İki Saray Arasında: Ponte Vecchio

Yaklaşık 800 yıldır sellere, savaşlara ve daha birçok badirelere rağmen ayakta kalmayı başaran Ponte Vecchio, Floransa’nın en özel köprülerinden biri olarak şehre gelenlerin mutlaka uğradığı yerlerin başında gelmektedir.

Arno Nehri’nin köprüyü gören kısımları özellikle günün batmaya yakın saatlerinde muhteşem manzarası nedeniyle yoğun ilgi görmektedir.

Köprü, üzerinde bulunan rengarenk dükkanlar sayesinde şehrin geçmişten günümüze butik alışveriş konusundaki duraklarından biri. Geçmişte etleri kesim işleminin ardından atıklarını nehirden kolay bir şekilde boşaltmaları için buraya yerleştirildiği kasap dükkanlarının olduğu köprüde günümüzde genellikle kuyumcular bulunmaktadır.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio Floransa

Halkın kasap dükkanlarından gelen kokudan ve gürültüden rahatsız olmasından dolayı bu dükkanların dük I. Ferdinand tarafından kapatıldığı belirtilmektedir.

Köprüdeki kuyumcu mevcudunun fazlalığı nedeniyle kendinizi Kapalı Çarşıda’ymış gibi hissedebilirsiniz. Evet, esnafı biraz tok satıcı ancak dükkanlar arasında dolaşırken zevkinize ve bütçenize uygun bir şeyler bulma ihtimaliniz var.

Floransa Ponte Vecchio

Köprü alışveriş yapılabilen bir yer olma özelliği ile Bursa’da bulunan Irgandı Köprüsü’yle benzeşmektedir. Zaten dünya üzerinde bu tarzda üzerinde dükkanların olduğu sadece dört adet köprü bulunmaktadır. Ponte Vecchio’nun gördüğü ilgiye şahit olduktan sonra ülkemizdeki Irgandı Köprüsü’nün yeteri kadar turizme kazandırılamamış olması bizler gerçekten üzüyor.

Burası şehrin en keyifli köprülerinden biridir. Akşam gerçekleştirilen ışıklandırma ve köprünün Arno Nehri’ne düşen yansıması ise köprüye bambaşka bir hava katar. Köprü üzerinde müzik yapan sanatçılar ise profesyonellikleri ile kendinizi adeta bir konserdeymiş gibi hissetmenize olanak tanır. Köprünün pek çok filmde görülmesi ise burayı çekici kılan bir diğer detay.

 Vecchio Köprüsü

Ponte Vecchio’da bulunan Mannelli Kulesi ve bu kulenin etrafında bulunan Vasari Koridoru görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Bu koridorun dönemin en önemli ailelerinden olan Medicilerin halka karışmak zorunda kalmadan ikamet ettikleri Pitti Sarayı’ndan Uffizi Galerisi’ne giderek sanat eserlerini incelemek için yapıldığı rivayet edilmektedir. Yaklaşık olarak 1 km. uzunluğundaki koridorda bulunan tablolar ise buradan geçen insanların çok daha eğlenceli ve keyif veren bir yürüyüş yapmalarına olanak tanımaktadır.

Köprü üzerinde bulunan Floransa’nın önemli heykeltıraşlarından olan Benvenuto Cellini’nin heykeli ise görülmesi gereken bir diğer önemli nokta. Heykeli çevreleyen demir parmaklıklar ise aşklarını mühürlemek isteyen gençlerin kilitlemiş olduğu kilitlerle dolu.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio özellikle muhteşem görüntüsü ile Floransa gezilecek yerler listesine mutlaka dahil edilmesi ve bol bol fotoğraf çekilmesi gereken yerlerden biridir. Bu nedenle şehre geldiğinizde bu tarihi ve etkileyici köprüyü mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Üstelik köprüyü görmek için herhangi bir ücret ödemenin gerekmemesi de burayı Floransa’da bedava yapılacak şeyler arasında en özel etkinliklerden biri haline getiriyor 🙂

1- Ponte Vecchio Ulaşım Bilgileri

Köprü şehir merkezinde olduğu için buraya ulaşım konusunda herhangi bir sorun bulunmuyor. Ponte Vecchio için B, 23A, 23B, 71B, 71C numaraları otobüs hatlarından birini değerlendirmeniz gerekiyor. Otobüsten indikten sonra köprüye çok kısa bir yürüyüşün ardından ulaşabiliyorsunuz.

Not: Eğer özel aracınızla köprüyü görmeye geldiyseniz -ki bunu pek tavsiye etmeyiz- civardaki fahiş fiyatlı otoparklar yerine aracınızı tren istasyonundaki katlı otoparka bırakmanızı öneriyoruz. Buradan da yürüyerek köprüye çok kısa bir sürede varabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin