Ayder

Karadeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Rize ili sınırları içerisindeki Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan ve ilçe merkezinin 19 km kadar güneydoğusunda yer alan Ayder Yaylası, Türkiye’de yayla turizmi der demez akla ilk gelen yerlerden biri. Deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte yer alan ve neredeyse her yanı ladin ve kayın ormanları ile çevrili olan Ayder Yaylası, sırtını Kaçkar Dağları’na yaslamış çamla örtülü cennet doğası ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgi odağında olmaktadır. Sadece doğa turizmi değil kaplıca turizmi ve macera turizmi ile de ön plana çıkan Ayder Yaylası’nın her yerini görmek istiyorsanız eğer en az 3 – 4 günlük bir seyahat planı yapmanızı öneriyoruz.

Geçmişi 13. yüzyıla kadar uzandığı düşünülen Ayder Yaylası’ndaki kaplıcaların tarihi ise 1700’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Her sene belli dönemlerde gerçekleşen yayla şenliklerinin Türkiye ve dünyanın dört bir yanından ilgi gördüğü Ayder Yaylası’nın turizm bölgesi olarak ilan edilmesi 1987 yılında gerçekleşmiştir. Ayrıca 1944 yılında da “Milli Park” unvanını alan bu bölge son dönemlerde hızla gelişerek Karadeniz Bölgesi’nin turizm ve eğlence merkezi statüsüne kavuşmuştur. Sağlık, macera ve doğa turizminin önde gelen yerlerinden Ayder Yaylası’na gider gitmez ilk görmeniz gereken yer görüntü olarak gelin tülüne benzediği için Gelin Tülü Şelalesi olarak anılan doğa harikasıdır.

İç hastalıkları, romatizma hastalıkları, cilt hastalıkları ve kadın hastalıklarına şifa olduğu düşünülen Ayder Yaylası kaplıcaları yılın dilediğiniz dönemi ziyaret edebilirsiniz. 260 metre derinliğe ve 55 derece sıcaklığında kaplıcalara sahip olan bu bölgedeki modern tesislerde kalarak kusursuz bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz. Yaz aylarında düzenlenen Boğa Festivali ve kış aylarında gerçekleşen Kardan Adam Şenlikleri başta olmak üzere daha pek çok eğlenceli etkinliğin ev sahibi olan Ayder Yaylası’nda yılın her ayı bir şenlik havasında geçmektedir.

Tracking, rafting, trekking gibi aktivitelerin tercih edildiği Ayder Yaylası’ndaki en çok katılımcının olduğu etkinlik ise haziran ayında düzenlenen Ayder Yayla Şenlikleri’dir. Otelde konaklamak istemeyenler, doğa ile iç içe olmayı sevenler içinse bungalov kiralama veya kamp kurma gibi seçenekler vardır. Başlangıcı Kaçkar Dağları’na kadar uzanan Fırtına Deresi ile adını tüm Türkiye’ye duyuran Ayder Yaylası, bir de Kafkas güllerinin yetiştiği Bal Ormanları ile meşhurdur. Yöre kültürünü tam anlamıyla deneyimleyebilmek adına Karadeniz mutfağına özgü lezzetleri tatmanızı öneriyoruz. Laz böreği, muhlama, mısır ekmeği, dağ çileği reçeli, tereyağı, kaymak ve bal başta olmak üzere hemen hemen her besinin en organiğini bulabileceğiniz Ayder Yaylası’na Çamlıhemşin ilçe merkezinden kalkan minibüsler ile 19 km’lik bir yol katederek ulaşabilirsiniz. Ayder Yaylası’na hava yolu ile ulaşmak isterseniz de Trabzon Havalimanı varışlı uçuş seferlerini değerlendirebilir ve havalimanına vardıktan sonra da Çamlıhemşin – Ayder minibüslerini kullanabilirsiniz.