Her yıl milyonlarca turistin akınına uğradığı Angkor Vat Tapınakları’na ev sahipliği yapan Siem Reap şehri gezilecek yerleriyle, Kamboçya’nın en ünlü şehri olarak gösterilir.
Siem Reap gezilecek yerler yazımızda sizlere şehirde mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarını derledik.
Fransız sömürge döneminden kalma yapıları, iş merkezleri ve birbirinden eski tarihi yapılara ev sahipliği yapan kent, turistik açıdan ülkenin en popüler kentlerinden biri. Gezilecek yerleri ise bir hayli fazla..
#1 Siem Reap Gezilecek Yerler
Birlikte inceleyelim;
1- Zafer Kapısı
Antik Angkor Thom şehrinin kapılarından biri olan Zafer Kapısı, günümüzde sapa sağlam şehirde kalabilmiş tarihi yapılardan biri. 5 ayrı kapıdan en çok ziyaret edileni olan Zafer Kapısı’nın, dış mimarisi de oldukça etkileyici motiflere sahip..
Zafer Yolu olarak tabir edilen yola giden oymalı kafaları ve daha sonra dört ana yöne bakacak şekilde tem tanrıların hem de iblislerin tasvir edildiği oyulmuş yüzleri kapsayan kapı, turistlerinde ilgiyle ziyaret ettiği tarihi kalıntılar arasındadır.
2- Cüzzamlı Kral Terası
Cüzzamlı Kral Terası olarak bilinen 15. yüzyıl heykeli, ölüm tanrısı Hindu tanrısı Yama’yı tasvirleyen farklı bir yapı. Üzerinde renk değişimlerinin olduğu heykel, cüzzamlı bir kişiyi anımsattığından bu isimlendirme yapılmış.. Ancak orijinal isminin heykelin altına kazınmış olan ‘’Dharmaraja’’ olduğu biliniyor. Heykeli ziyaret edenler etrafında sunak ismi verdikleri pek çok eşya bırakarak dua ediyor.
3- Beng Mealea
Angkor Wat döneminde yaptırılan Hindu tapınağı Beng Mealea, Budist motifleri de bünyesinde barındıran bir mimarlık harikası. Şehrin en önemli eserlerinden biri olarak gösterilen tapınağın 12. yüzyıl başlarında II. Suryavarman tarafından yaptırıldığı biliniyor.
4- Bayon Bilgi Merkezi
Kentin son açılan sanat merkezi ise Bayon Bilgi Merkezi.. Angkor anıtlarından tutun da Khmer tarihi, din ve sanatsal yaşam hakkında pek çok bilgiyi bir arada bulacağınız müzede, koleksiyonların yanı sıra filmler, paneller ve söyleşiler vasıtasıyla geçmiş dönemler hakkında birçok bilgi edinebiliyorsunuz. Müzenin en ilgi çekici özelliği ise Angkor’un kültürel değerlerini detaylı bir şekilde gözler önüne sermesi…
5- Thommanon
UNESCO’nun 1992 yılında Dünya Mirasları Listesi’ne aldığı Thommanon, şehirdeki Hindu tapınaklarından biri. Zarif ve küçük olmasıyla dikkatleri üzerinde toplayan yapının Zafer Kapısı’nın doğusunda yer aldığı bilgisini de verelim.
Hinduizm tanrısı Shiva ve Vishnu’ya ithaf edilen yapı, şehirde mutlaka görmeniz gereken yerlerin arasında yer alıyor.
6- Banteay Srei
Kamboçyalı Hindu tanrısı Shiva’ya adandığı bilinen Banteay Srei Tapınağı, günümüzde Angkor bölgesinin bir oteli olarak hizmet veriyor. Ancak geçmiş dönemde pek çok medeniyetin ana tapınağı olan yapı, Phnom Dei tepesine oldukça yakın bir konumda yer alıyor.
Kırmızı kum taşından inşa edilen tapınağın dış mimarisi ise oldukça ilgin. Dekoratif duvar oymalarına sahip yapı ‘’Khmer sanatının mücevheri’’ olarak anılıyor.
7- Angkor Wat
Kente 6 kilometre uzaklıkta konumlanan Angkor Antik Şehri, 1115 yılında Kral II. Suryavarman tarafından yaptırılan dev bir tapınak şehirdir. Kamboçya’nın simgesi haline gelen tapınaklar, ülkenin ulusal bayrağının üzerinde de yer alır.
Khmer Krallığı’nın başkenti ve gücünün simgesi olarak gösterilen bu tapınaklar geçmişte bir Hindu tapınağı iken 13. yüzyılda Budist tapınaklara çevrilmiş ve krallığın başkentinin Phnom Penh’e taşınmasından sonra terk edilmiştir.
O tarihten günümüze kadar gelen bu mistik yapılar 1992 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine dahil edilmiş ve günümüzde her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği turistik cazibe merkezlerinden biri olmuş.. 🙂
8- Angkor Ulusal Müze
Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu çıkartılan arkeolojik buluntuların sergilendiği Angkor Ulusal Müzesi, şehrin ve ülkenin tarihini tanımada ve daha önce bölgede yaşamış olan tüm medeniyetlerin günlük yaşantısını anlamada oldukça doğru bir adres.. 🙂
2007 yılından beri hizmet veren müzenin teknolojiyle arası da oldukça iyi.. Görsel-İşitsel multimedya teknolojisini kullanan Khmer İmparatorluğu’nun altın çağı hakkında heyecan verici pek çok bilgiyi burada bulabilirsiniz.
9- Filler Terası
Filler Terası, olarak bilinen tapınak harabesi, şehrin en ilgi çekici noktaları arasında yer alıyor. Angkor Kralı VII Jayavarman tarafından yaptırılan duvar, üzerinde yer alan fil kabartmaları ile ünlü. Tamı tamına 350 metre uzunluğundaki duvar zamanında kralın, savaş galibiyetlerini izlediği bir teras olarak kullanılıyormuş.
10- Siem Reap Savaş Müzesi
Kamboçya’nın en büyük savaş müzesi olan Siem Reap Savaş Müzesi, ülkenin 20. yüzyılda şahit olduğu tüm savaşları yansıtan oldukça geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapan önemli bir müze.
Savaş yıllarında ülkede gerçekten neler olduğunu gözler önüne seren benzersiz koleksiyonunun içerisinde tanklar, jet uçakları, helikopter ve ağır silahlar yer alıyor. Diğer yandan yine o yılları yansıtan geniş bir fotoğraf arşivine de sahip…
11- Prasat Suor Prat
Angkor Thom’da yer alan Kraliyet Meydanı’nın doğu yakasından kuzeye doğru uzanan 12 kuleden biri olan Prasat Suor Prat, II. Indravarman döneminde inşa edilmiş bir tapınak kalıntısı..
Kuleler eski dönemde Angkor halkının arasındaki uyuşmazlığı çözmek için kullanılan bir toplantı noktası olarak kullanılıyormuş. 12. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüzde şehrin turistik cazibe merkezlerinden biri olarak sık sık ziyaret edilen tarihi noktalardan biri.
12- Prasat Kravan
Siem Reap’in en eski yapılarından biri de Prasat Kravan.. 10. yüzyıldan günümüze kadar gelen tapınak, beş kırmızı tuğla kuleden oluşan ve muhteşem bir mimariye sahip gezi noktalarından bir diğeri.
Üzeri çeşitli bitkilerle kaplanmış tapınak 1930’lu yıllarda Henri Marchal ve Georges Trouve tarafından temizlenerek günümüzdeki halini almış. İçerisinde şehirde alışık olmadığınız bir heykel sanatını göreceğiniz tapınağı, ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
*Kamboçya’nın bu mistik kentine seyahat etmeyi düşünüyorsan bir an önce hazırlıklara başla!
Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanarak, katkıda bulunabilir, hakkında bilinmeyenleri bizlerle paylaşabilirsiniz.