Danimarka

Danimarka, Kuzey Avrupa’nın güneyinde konumlanmış olan, büyük kısmı Jjyland Yarımadası’nda bulunan en küçük İskandinav ülkesi. Bazı konularda Avrupa Birliği’nin dışında kalmayı tercih etse de birliğin üyesi ve aynı zamanda NATO’nun da kurucu üyelerinden biri. Başkenti Kopenhag ise dünyanın en temiz, en yaşanılır şehri olarak kabul ediliyor. Danimarka’nın resmi dili Danca ancak İngilizce de ülkede yaygın konuşulan dil olarak ikinci resmi dil. Üniter parlamenter demokrasi ve anayasal monarşi ile yönetiliyor. 5 idari bölgeden oluşan ülkenin tüm bölgeleri de 68 belediyeye ayrılmış durumda. 6 milyona yakın nüfusun çoğunluğu Kopenhag’da yaşıyor. Küçük yüz ölçümlü ülkenin tüm kalabalığı başkentte toplanmış denilebilir. Başkentten sonra en kalabalık şehirler ise Arhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Randers, Kolding, Roskilde, Vejle ve Horsens. Turizm açısından popülerlik sırasının da bu şekilde olduğu söylenebilir.

Danimarka, güneybatıda İsveç, güneyde Norveç ve Almanya ile komşu sınırlara sahip. Ilıman bir iklimin etkisi altında ve genel olarak yaz ile kış arasında çok fazla sıcaklık farkı bulunmuyor. En soğuk ayı ocakta 15 derece civarında olan hava sıcaklığı, en sıcak olan ağustos ayında 18 -25 derecelere çıkıyor. Yılın her dönemi ziyaret edilebilir bir mevsime sahip olsa dahi, Avrupa’daki birçok yer gibi Danimarka da bahar ve yaz aylarında daha güzel oluyor.

Dünyanın refah düzeyi en yüksek, en yeşil ülkelerinden olan Danimarka’da ulaşım ağı da çok gelişmiş ve dakik bir sisteme sahip. Raylı sistem ve otobüsten sonra en çok tercih edilen ulaşım aracı ise bisiklet. Ülke genelinde çok sayıda bisiklet kiralama noktaları bulunuyor. Kültürel ve tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve gösterişli mimarileri ile göz alıcı bir ülke olmasının yanı sıra dünyanın en popüler oyuncak markası Lego’nun da anavatanı olması ile dikkat çekiyor. Öyle ki turistlerin gözdesi olan dev Legoland’in ev sahibi de Danimarka. Sağlık ve eğitim sektörlerindeki hizmet kalitesi, yeşil alanlarının çok sayıda olması ve çevreci kimliği ile dünya çapında nam salmış önemli bir ülke.

Danimarka, eğlenmeyi seven insanların yaşadığı bir yer ve bunun en iyi örneklerinden biri de her yıl temmuz ayında Kopenhag’da düzenlenen Noel Baba Kongresi. Tüm dünyanın ilgi gösterdiği, coşku içinde kutlanan ve Noel Baba ile buluşulan bir etkinlik. Ayrıca pek çok festivale ev sahipliği yapan Danimarka’nın bir diğer popüler etkinliği ise Danimarka Caz Festivali. Festivallerin dışında hareketli bir gece hayatına sahip olan ülkenin en ünlü eğlence mekanları da Kopenhag’da yer alıyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden direkt veya aktarmalı olarak Kopenhag’a uçuş seferleri düzenleniyor. Daha uzun ve farklı bir yolculuk deneyimi yaşamak isteyenler, İzmir ve İstanbul’dan gemi ile de seyahat edebilirler. Havalimanından şehir merkezine otobüs, tren ve taksi kullanarak geçilebilir. Danimarka’ya gitmek için Schengen vizesi almak gerekli ancak yeşil pasaport ve diplomatik pasaport sahipleri 90 güne kadar yapılacak seyahatlerde vizeden muaf tutuluyor. Danimarka konsolosluklarından vize için başvuru yapılabilir.