Kapadokya

Orta Anadolu’nun en özel, en güzel yerlerinden biri olan ve Nevşehir, Kırşehir, Niğde ve Kayseri illerini çevreleyen Kapadokya, yıl boyu masalsı manzaraları ve mistik havası ile adeta göz dolduruyor. Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, sıcak hava balon turu, jeep safari ve at safarileri, trekking vb. aktivitelerin yapılabildiği ve tarih boyunca eşi benzeri görülmemiş doğal oluşumları ile ilgi gören Kapadokya’yı dört mevsim ziyaret edebilirsiniz.

Uluslararası turizmde Türkiye’nin adının duyulmasında büyük rol oynayan Kapadokya çok sayıda yer altı şehri, mağara, manastır, kilise, görkemli peri bacaları ve dahası ile her göreni kendine hayran bırakıyor. Sönmüş volkanların lavları sonucu meydana gelen peri bacaları ve eşsiz Kapadokya manzarası yılın dört mevsimi gelenleri büyülüyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdıran ve Türkiye’nin en büyük açık hava müzesi olma unvanına sahip olan Göreme Açık Hava Müzesi ile Kapadokya turunuza hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz.

Kapadokya havzasındaki en göz alıcı yerlerden biri olan Ihlara Vadisi’ne giderek balon turu aktivitesine katılabilir, trekking rotalarını keşfe çıkabilirsiniz. Freskler, gösterişli şapel ve kiliseler, nehirler üzerindeki tarihi köprüler ile gelir gelmez etkisi altına alacak olan Ihlara Vadisi’ni gördükten sonra yönünüzü dev peri bacaları arasında enfes kareler yakalamanıza imkan tanıyan Paşabağ’a çevirebilirsiniz. Yürüyüş için en elverişli rotalardan biri olan Paşabağ, bilhassa rüzgarlı günlerde ziyaretçilerini kum fırtınasıyla karşılıyor.

Kapadokya içerisinde ulaşımın genellikle dağ bisikleti, at ve ATV araçları ile sağlandığını hatırlatmakta fayda var. At ve jeep safari turlarının oldukça yaygın olduğu Kapadokya’da şüphesiz en popüler aktivite ise sıcak hava balon turları. Daha güneş doğmadan balon turları başlıyor ve misafirlerine gökyüzünde güneşi selamlama imkanı tanıyor. Gece hayatının epey hareketli olduğu Kapadokya’da özellikle yoğun dönemlerde düzenlenen meşhur Türk geceleri buranın vazgeçilmezi. Çanak, çömlek, seramik ve çini sanatlarının halen daha yaşatıldığı, workshop çalışmaları ile hem yerli hem de yabancı turistlere tanıtıldığı, hatta öğretildiği Kapadokya’da kelimenin tam anlamıyla dolu dolu bir tatil sizleri bekliyor.

Gitmek için en uygun dönemin ilkbahar ve sonbahar ayları olduğu Kapadokya’da dünyaca ünlü bir festival düzenliyor, o da her yıl nisan ya da mayıs ayında düzenlenen Cappadox. Buna ek olarak, Kapadokya’nın görkemli vadilerinde gerçekleştirilen bir maraton koşusu olan ve temmuz ayında düzenlenen Runfire Kapadokya da epey ilgi görüyor. Kapadokya’da katılabileceğiniz diğer festivaller ise ekim ayındaki Kapadokya Ultra Trail, eylül ayındaki Erciyes Bisiklet Festivali ve temmuz ayındaki Erciyes Ultra Sky Trail.

Yılbaşı, Sevgililer Günü gibi özel günlerde daha da kalabalıklaşan Kapadokya’ya hava yolu ile ulaşmak için tek yapmanız gereken, Kayseri Havalimanı varışlı uçuşları incelemek. Bunun yanı sıra Kayseri Otogarı’ndan hareket eden Kapadokya varışlı otobüsleri tercih edebilirsiniz.