Afyon

Ege Bölgesi’nde yer alan Afyon kenti, tarihi zenginliğiyle ve kaplıcalarıyla tanınan bir şehir. Osmanlı dönemindeki adı Karahisar-ı Sahib olan Afyon, adını bölgede yüzlerce yıldır yapılan haşhaş üretiminden alıyor. Son sayımlara göre, kentin nüfusu 714 bin  olarak tespit edildi. Şehrin resmi adı 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirildi ve Karahisar ismi, kentin merkezinde bulunan volkanik yükselti üzerindeki kaleden geliyor.

Afyon kentinin oldukça köklü bir tarihe sahip olduğunu biliyoruz. Son bulgulara göre, bu kentin tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar dayanıyor. Hatta kimi tarihçiler, bölgenin adının haşhaş tarımından değil, Frigya hakimiyetindeki ismi olan “Akronium”dan geldiğini söylüyor. Kaynaklara göre; M.Ö.2000’li yıllarda Hattilerin ve Frigya’nın bölgede hâkim olduğu ve sonraki yüzyıllarda, bölgenin Persler tarafından zaptedildiğini söylemek mümkün. M.Ö. 6. yüzyılda Anadolu’yu işgal eden Persler, Akronium’u da hakimiyetleri altına almışlardı. Pers hakimiyeti M. Ö. 333 yılında yapılan İssos Savaşı ile son buldu ve Büyük İskender bu savaşta Persleri bölgeden çıkardı.

Kentin ortasındaki Afyon Kalesi ise tüm bu hakimiyetler boyunca kentin sembolü oldu. Bu kaleyi ilk inşa edenin Hitit İmparatoru Mursil olduğu biliniyor. Tarih boyunca kente ismini veren de bu kale olmuş. Afyonkarahisar, Selçuklu döneminde “Hisar-ı Devle”, Osmanlı zamanında ise “Karahisar-ı Sahib” olarak anılmış. Germiyan Beyliği’nden Osmanlı’ya geçen Afyonkarahisar, 1914 yılında bağımsız bir sancak olana kadar Kütahya Sancağı’na bağlı olarak kaldı. Büyük Taarruz burada gerçekleştiği için, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihi açısından da önemli bir yere sahiptir.

Yıllık ortalama sıcaklığın 11.1 santigrat derece olduğu şehirde kış ayları inanılmaz soğuk geçmekle birlikte temmuz ayında ortalama sıcaklık 22.1 santigrat derece. Şehri gezmek için en uygun dönem ise yaz ayları. Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş ve daha nice besin ile ünü tüm Türkiye’ye yayılmış olan Afyon’da envaiçeşit lezzet tatmaya hazır olun. Ege Bölgesi’nin İç Anadolu Bölümü’nde yer alan Afyonkarahisar toplamda 18 ilçe, 89 belde ve 388 köyden meydana geliyor. Konya, Eskişehir, Uşak, Isparta, Denizli, Kütahya, gibi şehirler ile çevrili olan Afyon, aynı zamanda Türkiye’nin termal turizm başkentlerinden biri olarak da biliniyor.

Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı boyunca askeri çalışmalarını burada bulunan Büyük Taarruz Karargahı’nda yürüttü. Günümüzde bu karargahın büyük kısmı emniyet müdürlüğü tarafından kullanılıyor olsa da, bazı kısımları hâlâ ziyarete açık. Kente adını veren Afyon Kalesi de görülmesi gereken yerlerden biri. Volkanik bir yükseltinin üzerine kurulmuş olan bu kalenin tarihi 1350’li yıllara dayanıyor.

Türkiye’nin en eski müzelerinden biri olan Afyonkarahisar Müzesi, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin rağbet gösterdiği mekanlar arasında yer alıyor. Burada bölgedeki arkeolojik kalıntılardan sanat eserlerine kadar geniş bir skalada yer alan 44.383 adet tarihi eser sergileniyor. Kentte Osmanlı döneminden kalan birçok eser bulunuyor. Anadolu’da kurulan ilk Mevlevihanelerden biri olan Sultan Divani Mevlevihanesi, geçtiğimiz yıllarda restore edilerek ziyarete açıldı. İnzivahanelerin de ziyarete açıldığı Mevlevihane’de yılın belirli günlerinde aşure dağıtılan etkinlikler düzenleniyor.

Afyon Kaplıcaları da, dünya sağlık ve termal turizmi için önemli noktalar arasında yer alıyor. Şehir merkezine yakın ve kaliteli tesisler barındıran kaplıcalar, romatizma başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisi için tercih ediliyor.

Afyon, karayolu aracılığıyla kolay ulaşılabilecek bir noktada yer alıyor. Hava yolu ulaşımını tercih ederseniz, Kütahya Zafer Havalimanı’nda inip karayolu ile devam ettikten sonra 1 saat gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.