Ardahan

Türkiye’nin 75. ili olma özelliğini taşıyan Ardahan özellikle son zamanlarda Çıldır Gölü ile hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin fazlasıyla ilgisini çekmeye başladı. Kış aylarında donan Çıldır Gölü’nde buzda balık aktivitesinin yapılabilmesi, haliyle ilgiyi artıran etkenlerden. 3000 yıllık bir geçmişi olan bu kadim şehir, at sırtlarında keşif yapmak isteyenler için de ideal bir bölge. Yemyeşil yaylaları, doğal güzellikleri ve tarihi-kültürel zenginlikleri ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgi odağında olan Ardahan, yapılacak aktiviteler bakımından da sayısız alternatif sunuyor.

Tüm güzelliği ile gelenleri kendine hayran bırakan Aktaş Gölü, kafa dinlemek isteyenlerin uğrak noktası haline gelen Yalnızçam, Okcuoğlu ve Bilbilan yaylaları, görkemli Savaşır Kalesi ve Kinzi Kalesi, tarihi çok eskilere dayanan Posof Merkez Camii ile Ardahan Merkez Mevlit Efendi Cami gibi gezilip görülecek çok sayıda noktası olan Ardahan’ın tamamını keşfetme gibi bir düşünceniz varsa eğer en az 3-4 günlük bir seyahat planı yapmanızı öneriyoruz. Bilhassa şehrin simgesi haline gelen ve Milattan Önce 3500-2000 yıllarında ilk yerleşimin başladığı Ardahan Kalesi’ni de görmeden ayrılmak olmaz…

Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Ardahan, güney ve güneydoğuda Kars, güneybatıda Erzurum ve batıda Artvin ile sınırlarını paylaşıyor. Deniz seviyesinden 1829 metre yükseklikte eşsiz bir konumda bulunan Ardahan’ın kuzeydoğusunda Ermenistan ve Gürcistan; kuzeyinde de Acaristan Özerk Cumhuriyeti yer alıyor. Sert yayla ikliminin etkileri görülmesi nedeniyle şehri ziyaret etmek için en uygun dönem ilkbahar ayları. Bu sayede ne çok sıcaklarda ne de aşırı soğuklarda şehri gezmek zorunda kalırsınız.

3000 metreden daha yüksek zirve noktalarına da rastlayacağınız Ardahan’a kayak yapmak için gidecekseniz de elbette aralık, ocak ve şubat ayları daha uygun olacaktır. Türkiye’de kış turizminin nabzını tutan başlıca yerler arasında gösterilen Ardahan’a kışın giderseniz, kayak yapmanın dışında atlı kızaklara binebilir, hatta buzda balık bile tutabilirsiniz.

Her bütçeye uygun konaklama tesisinin olduğu Ardahan’a kışın gidecekler kayak otellerini; iş amaçlı seyahat edecekler de merkezdeki şehir otellerini tercih edebilir. Tabii ilkbaharda gidecekseniz de yaylalarda konaklamak iyi bir fikir olabilir. Ankara’dan hareket eden ve günümüzde bilet bulmanın dahi zor olduğu Doğu Ekspresi sayesinde Kars’a gidebilir, ardından  kara yolundan Ardahan’a geçiş yapabilirsiniz. İstanbul’dan 1456 km, Ankara’dan 1100 km ve İzmir’den de 1690 km uzaklıkta bulunan Ardahan’a hava yolu ile ulaşmak içinse tek yapmanız gereken, Kars Harakani Havalimanı varışlı uçuş seferlerini araştırmak.

Kars Harakani Havalimanı’na vardıktan sonra dilerseniz otobüsle dilerseniz de araç kiralayarak kısa sürede Ardahan merkeze ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda ise genellikle otobüs, minibüs ve taksiler ön plana çıkıyor. Otobüs ve minibüslerin güncel sefer saatlerini seyahate çıkmadan önce araştırmanızı tavsiye ediyoruz.