Tanzanya’da Ne Yenir? Ne İçilir? | 14 Otantik Tat

Safari tutkunlarının yeni heyecanlar aradığı yerlerden biri olan Tanzanya bu konuda ülkeye gelenlere beklediklerini sunuyor. Tabi ülke sadece doğal yaşamı ile değil kültürü, dost canlısı insanları, sanat ve mutfak zenginliği gibi özellikleri ile de gelenleri cezbediyor. Yazımızda Tanzanya’nın mutfağını masaya yatırdık ve Tanzanya’da ne yenir? Ne içilir? gibi soruların cevaplarını listeledik…

Tanzanya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Tropikal iklimi ve farklı coğrafi özellikleri ile Tanzanya kendi içinde bile farklı yemek kültürlerine sahip bir coğrafya. Deniz kenarında bulunan kısımlarda daha çok tropik yiyecekleri ve deniz ürünlerini bulabilirken biraz içerilere doğru gidince et ve sebze yemekleri ağırlık kazanmaktadır. Ülkenin çoğunlukla Müslümanlardan oluşması ise burada “helal gıda” bulmayı kolaylaştırıyor.

Tanzanya’da 100’ün üzerinde farklı etnik grup yaşıyor. Bu da ülkedeki yöresel mutfağın müthiş bir zenginliğe sahip olmasını sağlıyor. Tanzanya’ya gelenler şehre özgü otantik Tanzanya yemeklerini ve içeceklerini deneyebilecekleri gibi başta Hindistan olmak üzere çeşitli ülkelere ait lezzetleri de bulma şansına sahip olabilmektedir. Ülkedeki yemeklerde yoğun bir şekilde baharat kullanılmaktadır ve bu bazen çok keyifli olabilirken bazı zamanlar yemeği Türk damak tadına uymayacak kadar farklı bir boyuta taşıyabilmektedir.

1. Muz Kızartması

Muz Kızartması
Muz Kızartması

Ülkede 10’dan fazla farklı muz türü yetişiyor. Bu nedenle Tanzanya mutfağı içinde muza çok fazla rastlıyorsunuz. Bu meyveyle yapılan muz kızartması ise mutlaka denenmesi gereken otantik lezzetlerden biri. Tabi bunun her damak tadına uymayacağını ve  muzu herhangi bir işleme sokmadan tüketmek isteyenlerin olabileceğini de belirtmemizde fayda var 🙂

2. Pilau

Pilau
Pilau

İç pilavdan hallice bir yemek olan pilau Afrika Kıtası’nda bulunduğunuz sürece karşınıza en sık çıkan yemek seçeneklerinden biri olacak. Bu Afrika tarzı pilav içinde et ve farklı baharatlar da bulunuyor ve bu pilava çok ayrı bir hava katıyor.

3. Ugali

Ugali
Ugali

Mısır unuyla yapılan bu lapa tarzı yemek ülke genelinde pilav gibi yemeklerin yanında tüketiliyor. Kendi başına yemesi pek keyif vermese de sebze ve özellikle et yemeklerini yanında bolca ugali tüketebilirsiniz.

4. Taze Meyve Suları

Taze meyve suları
Tropikal meyvelerden yapılmış meyve suları ile Tanzanya’da bolca karşılaşacaksınız.

Tropikal meyveler konusunda çok geniş bir yelpazeye sahip olan Tanzanya’da bu meyvelerle hazırlanan sular oldukça besleyici ve ferahlatıcı olabiliyor. Bu ağız sulandıran meyve sularını ülkenin sokaklarında çok kolay bir şekilde bulabiliyorsunuz.

5. Mandazi

Mandazi
Mandazi

ABD’nin geleneksel lezzetlerinden donut’a çok benzeyen mandazi mayalı hamurun kızartılmasıyla hazırlanıyor. Bu lezzet ülkede çoğunlukla kahvaltılarda tüketiliyor ancak günün diğer saatlerinde de atıştırmalık olarak çay, kahve gibi içeceklerle beraber çok fazla tüketilmektedir. Mandazi dışında ülke genelinde pek çok farklı hamur işini de deneyebilirsiniz.

6. Muz Çorbası

Mtori: Muz Çorbası
Mtori: Muz Çorbası

Başta da dedik ya burası tropik bir ülke ve muz bu ülkenin en önemli meyvelerinden biri. Her ne kadar bu gıda ülkemizde meyve olarak çiğ biçimde tüketilse de Tanzanya’ya geldiğinizde bu meyvenin çorbasına da rastlıyorsunuz. Farklı bir çorba denemek isteyenlere duyurulur. Muz ve sığır eti ile yapılan bu yemek Tanzanya geleneksel yemekleri arasında bulunuyor. Bir tür çorba olan mtori bizce “Tanzanya’da ne yenir?” sorusuna verilebilecek önemli yöresel tatlardan biri.

7. Chai

Tanzanya'nın geleneksel içeceği: Chai
Tanzanya’nın geleneksel içeceği: Chai

Tanzanya mutfağı içinde önemli bir içecek olan chai özellikle sabahları tüketiliyor. Çeşitli baharatların eklenmesiyle hazırlanıyor ve acımsı bir tada sahip oluyor. Bu içeceğin seveni de sevmeyeni de çok. Siz de tadın ve tarafınızı seçin 🙂

8. Mbege

Mbege
Mbege

Bu muz birası “Tanzanya’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde mutlaka olması gereken ve Kilimanjaro bölgesine has bir yöresel içecek. Uygun fiyatına rağmen birçok biraya oranla daha lezzetli bulunan bu bölgesel içecek, bira sevenlerin es geçmemesi gereken bir deneyim olacaktır.

9. Samosa

Samosa
Samosa

Üçgen şeklinde hazırlanan bu börekler, içindeki bol malzeme ile ülkenin sevilen hamur işlerinden biri. Sığır etinin farklı baharatlarla ve soğanla marine edilmesiyle iç kısmı hazırlanıyor ve ortaya muhteşem bir atıştırmalık çıkıyor.

10. Nyama Choma

Nyama Choma
Nyama Choma

Tanzanya’da et tutkunlarını mutlu edecek bir sır istiyorsanız bu kesinlikle Nyama choma olacaktır. Çeşitli atıştırmalıkların yanında ızgarada pişirilmiş çeşitli etlerle ortaya çıkan lezzet fırtınası ile muhteşem bir öğünün tadını çıkarabilirsiniz.

11. Deniz Ürünleri

deniz ürünleri
Deniz ürünlerini Tanzanya’da bolca bulabilirsiniz.

Tanzanya yemekleri içinde deniz ürünlerinin büyük bir yeri bulunuyor. Karidesler, ahtapotlar ve daha niceleri bu ülkede sizi bekliyor. Fiyat olarak oldukça makul olan bu deniz ürünleri genel olarak ülkemizdeki deniz ürünlerine nazaran lezzet olarak pek sizi tatmin etmeyebilir. Gene de denemek isterseniz birçok farklı mekanda ve sokak satıcılarında bu lezzetleri deneyebilirsiniz. Darüsselam bölgesinde bulunan balık pazarları da deniz ürünlerini denemeniz konusunda size yardımcı olacaktır.

12. Chapati

Chapati
Chapati

Bir tür Hint ekmeği olan chapati Tanzanya mutfağı içinde de çok sevilen bir lezzet. Bu ekmek aynı zamanda kaşık görevi de görmektedir. Özellikle Kilimanjaro bölgesinde yaygın olarak tüketilen bu ekmek türü denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor. Bu ekmeği hem kurabiye gibi içeceklerin yanında hem de yemeklerin yanında ekmek olarak tüketebilirsiniz. Tercih sizin.

13. Mahindi Ya Kuchoma

Közde Mısır
Közde Mısır

Bildiğimiz közde mısır bu 🙂 Ve Tanzanya’da bu bilindik sokak lezzeti çok seviliyor. Bizce Tanzanya’dan ayrılmadan önce bu közde mısırları mideye indirmelisiniz.

14. Patates

patates
Patates neredeyse her yemekte kullanılan bir besin.

Son olarak Tanzanya mutfağı içinde patatesin de çok önemli bir yere sahip olduğunu ve patatesle yapılan birçok yemeğin bu topraklarda çok fazla tüketildiğini belirtmek istiyoruz.

Eğer bir gün Tanzaya’ya doğru planlarınızı yapmak isterseniz hazırladığımız “Tanzanya’da ne yenir? Ne içilir?” listemizin sizin için çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Eğer ki Tanzanya’yı ziyaret etmişseniz de yeme içme kısmıyla ilgili tecrübelerinizi bize yazarak listemizi daha da genişletmemize yardımcı olabilirsiniz 😉

Yorum yapın

Bizi Takip Edin