Azerbaycan

Kardeş ülke dediğimizde aklımıza gelen ilk yer olan Azerbaycan, ülkemizin batı komşularından biridir. Dilimizin, kültürümüzün ve inanç benzerliklerimiz sebebiyle biraz uzaklarda bulunan ikinci evimiz gibi hissettiğimiz Azerbaycan’ın başkenti Bakü‘dür.

Güney Kafkasya bölgesinde bulunan Azerbaycan kuzeyde Rusya, güneyde Ermenistan, batıda Türkiye ve kuzeybatıda Gürcistan ile komşudur. Dilleri Azerice olan halkın günlük konuşma dili Türkçe bilen kişiler tarafından rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Kullanılan para biriminin adı ‘Manat‘tır ve para birimleri dünyanın en değerli paraları arasında ilk 10’da bulunmaktadır

Güney Kafkas ülkelerinden olan Azerbaycan’da birbirinden farklı uluslardan pek çok kişi bir arada yaşamaktadır.10 milyona yakın nüfusu bulunan ülkede Azerilerin yanı sıra, Ermeni ve Rus kökenli halk da çoğunluktadır. Genç bir nüfusu bulunan ülkede iş gücü sıkıntısı çekilmemekle beraber ekonomisi yeraltı kaynaklarını işletilmesi ve satılmasıyla gelişmektedir. Petrol ve doğal gaz ihracatında ön sıralarda yer alan Azerbaycan, ayrıca ilk petrol fabrikasına sahip olan ülkedir.

Hazar Denizi‘ne kıyısı bulunan ülkenin farklı noktalarında değişik iklim tipleri görülmektedir. Hazar Denizi’ne kıyısı bulunan Bakü’de ılıman karasal iklim özellikleri görülürken, iç kesimlerde kalan Gence’de ise sert karasal iklim görülmektedir. Azerbaycan’a seyahat etmeyi düşünüyorsanız Azerbaycan Gezi Rehberi sayfamızdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.