Gaziantep

Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Gaziantep, Türkiye’nin en büyük kalabalık sekizinci şehri. Halen yaşanılan en eski kentler arasında yer alan Gaziantep, 6 bin 803 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 2018’de yapılan son nüfus sayımına göre şehirde 2 milyondan fazla insan yaşıyor.

Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda bölgede Paleolitik dönemden beri insanların yaşadığı kanıtlanmış. Sürekli yerleşim ise Tunç Çağı’ndan sonra başlamış. İlk olarak Babiller’in yaşadığı topraklar, Milattan Önce 1700’lü yıllarda Hititlerin yaşam alanı olmuş. 1000 senelik Hitit hükümdarlığından sonra bölgede sırasıyla Mısırlılar, Medler, Asurlular ve Perslerin eline geçmiş. Milattan Önce 6. yüzyıldan Roma dönemine kadar ise Makedonya, Selevkos ve Komagene uygarlıkları, Gaziantep topraklarında hüküm sürmüş. Roma’nın ikiye ayrılmasıyla Bizans sınırlarına dahil olan Gaziantep, Malazgirt Savaşı’yla Anadolu Selçuklu Devleti’nin himayesine girmiş. İlerleyen yıllarda bölgede Eyyubiler, Dulkadiroğulları ve Memlükler hakimiyet kursa da 1516’da Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilmiş.

Akdeniz ve karasal iklimin etkileri görülen Gaziantep’e yılda 529 mm yağmur yağıyor. Yılın en sıcak ayları olan temmuz ve ağustosta ortalama sıcaklık 28 C dereceleri bulurken, Ocak ayında ise 3 – 4 C derece civarında değişiyor.

Geçmişe uzanan hikayeleriyle pek çoklarına şaşkına çeviren Gaziantep’te gidilecek ilk yer Zeugma Antik Kenti. Büyük İskender’in komutanlarından Selevkos Nikator tarafından kurulan şehir, döneminin en büyükleri arasında yer alıyor. Bölgedeki diğer bir tarihi yapı olan Gaziantep Kalesi, ilk olarak Roma döneminde inşa edilmiş. Alleben Deresi’nin kıyısında konumlanan kale, günümüzdeki görünümüne ise Bizans döneminde kavuşmuş. Ülkemizde yaşanılan en eski kentler arasında bulunan Dülük Antik Kenti, tarih boyunca Hititler, Persler gibi birçok uygarlığı ağırlamış. Kent, dünyada bilinen en eski matematik işlemlerine ve en büyük yeraltı tapınağı olarak kayda geçen Mithras Tapınakları’na ev sahipliği yapıyor.

Genç ve dinamik nüfusa sahip Gaziantep’te geceler de en az gündüzler kadar hareketli geçiyor. Sabahlara kadar dans etmek isteyenler için Deep Night Club, canlı müzik dinlemek isteyenler için Papürus Kafe, arkadaşlarınızla bir şeyler içip sohbet etmek isteyenler için de Garaj Bar hizmet veriyor. Eğlenceyi farklı etkinliklerle pekiştiren Gaziantep’te yıl boyunca 7 festivali düzenleniyor. Bu festivallerden; mayıs ayında düzenlenen Hıdırellez Şenlikleri, eylül ayında düzenlenen Oğuzeli Nar ve Kültür Festivali ve yine eylül ayında düzenlenen Fıstık Festivali oldukça renkli görüntülere ev sahipliği yapıyor.

Gaziantep’e gitmek için kullanabileceğiniz birçok alternatif yol bulunuyor. Bunlardan ilki uçak. Kent merkezine 20 kilometre mesafede konumlanan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı’na inip, otobüs veya havalimanı servisiyle şehir merkezine ulaşabilirsiniz. 65 yıldır hizmete açık olan tren garı ise ziyaretçileri demir yolu alternatifini sunuyor. Otobüsle seyahat edecekler de Türkiye’nin neredeyse her şehrinden Gaziantep’e otobüs seferi bulabilirler. Şehir içi ulaşım ağı son derece gelişmiş olan Gaziantep’te toplu taşıma araçlarından belediye otobüsleri, minibüsler, dolmuşlar ve tramvay kullanılıyor.