Bolu

Türkiye’de nasıl ki kış turizmi ve kayak dendi mi hemen akla Uludağ – Bursa geliyorsa, sonbahar der demez de aklımızda Bolu’nun turuncu yapraklara bulanmış Yedigöller’i ve Abant’ı canlanıyor. Doğal güzellikleri olduğu kadar tarihsel geçmişi ve kültürel zenginlikleri ile de ziyaretçileri cezbeden Bolu’nun tamamını keşfetme gibi bir düşünceniz varsa eğer en az 1 – 2 haftanızı ayırmanızı öneriyoruz. 300 bine yakın kişinin yaşadığı Bolu, toplamda 8276 kilometrekarelik bir alana yayılmış olmakla birlikte Dörtdivan, Kıbrıscık, Yeniçağa, Mengen, Seben, Göynük, Gerede, Mudurnu ve Bolu Merkez olmak üzere toplamda 9 ilçeden meydana geliyor.

726 metre rakımlı şehir, gezilip görülecek yerlerinin fazlalığı ile gelenlere unutulmayacak deneyimler vadediyor. İl merkezinin 34 km güneybatısında yer alan ve Abant Dağları’nın üzerinde eşsiz bir konuma sahip olan Abant Gölü’nün rakımı ise 1325 metre. Abant Gölü’nde bir tam gününüzü geçirdikten sonra yönünüzü şehir merkezine 42 km mesafedeki Yedigölller Milli Parkı’na çevirebilirsiniz. Sazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Nazlıgöl, Büyükgöl, Seringöl ve İnegöl olmak üzere 7 ayrı gölden meydana gelen Yedigöller Milli Parkı’nı belli bir ücret karşılığında gezebilir, kartpostalları kıskandıracak güzellikte doğa fotoğrafları çekebilir ve hatta kamp çadırınızı bile kurabilirsiniz. Uludağ’a göre daha ekonomik bir kayak tatili yapma fırsatı sunan Kartalkaya Kayak Merkezi de tüm heybetiyle selamlayan Köroğlu Dağları’nın üzerinde yer alıyor. Tam tamına 13 kayak pisti ile her seviyeden kayak tutkununa kapılarını açan Kartalkaya Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı 3 metreye kadar çıkarken, sezon aralık ayının başında başlıyor ve mart ayının sonuna kadar devam ediyor.

Güneyinde Eskişehir, Bilecik ve Ankara, doğusunda Çankırı, batısında Düzce ve Sakarya, kuzeyinde de Zonguldak ile sınırlarını paylaşan Bolu, Burdur gibi göl cenneti bir şehir olduğu için Yedigöller ve Abant dışında görebileceğiniz Karagöl, Sülüklügöl, Büyuksu gibi daha pek çok gölü de ziyaret edebilirsiniz. Genelinde Karadeniz iklim ve karasal iklim arasında geçiş özelliklerinin görüldüğü Bolu, farklı konseptlerde tatil yapma imkanı sunduğu için dört mevsim ziyaret edilebilir bir şehir aslında. Kartalkaya’da kayak yapabilir, Abant’ta kamp kurabilir, Yedigöller’de ise trekking parkurlarını keşfedebilirsiniz, bu tamamen sizin tercihinize kalmış…

Ankara’dan 191 km, Bursa’dan 273 km, İstanbul’dan da 262 km ve bu üç büyük şehre de aşağı yukarı aynı mesafede olması Bolu’ya ulaşımı inanılmaz kolaylaştırmış durumda. Bolu Dağ Tüneli de kendi aracıyla ulaşımını sağlamak isteyenlere büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca Bolu’ya hava yoluyla ulaşmak isteyenler 145 km uzaklıkta bulunan ve Kocaeli sınırları içerisinde yer alan Cengiz Topel Havalimanı’nı kullanabilir. Daha çok uçuş seferinin gerçekleştiği havalimanlarından birini tercih etmek istiyorsanız da Ankara Esenboğa Havalimanı ya da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı varışlı uçuş seferlerine göz atabilirsiniz.