Varşova Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 11 Yer

Dünyanın kültür ve sanat başkentlerinden biri olan Varşova, aynı zamanda Polonya’nın başkenti ve en önemli şehri…

Varşova gezilecek yerler yazımızda sizlere tarihi dokusuyla görenleri kendine hayran bırakan bu kentin gezilecek yerlerini listeledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz? 🙂

Köklü tarihi ve İkinci Dünya Savaşı’ndaki konumu sebebiyle tüm dünyaya adını duyuran kent, Doğu Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri.. Sanata ve eğitime verdiği önem ise oldukça değerli. Chopin gibi dünyaca ünlü sanatçıların memleketinde, gezilecek yerler de bir hayli fazla.. Şehri Polonya’nın Krakow, Slupsk, Gdansk, Lodz, Rzeszow gibi diğer şehirlerinden ayıran bir özelliği de savaş yıllarında pek çok önemli tarihi olaya şahitlik etmesi..

#1 Varşova Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında ise;

1- Bilim ve Kültür Sarayı

Bilim ve Kültür Sarayı

Bilim ve Kültür Sarayı, Varşova’da Sovyetler döneminden kalan yapılardan biridir. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri binada; birçok tiyatro oyunu, sergi ve konserler düzenleniyor.

Girişin ücretsiz olduğu bu 42 katlı binada tüm şehri seyredebilmeniz mümkün; fakat bunun için 20 Zloty’i gözden çıkarmanız gerekiyor. 🙂

2- Wilanow Sarayı

Wilanow Sarayı

Avrupa‘ya karşı kullandığımız “Viyana kapılarına dayandık!” sözünün altını dolduran bir yapı Wilanow Sarayı… 1683 yılında Viyana’da Türk ordusuna karşı mücadele eden Kral III. Jan Sobieski için yaptırılan bu saray, günümüzde Polonya’yı ziyaret eden turistlerin uğrak noktasıdır. Kraliyet ailesine ait eşyaların sergilendiği sarayın giriş ücreti 20 Zloty.

3- Varşova Ayaklanma Müzesi

Varşova Ayaklanma Müzesi

İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya Halk Ordusu tarafından şehri Nazi Almanya’sının elinden geri alabilmek için başlatılan Varşova Ayaklanması, pek çok mücadelenin ardından başarıyla sonuçlanmıştı.

O günlere ithafen açılmak istenen müze fikri ise 1983 yılında ortaya çıksa da projenin gerçekleştirilmesi 2004 yılına kadar sürmüş ve ses getiren bir koleksiyonu ziyaretçilerine sunmaya başlamıştır. Müzede yer alan sergide direniş yıllarını anlatan pek çok kanıt, belge ve fotoğrafın yanı sıra o yıllardan kalma pek çok  şeyin titizlikle korunduğuna oldukça şaşıracaksınız. Direnişin olduğu dönemde sevgililerin birbirlerine yazdıkları mektupların dahi saklandığı müze, yılda tamı tamına 600 bin ziyaretçi ağırlıyor. Ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

4- Slowinski Ulusal Parkı

Slowinski Milli Parkı

Polonya’nın kuzeyinde yer alan Slowinski Milli Parkı, 32 kilometre uzunluğundaki bir sahil.. Hareketli kum tepelerine sahip park, Polonya Çevre Bakanlığı tarafından yönetiliyor.

Geçmişte parkın olduğu alanda Baltık Denizi var iken zamanla gelgitler sonucu kum tepeleri oluşarak günümüzde yer alan kum tepelerini oluşturmuş ve ülkenin en popüler gezi duraklarından biri haline gelmiştir.

*Polonya gezilecek yerler 🙂

Muhteşem fotoğraflar çekileceğiniz milli parkı ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederiz… 🙂

5- Lazienki Sarayı

Lazienki Sarayı

Başkentin en büyük parkına sahip olan Lazienki Sarayı, tamı tamına 76 hektarlık bir alan üzerinde yer alıyor. Neo Klasik mimarisiyle etkileyici bir görünüme sahip olan sarayın 1600’lü yıllarda yapıldığı ve o dönemde şehrin en güzel yapısı olarak gösterildiği biliniyor.

İki ayrı bölüme ayrılan sarayın tasarımını ise Tylman Gamerski ve Domenico Merliniüstlenmiş..  Yapının içerisinde Polonya’nın en önemli resim tabloları ve heykel çalışmalarından oluşan küçük bir koleksiyon da yer alıyor.

6- Varşova Barbican

Barbican

Günümüzde pek çok sergiye ev sahipliği yapan bir müze görevi gören Barbican, ihtişamlı surları ve Gotik mimarisiyle bir zamanların emniyet binası aslınıda. Avrupa’da hala ayakta kalan 1400’lü yılların üç karakolundan biri olan Barbican’ın uzun bir tarihi geçmişi var.

O dönemlerde St. Florian Kapısı’ndan geçen ve şehre giren herkes için bir kontrol noktası var sayılan yapı günümüzde turistik merkezlerden biri olarak Varşova’nın en önemli cazibe merkezleri arasında. 🙂

7- Varşova Ulusal Müzesi

Varşova Ulusal Müzesi

Kentin en büyük müzesi konumundaki Varşova Ulusal Müzesi, ülkenin en eski sanat müzelerinden biri. Birbirinden etkileyici eserlerin sergilendiği müzede, eşsiz koleksiyonlara yer veriliyor..

Polonya tablolarından tutun da Antik Sanat, Orta Çağ Sanatı ve Yabancı tabloların yer aldığı müzede,  tarih öncesi dönemden günümüze kadar gelen geniş bir sergi mevcut. Mimarisiyle de dikkat çeken müze, 1862 yılında Tadeusz Tolwinsky’nin muhteşem tasarımıyla açılmış ve bugün toplamda 830 bin sanat eserine ev sahipliği yapıyor.

Kentte görmeniz gereken yerler arasında ilk sırada olmayı hak eden Varşova Ulusal Müzesi, turistlerin de sıklıkla ziyaret ettiği noktalardan biri.

8- Kopernik Bilim Merkezi

Şehrin en keyifli gezi noktalarından biri olan Kopernik Bilim Merkezi, 2005 yılından beri başkentte faaliyet gösteriyor. Müzenin en önemli özelliklerinden biri ziyaretçilerine tek başına deney yapabilme olanağı sağlaması. 🙂

Bilime ilgi duyan herkese bilim  yasalarını deneyimleme şansı sunan müzede, 450’nin üzerinde interaktif sergi yer alıyor..  Avrupa’nın en gelişmiş merkezlerinden biri olan kurum, açıldığı yıldan bu yana toplamda 5 milyon ziyaretçi ağırlamış. Pek çok laboratuvara sahip müzede, ilginç bilgiler edinecek zaman zaman da hayrete düşeceksiniz.

9- St. John’s Katedrali

Eski şehrin en eski kiliselerinden biri olan Aziz John’s Kilisesi, 14. Yüzyıldan günümüze kadar gelen bir mimarlık harikası. Pek çok kez restore gören dini yapının orijinal halinin Gotik tarzda olduğu biliniyor.

Sade ve zarif tasarımını iç dizaynında da koruyan kilisede, her yıl ‘’Arch Cathedral Organ’’ ismi verilen uluslararası organ müziği festivali gerçekleşiyor.

10- St. Anne’s Kilisesi

İkinci Dünya Savaşı döneminde, Nazilerin yok etmeyi bir türlü başaramadığı Aziz Anne Kilisesi, restore çalışmaları sonucu talihsiz bir kaza üzerine yıkılmasına rağmen yeniden yapılarak şehrin en önemli dini yapılarından biri olarak faaliyet göstermeye devam etmiş..

1788 yılından kalma mimarisiyle göz dolduran kiliseyi, dönemin ünlü kraliyet mimarı Piotr Aigner’in tasarladığı biliniyor. Kilise Varşova’nın en güzel mimariye sahip yapılarından biri.  Şehre gelen pek çok turistinde uğradığı ilk adreslerden biri. 🙂

11- Büyük Tiyatro

Varşova’nın tarihi Tiyatro Meydanı’nda yer alan Büyük Tiyatro, şehrin sanat merkezlerinden biri. 2 bin kişilik kapasitesiyle Polonya’nın pek çok sanat etkinliğine ev sahipliği yapmış binada, opera, bale ve tiyatro gösterileri sahne alıyor.

Avrupa ve dünyanın en büyük tiyatro sahnelerinden biri olarak bilinen yapı, 1833 yılından günümüze kadar gelmiş tarihi bir bina aynı zamanda.

İkinci Dünya Savaşı’nda bombalanmasının ardından yoğun restore çalışmalarından geçen tiyatro binasının yeni hali, 1965’te hizmete açıldı ve o günden beri Polonya’nın en ünlü sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan bir merkez haline geldi.

*Varşova hakkında yeterince bilgi aldığını düşünüyorsan sıra seyahat hazırlıklarında.. Uçak bileti fiyatları konusunda endişelenmene gerek yok! Senin için önceden hazırladığımız Varşova seferleri sayfasından dilediğin hava yolu firmasının en ucuz uçak biletini anında satın alma şansı yakalayabilirsin.. Gerisi iki tık uzağında!

*Polonya’nın Gezilecek Diğer Şehirleri İçin..

*Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri de siz olabilirsiniz..

Yorum yapın

Bizi Takip Edin