Yozgat’ın Tarihi Yerleri | 16 Etkileyici Yer

İç Anadolu’nun doğusunda yer alan Yozgat, tam 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan, “medeniyetler zengini” bir şehir… Acımasızca da olsa “sıkıcı şehir” kategorisine koymuşuzdur Yozgat şehrini çoğu zaman. Fakat güzellikleriyle bizi şaşırtıyor ve aslında ne kadar keşfedilesi bir şehir olduğunu gösteriyor. Yozgat’ın tarihi yerleri hakkındaki listemizi inceleyince siz de hak vereceksiniz…

Yozgat tarihi hakkında; 5000 yıllık geçmişiyle tarihi Kalkolitik döneme kadar uzanan Yozgat’taki ilk siyasi oluşum Hititler tarafından kurulmuştur. Yozgat şehrinin kuruluşu ise 16. yüzyıla uzanmaktadır. Bu tarihte şehir “Bozok” ismiyle tarihi kaynaklarda kendine yer bulmaktadır. Bu ismin verilmesinin sebebi ise bölgede Bozok Türkmenlerinin hakimiyet kurmasıdır. Şehrin Yozgat ismini alması ise 1927 senesinde TBMM kararı ile gerçekleşmiştir.

Hititlerden sonra bölgede Frigler, Medler, Persler, Roma, Bizans, Selçuklular ve son olarak da Osmanlılar hakimiyet kurmuştur. 1071 Malazgirt Zaferi’nin ardından bölgede başlayan Türk hakimiyeti günümüze kadar devam etmiştir. Şehir, Tanzimat dönemine kadar Sivas’ın, sonrasında ise Ankara’nın sancaklarından biri olmuştur. Cumhuriyetin ilanının ardından ise il statüsüne kavuşmuştur.

Yozgat’ın en ünlüleri; Çeşka Yeraltı Şehri Yozgat’ın ünlü tarihi yerleri arasında bulunuyor. Bir asrı aşkın yaşıyla Tarihi Saat Kulesi ise şehrin merkezi diyebileceğimi, buluşma noktalarından biri ve burası da mutlaka görülmeli diye düşünüyoruz. Basilica Therma ise şehrin geçmişi için en önemli duraklardan bir diğeri…

Yozgat gezi tavsiyesi; Yozgat’ın tarihi yerleri için 1 veya 2 günlük dolu dolu planlanmış bir gezi planı yeterli olacaktır. Bundan daha uzun bir gez planladığınız takdirde şehirde sıkılabilirsiniz.

Müzekart; Yozgat geziniz sırasında Müzekart kullanmanızı gerektirecek herhangi bir ziyaret noktası bulunmadığı için bu karta ihtiyacınız olmayacaktır. Eğer Yozgat dışında da görmeyi planladığınız yerler varsa 60₺ ücreti karşılığında Müzekart satın alma seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Çeşka Yeraltı Şehri

Çeşka Yeraltı Şehri

Burası neresi? Yozgat kent merkezine 3 kilometre mesafede bulunan Çeşka Yeraltı Şehri, 3 ayrı girişten meydana gelen mistik bir antik kent. Bu yeraltı şehri, bölgeye hakim yüksek bir tepede yer almaktadır ve bu durumun düşman işgallerine ve doğal afetlere karşı doğal bir korunak görevi görmesi için olduğu tahmin edilmektedir. Güney kısmında iki katlı üç odalı bir alanı bulunan yeraltı şehrinin batı kısmındaki odalarında bacalar yer almaktadır. Şehrin üst kısmında bulunan kayalarda ise mezar olarak kullanılmış olan oyuklara rastlanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Roma ve Bizans dönemine ait seramik parçalara rastlanan yeraltı şehri, kentin tarihsel zenginlerinden biri olarak gösterilmektedir. Yalnız araçla Köçekkömü Köyü’ne kadar gidilebiliyor ve bu noktadan sonra bir miktar yürüyüş yapılması gerekiyor. Eğer yürüme konusunda sıkıntınız varsa Yozgat gezi planı oluştururken bu bilgiyi göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.

  • Adres: 66000 Köçekkömü/Yozgat Merkez/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Basilica Therma

basilica therma

Burası neresi? Anadolu’nun ilk termal tedavi merkezi olarak kabul edilen yapı, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde yapılan kazılar sonucu ortaya çıkmış. Tarihin en önemli kalıntılarından biridir. Araştırmalar ise yapının Roma İmparatorluğu dönemine ait bir hamam olduğunu ortaya çıkarmıştır. Antik Roma Kaplıca şehri olarak gösterilen Sarıkaya Roma Hamamı ( Bazilika Therma), 2. yüzyılda inşa edilmiş Bizans, Selçuk ve Osmanlı gibi pek çok dönemde kullanılmış oldukça önemli bir tarihi yapı.

Zemin olarak oldukça zayıf bir noktada inşa edilen bu kadar sağlam bir yapı, Roma mimarisinin o dönemde bile zamanın ne kadar ötesinde olduğunu bizlere göstermektedir. Bölgede özellikle 2010-2015 yılları arasında gerçekleştirilen kazılarda hamam bölgesinin ne kadar önemli olduğunu gösteren bulgulara rastlanmıştır.

Hamam içerisinde bulunan havuz, 44-47 derece sıcaklığında ve halka açık. Havuz zemininde kaynayan termal su, Yozgat’ın popüler gezi noktalarından biri olmasına imkan sağlamış. Hamamın yanında inşa edilmiş olan kilise ise burasının Hristiyanlık açısından çok önemli bir piskoposluk merkezi olmasına olanak tanımıştır. Tıp dünyasının önemli figürlerinden olan “dilini çıkaran yılan” sembolünün de bu termal merkezde bulunması, burasının tıp alemi için de ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermektedir.

Neden gitmeliyim? 2018 yılında ise UNESCO Dünya Mirası Alanları Geçici Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır. Bu termal yapı, Anadolu’daki Roma döneminden kalma en özel mimari yapılardan biri olması nedeniyle pek çok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bölgedeki çeşitli termal tesisler günümüzde bu noktadan gelen şifalı suları insanların hizmetine sunmaktadır.

Basilica Therma efsanesi; Geçmişte burada yaşayan Roma kralının kız amansız bir hastalığa yakalanmıştır. Kız günden güne erimiş, ayakları yürüyemez olmuştur. Kral, kızının artık son günlerini yaşadığını düşünmeye başlamıştır. Kızını balçık dolu bir alanda yürüyüşe götürür. Kızı bu sıcak suyla karışık balçık alanda kendini çok iyi hissedince sık sık buraya getirir. Zamanla kızının ayakları açılır ve sağlığı yerine gelir. Kızın iyileşmesinin buradaki su kaynağından olduğu düşünülür.

Kral kızının iyileştiği kaynağın olduğu yere mermerden bir havuz yaptırarak etrafını da kesme taşlarla çevirir. Zamanla insanlar bu havuzun etrafında yerleşmeye başlar ve burada kocaman bir şehir oluşur. Şehir adını ise “Hoperi” ismine sahip kralın kızının isminden alır.

  • Adres: Kaplıca, 66650 Sarıkaya/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Kerkenes Harabeleri (Kayıp Şehir Pteria)

kerkenes

Burası neresi? Yozgat’ın doğusunda Kerkenes’in Dağı’nın kuzey ucunda yer alan Kerkenes Harabeleri, MÖ 600‘lü yılların en geniş yerleşim birimlerinden biri olarak kabul edilirken aynı zamanda bir demir çağı başkenti olduğu söylenmektedir. Elde edilen verilere göre burasının bir Frig şehri olabileceği ihtimali üzerinde durulmaktadır ve merkezinin yaklaşık olarak 2,5 kilometrekare olduğu düşünülmektedir.

Heredot’a göre MÖ 547 senesinde kent Persler tarafından istila edilerek kent halkı köle edildiği tahmin edilmektedir. Sonrasında ise şehri istila eden Lidyalıların şehri yakarak yok ettiği bilinmektedir. Bölgedeki ilk kazılar 1993 senesinde başlamıştır. Yoğun kazı çalışmaları sonucu çıkartılan birçok önemli tarihi eser, Yozgat Müzesi’nde sergilenirken halen kazı çalışmaları devam etmektedir.

Kerkenes Sülük Gölü Efsanesi; Kerkenes Harabeleri’nden bahsedilirken, Battal Gazi’yle ilgili bu efsaneden de bahsetmemiz gerekiyor. Kerkenes Kalesi’ni fethe gelen Battal Gazi’nin atı yaralanınca, at serbest bırakılır. Sürünerek bir su birikintisine gelen atın yaralarına konan sülükler, atın yaralarını temizler ve kısa sürede atın iyileşmesine vesile olurlar. Bunun üzerine Battal Gazi, su birikintisinin temizletilmesini sağlar ve bir gölcük oluşmasına imkan tanır. İsmine ise “Sülük Gölü” denir. Daha sonraları hasta insanlar şifa bulmak için Sülük Gölü’ne gelmeye başlar.

  • Adres: 66700 Şahmuratlı/Sorgun/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Hamamlar

4. Çarşı Hamamı (Çapanoğlu Çifte Hamamı)

çapanoğlu çifte hamamı
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Yozgat’ta az sayıda tarihi hamam bulunmaktadır. Çarşı Hamamı da bunlardan biri ve bu hamamlar arasında en aktif ve en büyük olanıdır. Bu nedenle bölge halkı tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Hamam Osmanlı döneminde, 1793 senesinde inşa edilmiştir ve günümüze kadar sağlam ve faal bir şekilde ulaşmayı başarabilmiştir. Hamam son dönemde restore edilerek sağlamlaştırılmıştır. Kadınlar ve erkekler için ayrı bölümleri bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Osmanlıdan miras bu tarihi Osmanlı hamamını özellikle Yozgat gezinizden sonra ziyaret ederek, gezinin yorgunluğunu güzel bir hamam keyfiyle çıkarabilirsiniz.

Kaçırmayın! Hamamı ziyaret ettiğiniz esnada çok yakın bir konumda bulunan Çapanoğlu Camii’ni de mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Medrese, Buğday Pazary Sk., 66100 Yozgat Merkez/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Her gün 05.30-23.00
  • Giriş ücreti: Hamam 20-25₺; Kese ise 10-15₺
  • Yol tarifi al >

Köprüler

5. Karabıyık Köprüsü

Karabıyık Köprüsü

Burası neresi? Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Mısır seferine çıktığı sıralarda, 1516 senesinde yaptırılan köprü o yıllardan günümüze varlığını koruyan, Yozgat’ın en önemli tarihi yapıları arasında yer alır. Yozgat’ın Şefaatli ilçesine 38 kilometre uzaklıkta yer alan Karabıyık Köprüsü, kentin tarihi mirasları arasında yer alır.

Köprünün yapımı esnasında yoğunluklu olarak kesme taş kullanılmıştır. Toplamda 54 metre uzunluğu bulunan köprünün genişliği ise 4,5 metredir. Köprü 2018 senesinde aslına uygun bir şekilde restore edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Osmanlı döneminden günümüze ulaşmayı başarmış olan Karabıyık Köprüsü, Yozgat’taki en eski tarihi eserler arasında bulunduğu için görülmeye değerdir.

  • Adres: Yozgat Boğazlayan Yol Üzeri, Merkez/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

6. Çapanoğlu Camii

çapanoğlu camii

Burası neresi? Eski bir tarihe dayanan Çapanoğlu Camii, 1779 yılında yaptırılmış ve günümüzde hala varlığını korumuştur. Şehrin merkezi konumlarından biri olan Cumhuriyet Meydanı’na yakın bir konumda bulunmaktadır. Cami, halk arasında Büyük Cami ya da Ulu Cami olarak da adlandırılmaktadır. Caminin dört bir yanı avluyla çevrilidir. Camide süslemeler için kullanılan renkli motifler ise oldukça ilgi çekicidir.

Neden gitmeliyim? O dönemin Avrupa mimarisi etkisinde kalan Türk mimari özelliklerini görebileceğiniz şehrin önemli yapılarından biri. “Türk Baroku” olarak nitelendirebileceğimiz bir üslupla inşa edilen yapı, Anadolu’da bu tarzda inşa edilmiş yapılar arasında oldukça önemlidir.

Cami bahçesinde yer alan mezarlıkta Çapanoğlu ailesine ait fertlerin yanı sıra dönemin önemli insanlarının yattığı 18 sanduka bulunmaktadır. Aynı zamanda yapıya, eski zamanlardan kalma çeşmeler de eşlik ediyor.

  • Adres: Köseoğlu, Saraflar Cd. No:74, 66100 Yozgat Merkez/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Başçavuş Cami

başçavuş camii
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Mimarisi ve tarihi değeri ile Yozgat için çok şey ifade eder. İstanbulluoğlu Mahallesi’ndeki cami, 1800’lü yıllarda inşa edilmiştir. Çapanoğlu Süleyman Bey’in başçavuşu olan Halil Ağa tarafından yaptırıldığı için bu isimle anılmıştır. Nal kemerli alçı işleri, çiçek motifleri ve tavandaki tamamıyla ahşap oyma süslemeleriyle dikkat çeker. Diyanet İşleri’ne bağlı olarak hizmet veriyor.

  • Adres: İstanbulluoğlu, Başçavuş Cami Sk. No:19, 66100 Yozgat Merkez/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler

8. Akdağmadeni Kilisesi

Akdağmadeni Kilisesi

Burası neresi? Kentin en eski yapılarından biri olan Akdağmadeni Kilisesi, Akdağmadeni ilçesi Yeşildere Mahallesi’nde yer alan koruma altındaki tarihi eserlerden biridir. Yozgat’ta yer alan 14 tescilli yapıdan biri olan kilisenin 1862 yılında inşa edildiği bilinmektedir ve 1983 senesinde koruma altına alınmıştır.

Dikdörtgen bir plan üzerine inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemde Türk Ortodoks Kilisesi olarak kullanılan binadan geriye oldukça az parça kalmasına rağmen turizme kazandırılmak üzere restore edilmesi bekleniyor.

  • Adres: Yeşildere, 66300 Akdağmadeni/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Külliyeler

9. Yozgat Bilal Şahin Külliyesi

bilal şahin külliyesi
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Yozgat’ın ünlü iş adamlarından biri olan Bilal Şahin tarafından 2010 yılında yaptırılan Bilal Şahin Külliyesi, kentin önemli dini yerlerinden biri olarak gösterilmektedir. Külliyenin tamamlanması ise 3 yılda gerçekleşmiş ve külliye 2013 senesinde hizmet vermeye başlamıştır.

Külliye içerisinde Yozgat Müftülük Hizmet Binası, Hafız Kuran Kursu, Bilal Şahin Camii, Okuma Salonu ve Kültür Merkezi Binası, Şadırvan, Misafir Hanesi ve Lojmanlar ve bir de saat kulesi yer almaktadır. Bilal Şahin Mahallesi Kent Park Mevkii’nde yer alan külliye oldukça büyük bir alana konumlandırılmış gezilecek yerlerden biridir.

Neden gitmeliyim? Bilal Şahin Külliyesi’nin inşası her ne kadar çok eski bir tarihe dayanmasa da, manevi açıdan sahip olduğu atmosfer ve gelecek nesillere aktarılabilecek önemli bir kompleks yapı olması nedeniyle listemize aldığımız yapılardan biri ve bu nedenle görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Karatepe, Yuvakent Cd. No:15, 66100 Yozgat Merkez/Yozgat
  • Telefon: 0 (354) 212 12 08
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

10. Keçi Kalesi

keçi kalesi

Burası neresi? Yozgat’ın en eski tarihi yapılarından biri olan Keçi Kalesi, Aşağı Eğerci Köyü’nde bir tepe üzerinde yer alır. 43 metre uzunluğundaki yapı, ihtişamlı görüntüsüyle ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Kale hakkında bu bilgiler dışında çok fazla bir bilgi bulunmasa da bir de efsanesi bulunuyor;

Keçi Kalesi efsanesi; Bir zamanlar kalede yabancılar yaşarmış. Şampas Pir adında da bir Firavunları varmış. Müslümanlarda kaleye yakın konumdaki Büyük Kızılkale ve Küçük Kızılkale köylerinde yaşarmış. Büyük ve Küçük Kızılkale’de yaşayan Müslümanlar, Keçi Kalesi’ni yabancıların elinden almak için bir takım uğraşlara girmişler. Bir gece vakti bin kadar keçinin boynuzlarına mum takarak kaleye doğru sürmüşler. Keçiler Şampas Pir ve askerlerini şaşkına döndürürken bir yandan da kaleyi fethederler. Kalenin fethinde keçiler kullanıldığı için de o günden beri ‘’Keçi Kalesi’’ olarak anılmaktadır.

  • Adres: Aşağı Eğerci Köyü, Yerköy, Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Behramşah Kalesi

behramşah kalesi
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Akdağmadeni-Muşalikalesi Köyü’ne yakın bir mesafede yer alan Behramşah Kalesi, Yozgat’ın en önemli tarihi yerlerinden biridir. Ancak tanıtımı yeterince yapılmadığı için pek turist çektiği söylenemez. Kalenin 13. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Keşif yapmak ve tarihi gizemi incelemek isteyenlere önerilebilecek bu kale, Gıyaseddin Keykavus emirlerinden Necmeddin Behramşah-ı Candar tarafından yaptırılmıştır. Moloz taş ve kesme taşın kullanıldığı kale, küçük de olsa dikkat çekici bir yapıdır.

Kalenin batı kısmında ise iki adet türbe bulunmaktadır. Türbeler Ali Çelebi ve Mahmut Çelebi’ye aittir. Efsaneye göre Ali Çelebi ve Mahmut Çelebi, Muşabi Kalesi’nin fethi için mücadele vermektedir. Bu esnada kafası uçan Mahmut Çelebi, koltuğunun altına alarak savaşmaya devam eder ve bir kadın bunu fark edene kadar da bu şekilde savaşır. Aynı savaşta Ali Çelebi de şehir olur ve şehit düştükleri yerde adlarına birer türbe yapılmasına karar verilir.

İki şehit türbeyi inşa edecek işçilerin rüyasına girerler ve “Benim gövdem üstümde başım yoktu. Siz de türbemin üstüne kubbe koymayın” der. Bunun üzerine Mahmut Çelebi’nin türbesi kubbesiz bir şekilde inşa edilmiştir. Türbeler, mezar taşlarına göre 15. yüzyıla tarihlenmektedir.

Neden gitmeliyim? Kaleden geriye önemli kalıntıların kalmasının yanı sıra kalenin tepesinden seyredeceğiniz manzaranın sizi çok iyi hissettireceğini düşünüyoruz. Eğer tanıtım anlamındaki eksikliği giderilip, kaliteli bir restorasyon süreci gerçekleştirilirse kalenin Yozgat turizmi açısından çok büyük bir değer olacağın düşünüyoruz.

  • Adres: 66300 Muşalikalesi/Akdağmadeni/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Konaklar

12. Karslıoğlu Konağı

kaslıoğlu konağı
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Yozgat’ın eski konaklarından biri olan 1900’lü yıllarda belediye başkanlığı yapmış Yusuf Karslıoğlu’nun evi, şehir sokaklarında dikkat çeken tatlı bir konak. Şehre gelen ziyaretçilerin mutlaka ziyaret ettiği bu şık görünümlü yapı, Yozgat’ın İstanbulluoğlu Mahallesi’nde yer alıyor. Eski Rum ailelerinin kaldığı düşünülen yapının alınlığındaki Rumca yazılar incelendiğinde konağın 1883 senesinde yapıldığı anlaşılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Konak, 1977 senesinde müze olarak kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı’na devredilmiş ve ilk olarak 1990 senesinde restore edilmiştir. Atatürk’ün 1934 senesinde Yozgat ziyareti esnasında bu konakta kalmış olması ise burasını daha anlamlı kılan detaylardan. Binada hem ahşap hem de kesme taş işçiliğinin en güzel örnekleri görülebilmektedir. Burası aynı zamanda Yozgat’taki klasik ev mimarisini gözlemlemek için de en ideal noktalardan biridir.

  • Adres: İstanbulluoğlu, 66100 Yozgat Merkez/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu içeri girmeden görebilirsiniz.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Nizamoğlu Konağı (Yozgat Müzesi)

nizamoğlu konağı

Burası neresi? Yozgat’ın önemli mimari eserlerinden olan Nizamoğlu Konağı’nın 1871 senesinden daha eski bir tarihte inşa edildiği tahmin edilmektedir. 1979 senesinde Kültür Bakanlığı tarafından restore eden bu tarihi konak, 1985 senesinde etnografya müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Konak, oldukça büyük bir bahçeye sahiptir ve dikdörtgen bir plan üzerine inşa edilmiştir. Şu anda konağın odaları teşhir salonu olarak kullanılmaktadır. İki katlı olan konağın birinci katında çeşitli etnografik eserler ve bölge halkına ait yöresel kıyafetler sergilenmektedir. İkinci katında ise başta mutfak eşyaları olmak üzere çeşitli günlük kullanım eşyaları sergilenmektedir. Müze toplamda 4000 eser bulunmaktadır ve bu eserlerin yaklaşık olarak 1000 tanesi sergilenmektedir.

Müzenin etnografik eserler bölümünde; Osmanlının geç döneminden Osmanlının ilk dönemlerine kadar olan döneme ait çeşitli eşyalar ve kıyafetler sergilenmektedir. Üst kat hol kısmında ise Eski Belediye Başkanı Salim Korkmaz tarafından yapılan “Aynalı Körük” yani at arabası bulunmaktadır. Üst katın mutfağına geçtiğimizde Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait mutfak eşyaları ziyaretçileri karşılamaktadır.

İslami eserler bölümüne gelindiğinde ise; Kabe Örtüsü parçası, tekke eşyaları, alem ve şamdan gibi önemi büyük dini objeler bulunmaktadır. Bunun dışında aynı katta halı, kilim ve daha pek çok önemli günlük yaşam eşyası da sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Hem Yozgat’ın sivil mimarisine dair çok önemli bir konağı incelemek hem de bölgenin etnografik yapısını gözlemlemek adına bu güzel konağı Yozgat gezisi sırasında listenize eklemelisiniz. Konakta yayla yaşamına dair kurulan çadır da sizin için farklı bir deneyim olacaktır.

  • Adres: İstanbulluoğlu, Müze Cd. No:19, 66100 Yozgat Merkez/Yozgat
  • Telefon: 0354 212 14 94
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Hayri İnal Konağı

hayri inal konağı
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Osmanlı döneminin en güzel sivil mimari örneklerinden biri olan Hayri İnal Konağı, kent merkezinde yer alan İstanbulluoğulları Mahallesi’nde yer almaktadır. 1979 yılında koruma altına alınan konak, 2007 yılında Yozgat Belediyesi tarafından restore edilmiş ve kültür turizmine açılmıştır. Bodrum kat ve 2 kattan oluşan binanın her iki katında da yapıldığı dönemin yaşam tarzı ve o döneme ait eşyalar sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde bir etnografya müzesi olarak hizmet veren konak, ziyaretçilerine Yozgat kültürünü tanıma fırsatı sunmaktadır. Hatta girişte ziyaretçilere ücretsiz çay ve “çedene kavurması” ikramı da yapılmaktadır.

  • Adres: İstanbulluoğlu, Cami Sk. No:16, 66100 Yozgat Merkez/Yozgat
  • Telefon: (0354) 217 81 08
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

15. Yozgat Saat Kulesi

yozgat saat kulesi

Burası neresi? Şehrin simgeleşmiş yapılarından olan bu kule, şehirde ilgi gören tarihi yerlerden biridir. Yozgat’ın her yerinden kolaylıkla görülebilen Yozgat Saat Kulesi, ilin sembolüdür. Yapımı 1908 olan kule, Belediye Başkanı Tevfikizade Ahmet Bey tarafından Şakir Usta’ya yaptırılmıştır. Saat, 1978 senesinde korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenerek koruma altına alınmıştır.

6 bölüm şeklinde yapılan kalenin her bölmesi birbirinden ayrılmış ve her cephesinde birer pencere yer almaktadır. 288 kilogram ağırlığındaki saati ile dikkat çeken Yozgat Saat Kulesi’nin üzerinde “Nores Jura ve L.D Odobey Gadet” yazmaktadır. Şehir merkezinde yer alması, buluşma noktası olarak gösterilmesine de olanak tanımıştır.

  • Adres: Aşağınohutlu, Belediye Cd. No:31, 66100 Yozgat Merkez/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Akdağmadeni Eski Cezaevi Binası (Tiftik Han)

tiftik han
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Akmağdeni ilçesinde yer alan Eski Cezaevi binası, şehrin en estetik binalarından biri olmakla birlikte yapım tarihi bilinmemektedir. Yapı aynı zamanda “Tiftik Han” olarak da bilinmektedir. 1862 senesinde yapılan binanın, daha önce kilise olarak kullanıldığı, sonrasında Rum asıllı Gazaro Hüseyin tarafından han olarak işletildiği belirtilmektedir. Daha sonra yapı hapishane olarak değerlendirilmiştir. Yapı, dikdörtgen bir formda inşa edilmiştir ve önden ve arkadan olmak üzere iki girişe sahiptir. İlçede yer alan 14 tarihi yapıdan biri olan eski cezaevi, restore edilip “Akmağdeni Kültür ve Sanat Evi” olarak  hizmete sunulmuştur.

Neden gitmeliyim? Şuanda binada sanata yönelik mesleki eğitimler verilmekte olup çeşitli sergiler düzenleniyor. Burası aynı zamanda “Akdağmağdeni İlçe Halk Kütüphanesi” olarak da hizmet vermektedir.

  • Adres: Ahisavi Mahallesi 2. Sakarya Cad. Eski Ceza Evi Binası No:24 – Akdağmadeni/Yozgat
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

pinYozgat’ın tarihi yerleri ile ilgili yazımız burada son buluyor. Şehrin diğer görülmesi gereken yerlerini de merak ediyorsanız sizi Yozgat gezilecek yerler listemize davet ediyoruz. Tarihi yerler rehberimize ek bildiğiniz tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

“Yozgat’ın Tarihi Yerleri | 16 Etkileyici Yer” üzerine 11 yorum

  1. Yozgat /ta anlaşılan bilmediğiniz çok miras vardır.
    Yozgat’ın yerköy ilçesine bağlı eğerci köyünde keçi kalesi dediğimiz 43 mt olan büyük bir kale mevcuttur. Bu tüm kalelerden eski ve ihtişamlıdır.

    Yanıtla
  2. Guzel bir calisma olmus ancak Turkiye nin ilk milli parki olan çamlik listeye alınmamış maalesef.Bir duzenleme daha.getirmeniz daha guzel olur.

    Yanıtla
  3. Merhaba Müge hanım. Çekerek Kızlar Kayası, Kazankaya Kanyonu, Kamiççik Köyü Ulukavak… Lütfen bunları da ekleyiniz.

    Yanıtla
    • Ömer Bey merhabalar,
      Öncelikle katkınız için çok teşekkür ederim. En kısa sürede belirtmiş olduğunuz tarihi noktalar, Yozgat tarihi yerler listemize eklenmiş olacak. Görüşmek üzere, keyifli günler dileriz.

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin –>