Karabük

Bartın, Kastamonu, Çankırı, Bolu ve Zonguldak illerine komşu olan Karabük, bir Batı Karadeniz şehri. 248 bin 14 kişilik nüfusa sahip olan Karabük nüfusun yarısından fazlası Merkez ilçede yaşıyor. Safranbolu ve Yenice diğer büyük ilçeler. 35 bin 85 kişinin yaşadığı Ovacık ise, şehrin en küçük ilçesi. 6 ilçe, 1 belde ve 277 köye sahip Karabük, nüfus bakımından Türkiye’nin en büyük 68. ili. Şehrin yüzölçümünün 4109 kilometrekare olduğu biliniyor.

1935 yılında açılan Ankara-Zonguldak demiryolunun üzerinde yer alan Karabük, eskiden Safranbolu’ya bağlı bir köyün 13 hanelik mahallesiydi. Kömür yataklarına yakın ve demiryolu ağına sahip olmasından dolayı, Atatürk’ün talimatıyla 1937 yılında burada bir demir çelik fabrikası kuruldu. Karabük Demir Çelik Fabrikası, günümüzde de şehrin en önemli geçim kaynağı olmaya devam ediyor. 1995’te Çankırı iline bağlı Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak iline bağlı Yenice, Safranbolu ve Eflani ilçelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan Karabük, Türkiye’nin 78. ili oldu.

Karadeniz iklim özelliği gösteren Karabük, kıyı kesiminden içeride yer almasından ötürü, diğer Karadeniz illeri kadar nemli bir havaya sahip değil. Şehir yer yer karasal iklim özellikleri gösteriyor. Söylentilere göre şehirin “Karabük” adını almasında, bu iklimsel özellikler etkili olmuş. Siyah anlamına gelen “kara” kelimesi ile “çalılık” ve “dere kenarında yer alan arazi” anlamlarında kullanılan “bük” kelimesinin birleşimiyle “Karabük” adı oluşuyor. Şehrin adını Türkmen bir kavimden aldığı yönünde bir söylentiler de var. Osmanlı tahrir defterlerinde Karabük adında bir cemaate rastlanması bu söylentiyi desteklese de henüz bir kesinlik yok.

Şehir, %68’lik ormanlık alanı ile Türkiye genelinde en fazla ormanlık alana sahip il olarak anılıyor. Doğa severlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu bulunuyor. Sahip olduğu muhteşem bitki ve vahşi yaşam çeşitliliği ile doğanın canlılığına tanık olmak isteyenlere harika bir fırsat sunan Yenice ormanları, Türkiye’nin en büyük blok ormanlarından oluşuyor. Burası, ormanlık alanda eşsiz bir manzaraya karşı bisiklet sürmek ya da yürüyüş yapmak isteyen ziyaretçilerine açık. Şeker Kanyonu, İncekaya Su Kemeri, Köprülü Mehmet Paşa Cami ve Hadrianapolis Antik Kenti şehrin öne çıkan diğer turistik yerlerinden.

Yenice Şeker Kanyonu Dağ Bisikleti Festivali, Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali ve Dede Yaylası Şenlikleri şehirdeki en gözde festivaller arasında gösteriliyor. 240 km uzaklıktaki Ankara Esenboğa Havaalanı Karabük’e en yakın havaalanı. Kent merkezinde bulunan Otogar, başka bir ulaşım alternatifi. Özel aracınızla gelecekseniz Ankara-İstanbul otoyolunun Gerede sapağından döndükten yaklaşık 80 km sonra Karabük’e ulaşıyorsunuz. Şehir içi yolculuklarınızda Akıllı Kart kullanmanız gerekiyor. Akıllı Kart Dolum ve Satış Noktası eski balık pazarı ve Karabük Üniversitesi bürolarında hizmet veriyor. Belediye otobüslerinin saat ve güzergahını siteden takip edebiliyorsunuz.