Kurşunlu Camii ve Külliyesi

16. yüzyılda Acem Ali’nin mimarbaşılığında yaptırıldığı tahmin edilen Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Eskişehir’in tarihi ve manevi yönden en değerli ve en çok ziyaret edilen noktalarının başında geliyor.

Eskişehir’de en önemli Osmanlı eserlerinden olan külliye 1955 yılında restorasyon çalışmalarıyla günümüze aslına uygun bir şekilde gelmeyi başarmıştır.

Eskişehir gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında olmayı hak eden külliyenin adı, içinde bulunan caminin kubbesinin kurşunla kaplı olmasından gelmektedir. Yapı Eskişehir’in merkezi noktalarından olan Odunpazarı’nda bulunmaktadır.

1- Kurşunlu Camii ve Külliyesi Bölümleri

Yapı İmaret, Aşevi, Kervansaray, Şadırvan, Cami, Sıbyan Mektebi, Medrese (Mevlevihane) ve Tabhane olmak üzere yedi bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler uzun süre amacına uygun kullanılmış, zamanla yapılan yeniliklerle günümüzde farklı amaçlar için değerlendirilmektedir.

#1 İmaret

Dört sivri kemerin desteklediği tonozlarla örtülü imaret külliyenin aktif olduğu dönemlerde ihtiyacı olanlar için yemek yapılan bir yer olarak kullanılmıştır.

#2 Aşevi

İmaretin batı giriş kısmının karşısında bulunan aşevi, imaretin mutfağı olarak kullanılmış daha sonra ise bir süre saat kulesi olarak da değerlendirilmiştir.

#3 Kervansaray

Kesme ve doğal taşların muhteşem birleşimiyle ortaya çıkan kervansaray bölümü günümüzde nikah salonu olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

#4 Sıbyan Mektebi

Günümüzde kütüphane olarak kullanılan Sıbyan Mektebi, tek bir mekandan oluşmaktadır.

#5 Şadırvan

8 mermer sütunla desteklenmiş olan şadırvan 1960 yılında yenilenmiştir. Şadırvanın aslı 1536 yılına tarihlenmiş olup bugünkü şadırvanın eski haliyle pek alakası olmadığını söylememiz gerek.

#6 Kurşunlu Camii

Kesme taş ve mermerlerle yapılan Kurşunlu Camii, külliyenin en önemli bölümlerinin başında gelmektedir. Camii, Eskişehir’in günümüzde hala en önemli manevi duraklarından biri olarak ibadet eden Müslümanlara hizmet vermektedir.

#7 Tabhane (El Sanatları Merkezi)

Özellikle tezhip ve ebru gibi el sanatları olmak üzere çeşitli sanat dallarına ait ürünlerin bulunduğu El Sanatları Merkezi, külliyeye gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerleri arasında bulunuyor. Dilerseniz buradaki eserleri satın da alabilirsiniz. Eğer el sanatlarına meraklıysanız külliyeye yakın bir konumda bulunan Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nı da Eskişehir gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

#8 Lületaşı Müzesi (Medrese)

Külliyenin en önemli kısımlarından olan Lületaşı Müzesi, 60’a yakın sanatçının lületaşından ortaya çıkardığı 400 civarı eserini bulunduruyor. Ziyaretçiler bu etkileyici eserleri inceleme fırsatı yakalarken müze içindeki küçük dükkanlardan lületaşından yapılmış hediyelik eşyaları da satın alabilmektedir.

#9 Sıcak Cam Üfleme Atölyesi

Külliyenin giriş kısmında bulunan bu cam atölyesinde ziyaretçiler cam ürünlerin yapılışını canlı olarak seyrederek farklı bir tecrübe edinebilmektedir. Eğer bu atölye ilginizi çekerse görmeniz gereken yerler arasında Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ni de dahil etmenizi öneriyoruz.

2- Kurşunlu Camii ve Külliyesi nerede? Buraya nasıl gidilir?

Kurşunlu Camii ve Külliyesi, şehrin merkezi konumlarından Odunpazarı bölgesinde yer almaktadır. Buraya şehrin çeşitli bölgelerinden hareket eden belediye otobüsleri ve minibüsleri kullanmak mümkün. Tramvayla Odunpazarı bölgesine gelmek isterseniz “Atatürk Lisesi” durağını kaçırmayın. Odunpazarı’na geldikten sonra ise külliyenin olduğu yere 10 dakikalık kısa bir yürüyüşle ulaşmanız mümkün olabilmektedir.

Tarihi kokuları içinde barındıran yerleri ziyaret etmeyi seviyorsanız Kurşunlu Camii tam da size göre.. Eğer daha önce ziyaret ettiyseniz tüm deneyiminizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilirsiniz..

Yorum yapın

Bizi Takip Edin