Elazığ

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Elazığ’ın doğusunda Bingöl, kuzeyinde Tunceli, batısında ise Malatya konumlanıyor. Yukarı Fırat Havzasında bulunan şehir, 9 bin 153 kilometrekare alan üzerine yayılıyor. Rakımı 1070 olan Elazığ’da yapılan son nüfus sayımına göre 412 bin kişi ikamet ediyor.

Harput’un devamı niteliğindeki Elazığ’da ilk yerleşim, Milattan Önce 2000’li yıllarda Hurriler tarafından yapılmış. Hurrilerden sonra Hititler’in egemenliğine giren topraklarda Milattan Önce 9. yüzyıldan itibaren Urartular hüküm sürmüş. 7. yüzyıldan 10. yüzyıla kadar Bizans – Arap çekişmesinin yaşandığı bölge 10. yüzyılda mutlak Bizans hakimiyetine girmiş. 1085 senesinde ise Türkler Elazığ ve çevresine egemen olmuş. Sırasıyla İlhanlılar, Dulkadiroğulları, Akkoyunlular ve Safevilerin hakim olduğu topraklar, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’na katılmış.

Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş özelliği bulunan Elazığ’a yılda ortalama 534 mm yağmur yağıyor. Temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklığı 26 C derece dolaylarında ölçülürken, Ocak ayında ise hissedilen sıcaklık sıfırın altına düşüyor.

Doğu Anadolu’nun incisi Elazığ hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle insanları daha önce yaşanmamış anları paylaşmaya davet ediyor. Gezinize ilk olarak, bölgeyi tanımak adına Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nden başlayabilirsiniz. Müzede, antik dönemlere ait gümüşler, bakırlar, halı, kilim gibi eşyalar sergileniyor. Tarihe meydan okuyan Harput Kalesi, tüm ihtişamıyla ziyaretçileri karşılıyor. Milattan Önce 8. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Harput Kalesi’nin özelliği, harcın suyla değil sütle hazırlanmış olması. O dönemde su kıtlığı yaşandığından dolayı böyle bir yönteme başvurulduğu düşünülüyor. Yalnızca tarihiyle değil, doğasıyla da kendini anlatma gayretinde olan Elazığ’da diğer durak noktası ise, Buzluk Mağarası. Buzluk Taşı olarak da bilinen mağarada yer altı hava akımı olduğu için, yaz mevsiminin en sıcak günlerinde dahi buz oluşabiliyor.

Muhafazakar bir topluluğa ev sahipliği yapan Elazığ’da gece hayatı denilince akla Kürsübaşı geceleri geliyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Temsili Listesi’nde bulunan Kürsübaşı gecelerinde şarkılar söyleniyor, yarışmalar düzenleniyor ve sohbetler ediliyor. Yöresellikten biraz olsun uzaklaşmak isteyenlerse, Terrace Bar&Cafe, Hanzade Cafe, David People Cafe gibi mekanları tercih edebilirler. Şehirde düzenlenen festivaller ise oldukça eğlenceli geçiyor. Türkiye çapında büyük organizasyonlar düzenlenmese de şehirde; Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali, Birvan Piri Davut Şenlikleri ve Ağın Leblebi Dut ve Pekmez Festivali gerçekleştiriliyor.

Elazığ’a seyahat etmek için kullanabileceğiniz iki farklı yol bulunuyor. Bunlar; kara yolu ile hava yolu. Kara yolunda, Türkiye’nin birçok ilinden Elazığ’a otobüs seferleri düzenleniyor. Hava yolunu tercih edeceklerse, İstanbul ve Ankara’dan düzenlenen direkt uçuşlarla Elazığ Havalimanı’na inebilirler. Diğer birçok şehirden de aktarmalı uçuşlar gerçekleştiriliyor. Şehir içi ulaşımda toplu taşıma araçlarından özel halk otobüsleri, belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılıyor.