taksi vb. araçları kullanın.

Resmi dilin Macarca, resmi para biriminin de Macar Forinti olduğu şehir, Türkiye’den 1 saat geride olmakla birlikte bordo pasaport sahibi tüm Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması halinde seyahatlerini gerçekleştirebileceğini hatırlatalım.