Kopenhag

İsmini “tacirlerin limanı” anlamına gelen Danca bir kelimeden türetilerek aldığı düşünülen, Danimarka’nın başkenti ve en kalabalık şehri olma özelliğine sahip Kopenhag, Zealand veya Sjaelland olarak bilinen adanın doğu kıyısında konumlanmış bir liman şehri. 10. yüzyılda Vikingler tarafından balıkçı köyü olarak kurulan ve ardından 15. yüzyılda Danimarka’nın başkenti olan Kopenhag 1416 yılında Kalmar Birliği denilen, Norveç ve İsveç’i de kapsayan birliğin başkenti unvanına sahipti. Başkent olduktan sonra balıkçılığın yanı sıra açılan borsalarla şehir hızla gelişmeye ve büyümeye başlamış fakat 1711 yılında yaşanan veba salgınında 60 bin kişi hayatını kaybetmiş.

Kral IV. Christian, zamanında Doğu Hindistan Kumpanyası gibi global şirketlerle ticaret yaparak Danimarka’nın gelişmesini, 80 yılda nüfusun 3 katına ulaşmasını ve 2012 yılında ise nüfusun 1.213.822’ye ulaşmasını sağlamış. Refah seviyesinin yüksekliği ve kamu hizmetlerinin çok iyi derecede sağlanması, Danimarkalıların dünya üzerinde bulunan en mutlu ve huzurlu halk olmasındaki neden diyebiliriz. Bu yüzden farklı ülkelerden göçmen alan Kopenhag çoğunlukla Pakistanlılar, Faslılar, Almanlar ve Türkler tarafından tercih ediliyor.

1743 senesinde Prens Sarayı olarak inşa edilen tarihi yapı, günümüzde Ulusal Müze olarak kullanılıyor ve Taş Çağı, Vikingler, Orta Çağ, Rönesans ve Modern dönemlerini, kısaca tüm Danimarka tarihini ziyaretçilerine sunan bir koleksiyona sahip. Birden fazla tarihi ve turistik mekana ev sahipliği yapan Kopenhag’a gelmek için en ideal zamanlar ise nisan ve eylül ayları arası denebilir çünkü geri kalan aylarda hava aşırı soğuk geçiyor. En az turisti eylül ayında alırken, yaz aylarında düzenlenen festival ve etkinliklerle birlikte Kopenhag tam bir turist cennetine dönüşüyor.

Kopenhag şehrine Türkiye’den direkt olarak hava yolu ile ulaşabilirsiniz ancak sadece İstanbul şehrinden aktarmasız uçuş seferleri bulunuyor ve yaklaşık 3 buçuk saat süren bir yolculuk sizleri bekliyor. Her sene 2 milyonun üzerinde yolcunun kullandığı ve kuzey ülkeleri arasında en kalabalık havaalanı olan Kopenhag Havaalanı’na geldikten sonra metro hattını kullanarak 20 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Buram buram medeniyet kokan Kopenhag şehrine geldiğinizde, seyahat etmek için bolca seçeneğiniz bulunuyor ve gelişmiş bir ulaşıma ağına sahip olan şehir, dakiklik konusunda da sizi şaşırtabilir.

Seçeneklerinizin arasında otobüs, metro, tren ve deniz otobüsleri bulunuyor ve bütün hepsini tek bir bilet ya da kart satın alarak kullanabilirsiniz. 3 farklı otobüs seçeneği var; “A” 24 saat hizmet veriyor ve ana otobüs hattını kullanıyor, “S” 06.00 – 01.00 saatleri arasında aktif ve durak sayısı daha az olduğu için daha hızlı ve “N” kodlu otobüslerle de gece rahatlıkla seyahat edebilirsiniz. Bunların dışında bisikletle de güvenli bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

Schengen bölgesinde yer alan Danimarka’ya giriş için Danimarka Schengen vizesi gerekiyor ve en az 1 ay önceden başvurmanız gerekiyor. Ayrıca ilk olarak Danimarka’ya giriş yapmalısınız.