Cezayir, Afrika Kıtası’nın 37 milyon nüfusuyla en kalabalık, 2.381.741 km²’lik alanıyla yüz ölçümü olarak ise Akdeniz’in en büyük ülkesidir. Cezayir’in kuzeydoğusunda Tunus, doğusunda Libya, güneydoğusunda Nijer, güneybatısında Moritanya ve Mali, batısında Fas ve Batı Sahra bulunmaktadır. Arap ve Berberi olarak farklı etnik grupları bir arada tutan Cezayir, İslam topluluklarına da ev sahipliği yapmaktadır. Böylelikle Cezayir kültürünün en önemli unsurlarından biri İslam medeniyeti olmasıdır ve bunu ülkenin çoğunluğunu müslümanlardan oluşmasına borçludur diyebiliriz.
Resmi dilleri Arapça olmasına rağmen, geçmişte Fransız sömürgeciliği altında olması nedeniyle halkın çoğunluğu Fransızca da konuşmaktadır. Hatta Fransız kültürü devam etmekle kalmayıp, çoğu gazete ve dergiler Fransızca basılmakta veya bazı tabela ve yemek yerlerinin isimleri de Fransızca olarak yazılmaktadır.
Ülkenin kuzey bölgesinde Akdeniz, güney bölgesinde ise çöl iklimi görülmektedir. Genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise yağışlı geçmektedir. Bu nedenle kış ayları yağışlı ve soğuk olduğu için Cezayir’i yaz aylarında seyahat etmeniz daha doğru olacaktır.
Cezayir’in bağımsızlık savaşının sembolü olan Şehitler Anıtı, en görkemli yapıtlarından birisidir ve yoğun ilgi görmektedir. Cezayir’de bulunan üç farklı –El Kala, Taza, Theniet El Had– Ulusal Parkları ziyaret etmeden gezinizi bitirmemelisiniz. Muhteşem bir doğa manzarasına karşı sevdiklerinizle beraber hoş bir zaman geçirmenizi sağlar ve çeşitli sayıda görebileceğiniz hayvan türleri, bitkileri de içinde barındırır. Seyahat ettiğiniz yerlerin kültürünü bilmek ve öğrenmek istiyorsanız, Cezayir’in içinde bulundurduğu birçok yapıdaki farklı kültüre kolaylıkla tanıklık edebilirsiniz.