Billund

Danimarka’nın önemli bir ticaret merkezini oluşturan, Jutland sınırları içerisinde ve Güney Danimarka bölgesinde yer alan Billund, dünya çapında bütün çocukların ve hatta yetişkinlerin gözdesi olan Lego oyuncaklarının üretilmeye başlandığı küçük bir kasaba olma özelliğine sahip. Danimarka’nın diğer yerleşim yerlerine göre nispeten yeni olan Billund, 17. yüzyılda keşfedilmiş ve 1916 yılında Ole Kirk Christiansen kasabaya yatırım yaparak ve ardından 1930’lu yıllarda Lego fabrikasını kurarak kasaba halkına iş alanı yaratarak kasabanın kalkınmasını ve büyümesini sağlamış.

Danimarka’da bulunan en büyük ikinci havaalanı olarak bilinen Billund Havaalanı Lego Grubu tarafından 1964 yılında özel havalimanı olarak inşa edilmiş, sonraki yıllarda diğer kullanımlara açılmış ve bağımsızlaşmış. 1968 yılında ise havaalanına yürüme mesafesinde inşa edilen Legoland ile kasaba gelişmeye ve büyümeye devam etmiş. 1930’larda sadece 300 kişiden oluşan bu küçük kasaba günümüze gelindiğinde, 2017 yılında yapılan sayıma göre 6.313 kişiye ulaşmış. Çoğunlukla çocuklu ailelerin yaşadığı ve aynı zamanda çocuklu ailelerin tatil planlarında yer alan Billund, tipik bir şirket şehri olarak biliniyor.

Legoland dışında, tema parkı, heykel parkı, müzeleri ve Danimarka’nın en büyük hayvanat bahçesine ev sahipliği yapan Billund kasabasının ılıman bir iklimi var. Ağustos ve ocak ise sıcaklıkların en üst ve en alt seviyelere ulaştığı aylar ve eylül ayında ise yağışın hakim olduğu söylenebilir. Genel olarak turistler tarafından haziran, temmuz ve ağustos aylarında ziyaret ediliyor ancak yaz ayları dışında mayıs ve eylül ayları da ziyaret için uygun denebilir. 1731 yılından beri geleneksel olarak temmuz ayında kurulan Vorbasse Market, haziran ayında şehri kutlamak için yapılan festival ve mayısta gerçekleştirilen Jelling Festivali gibi festivallere ev sahipliği yapan kasabanın etkinlik tarihlerini de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Çok büyük bir havalimanına sahip olduğu için neredeyse her yerden ulaşımın mümkün olduğu gibi Türkiye’den de direkt olarak Billund Havaalanına gelebilirsiniz. Yaklaşık olarak 3 buçuk saat süren yolculuğun ardından ister shuttle ile ister farklı otobüs hatlarıyla veya taksiyle kasaba merkezine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Havaalanına bir hayli yakın olan Legoland’a ise yürüyerek ya da yine çeşitli otobüs hatlarıyla gitmek mümkün.

Genellikle şehir içi ulaşımın otobüslerle sağlandığı Billund’da çeşitli seferlerle havaalanına, tren istasyonuna, gezmek istediğiniz yerlere gidebilirsiniz. Bunun yanı sıra Danimarka’nın genelinde olduğu gibi Billund kasabasında da hem yerel halk hem de turistler tarafından en çok tercih edilen bisiklet ile gitmek istediğiniz her yere gidebilirsiniz. Ulaşım aracı olarak bisikleti kullanmanız, gerek ekonomik olarak gerekse sağlık açısından en iyi seçenekler arasında yer alıyor.

Schengen bölgesinde yer alan Danimarka’ya giriş için Danimarka Schengen vizesi almanız gerekiyor. Fakat Danimarka Schengen vizesiyle ilk olarak Danimarka’ya giriş yapmalısınız ve en az 30 gün önceden başvurmalısınız.