Uffizi Galerisi, Floransa

Eğer Floransa’da Rönesans dönemi sanatının en önemli eserlerini görmek istiyorsanız Uffizi Galerisi kuşkusuz ilk uğramanız gereken yerlerin başında gelecektir.

Müze sadece İtalya’nın değil Avrupa’nın da en önemli sanat merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Şehrin önde gelen ailelerinden olan Mediciler 16 yüzyılda Pitti Sarayı’nı resmi işlerin yürütülmesi adına kullanmaktaydı. Giorgio Vasari tarafından ilk olarak 16. yüzyılın ikinci yarısında Toscana dükü olan I. Cosimo için bir ofis olarak inşa edilen bu etkileyici yapı daha sonra şehrin en önemli sanat galerinden biri olarak değerlendirilmiştir.

Uffizi Galerisi

Şehirdeki sanatsal pek çok nokta gibi burada da Medici ailesinin büyük katkılarının olduğunu belirtmemiz gerek tabi ki. Galeri içinde Michelangelo’dan Leonardo Da Vinci’ye kadar Rönesans dönemine damga vurmuş pek çok önemli sanatçının çok değerli eserlerini görmek mümkün olabilmektedir. Galeri alanı 2006 yılında gerçekleştirilen çalışmalarla yaklaşık iki katına çıkarılarak sergilenen eser miktarı büyük oranda arttırılmıştır.

The Palazzo Degli Uffizi, Floransa gezilecek yerler içindeki sanata dair en önemli duraklardan biridir. Bu da burayı şehre gelenler için çok cazip bir ziyaret noktası haline getirmektedir. Galeri yılda ortalama 2 milyon ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Uffizi Galerisi mimar tarafından birbirine paralel uzun iki koridorun bir başka koridorla birbirine bağlanacağı şeklinde tasarlanmıştır. Yani binanın tepeden bakıldığında “U” şeklinde göründüğünü söyleyebiliriz. Mimarın sanatçı kişiliğinin binaya yansıdığını da gözlemlemek mümkün olabilmektedir.

1- Uffizi Galerisi İçindeki En Önemli Eserler

Uffizi Galerisi

Burayı dünyanın en önemli sanat galerinden biri yapan kuşkusuz içinde bulunan sanat koleksiyonu. Öyle ki galerinin içine girdiğinizde duvarlardaki resimleri, heykelleri, tavan ve yerlerdeki önemli detayları incelerken içinizde “acaba bir şey kaçırdım mı” tedirginliğini yaşayabiliyorsunuz. Dilerseniz galeride sergilenen bazı önemli eserlere birlikte göz atalım…

#1 Birth of Venus – Sandro Boticelli – 1485

Birth of Venus - Sandro Boticelli

Genellikle pastel tonlardaki eserleriyle bilinen Boticelli’nin bu eseri galerinin tanıtım kitapçığında da yer almaktadır. Eserde sanatçı Roma aşk tanrısı Venüs’ün denizdeki doğumunu etkileyici bir şekilde tasvir etmiştir. Eser galerinin en önemli parçalarından biri olarak kabul edilmektedir.

#2 Venus Of Urbino – Titian – 1538

Venus Of Urbino - Titian

Sanatçının Venus olarak tasvir ettiği bir kadın Rönesans döneminin gösterişli yaşamında müstehcen bir şekilde poz vermektedir. “Nü” olarak poz veren bu kadının Urbino Dükü’nün eşi olduğu ve Venüs gibi güzel bir kadın olduğu için tabloya bu şekilde isim verildiği düşünülmektedir.

#3 The Annunciaton –  Leonardo Da Vinci – 1480

The Annunciaton -  Leonardo Da Vinci

Cebrail’in Meryem’e Hz. İsa’yı müjdeleyişini tasvir eden eser, Leonardo Da Vinci’nin galeri içindeki en önemli eserleri arasında bulunuyor. Eser sanat severler tarafından büyük ilgiyle incelenmektedir.

#4 Holy Family – Michelangelo – 1506

Holy Family - Michelangelo

Aslı şu anda Galleria dell’Accademia’da sergilenen ünlü “Davut” heykelinin ve daha birçok önemli eserin sahibi Michelangelo’nun “Kutsal Aile” isimli eseri, galeriyi ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken önemli eserlerinden biridir.

Galeride sergilenen Sandro Boticelli’nin The Calumny of Apelles, Michelangelo’nun Bacchus, Medusa eserleri, Giotto’nun Ognisanti Madonna, Rafael’in Goldfinch Madonnası gibi eserler de mutlaka görülmesi gereken eserler arasında bulunmaktadır.

Galeri oldukça geniş bir sanat mabedi olduğundan burayı tam manasıyla ve sindirerek ziyaret için ortalama 4-5 saatlik bir süreyi ayırmanız gerektiğini belirtelim. Bu nedenle Floransa’da geçirebileceğiniz zaman dilimi kısıtlı ise Uffizi Galerisi için yeterli zamanınız olamayabileceğini bilmenizi isteriz.

 2- Uffizi Galerisi Ziyaret Bilgileri

  • Adres: Gallery Uffizi, Piazza Della Signoria ve Palazzo Vecchio’nun çok yakınında bulunmaktadır.
  • Ulaşım: Galeriye ulaşmak için B, 23A, 23B, 71B, 71C  numaralı otobüs hatlarından birini kullanabilirsiniz.
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri kapalı olan Uffizi Galerisi diğer günler 08:15 ile 18:50 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır. Tabi ki bunun için biletinizi 18:00’dan önce almanız gerekecektir. Eğer yaz aylarında bu önemli sanat merkezini ziyaret etmeyi planlıyorsanız ya en az 2-3 saatlik bekleme süresini göze almalı ya da ek ücret ödeyerek ayrıcalıklı giriş avantajını satın almalısınız.
  • Giriş Ücreti: Bilet fiyatlarını incelemek ve online olarak biletinizi satın almak için galerinin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin