Rize

Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde konumlanan Rize’nin batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneyinde Erzurum, güneybatısında ise Bayburt bulunuyor. Eskiden Lazistan adıyla bilinen şehir 3 bin 920 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 2016 yapılan nüfus sayımına göre şehirde 329 bin kişi yaşıyor. Bunların 211 bini şehirde, 118 bini de kırsalda ikamet ediyor.

Milattan önce 765’te Urartular tarafından ele geçirilen Rize toprakları, milattan önce 714 yılında Kimmerler, Milattan Önce 680’de de İskitler fethetmiş. 10 – 395 yılları arasında ise Roma İmparatorluğu Rize topraklarında hüküm sürmüş. İlk olarak ‘Laz’ tanımı, Romalı gezgin Arian tarafından yapılmış. 1080 Yılı Posof Kuşatması’nda bozguna uğratılan Gürcü Krallığı, Rize’yi Türk beyliklerine bırakmış. 1204 yılında Trabzon İmparatorluğu’na bağlanan şehir, 1470 yılında ise Fatih Sultan Mehmet tarafından alınmış. 19. yüzyılda Lazistan Sancağı’nın merkezi olan Rize, I. Dünya Savaşı sırasında 2 yıl boyunca Rus işgalinde kalmış.

Karadeniz ikliminin hakim olduğu Rize topraklarına yılda 1860 mm yağış düşüyor. Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık ortalama 22 – 23 C derecelerde olurken Ocak ve Şubat aylarında ise 7 C dereceye düşüyor.

Doğanın mucizelerine topraklarında ev sahipliği yapan Rize’de gidilmesi gereken ilk yer Kaçkar Dağları Milli Parkı. İçerisinde 9 köy ve 33 yayla bulunan milli parkın batısında Fırtına Deresi, doğusunda da Hemşin Deresi bulunuyor. Oldukça zengin bir floraya sahip parkta rafting, heliski, trekking ve dağcılık yapılıyor. Dünyanın en güzel yaylarına sahip Rize’de Anzer Yaylası ve Ayder Yaylası, muhteşem doğasıyla insana huzur veriyor. Anzer Yaylası, 1991’de turizm bölgesi ilan edilmiş. Rengarenk çiçeklerle kaplı bitki örtüsüyle doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılıkla uğraşanlar için cenneti vadediyor. Milli park statüsünde bulunan Ayder Yaylası ise ladin ve kayın ağaçlarının yükseldiği bir oksijen deposu. Ahşap evleri ve şifalı sularıyla ziyaretçilerine unutulmaz bir tatilin kapılarını aralıyor.

Rize, kendine has eğlence kültürüyle diğer şehirlerden sıyrılıyor. Gecelerin akmadığı şehirde genellikle canlı müzik eşliğinde bir şeyler yudumlayabileceğiniz bar ve publar bulunuyor. Taka Bar, Own Cafe Bar, Kaptan More ve Sazende Cafe, şehirde gidebileceğiniz eğlence mekanları arasında bulunuyor. Yöresel eğlencelerin dışında uluslararası etkinliklere de ev sahipliği yapan Rize’de yıl boyunca 7 festival gerçekleşiyor. Bunlardan en önemlileri; temmuz ayında gerçekleşen Uluslararası Fırtına Rafting Şenliği, ağustos ayında gerçekleştirilen Rize Çay, Turizm ve Yaz Sporları Festivali ile yine ağustos ayında düzenlenen Uluslararası Ovit Yayla Şenliği.

Rize’ye seyahat edecek misafirler hava veya kara yolunu kullanabilirler. Türkiye’nin neredeyse her yerinden otobüs seferi bulabileceğiniz şehre direkt ve aktarmalı olarak uçak seferleri de düzenleniyor. Uçakla seyahat edecek olanlar, Rize – Artvin Havalimanı’na geldikten sonra havalimanı servisleriyle Rize kent merkezine ulaşabilirler. Şehir içi ulaşımda ise genellikle otobüs ve dolmuşlar kullanılıyor. Yaylalara çıkmak isteyenlerin kendi araçlarıyla gelmelerinde veya araç kiralamalarında yarar var.