Rusya’da Ne Yenir? | Matruşka Diyarından 27 Lezzet

Yeme içme dendiğinde aklınıza ilk olarak Rusya gelmeyebilir ancak ancak bu ülkede denemek için çok sayıda geleneksel Rus yemekleri ziyaretçilerini bekliyor. Avrupa, Asya ve Orta Doğu mutfaklarından etkilenen Rus mutfağı, çeşitliliği ve lezzet zenginliği ile sizi şaşırtmaya aday.

Rusya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Geleneksel Rus yemekleri diğer dünya mutfakları kadar bilinen ve zengin bir mutfak olmasa da “Rusya’da ne yenir? Ne içilir?” sorusu için ülkede çok özel lezzetler bulunuyor. Yazımızda da otantik lezzetler denemeyi sevenler için ülkenin önemli yiyecek ve içeceklerini listeledik;

1. Borshch Çorbası

Katyusha Restaurant (adres ve bilgi)

Borshch
Borshch

Ana malzemesi pancar olan borshch çorbası, esasında Ukrayna’ya has bir lezzet olmasına rağmen kısa sürede Rusların en sevdiği yemekler arasına girmeyi başardı. Pancar, bir çorbanın içinde birçoğu için garip gelse de oldukça doyurucu bir çorba türüdür ve bu çorbanın içinde pancar dışında havuç, soğan, patates, lahana gibi farklı sebzeler de bulunmaktadır. Çorba genellikle üzerinde ekşi bir krema ile servis edilmektedir.

2. Shchi

Krapiva (adres ve bilgi)

Shchi
Shchi

Lahanayla yapılan pek çok yemek geleneksel Rus yemekleri arasında bulunuyor. Bunlardan biri olan shchi de lahana ile yapılan bir çorba türüdür. Bu çorba taze lahana ile yapıldığı gibi lahana turşusu ile ekşi versiyonu da yapılabilmektedir. Çorbanın içine et de eklenebilmektedir.

3. Solyanka

Moskva (adres ve bilgi)

Solyanka

Solyanka kendi başına bir öğün olabilecek kadar bol ve fazla malzemeden hazırlanmaktadır. Bu çorba hazırlanırken sosis, domuz pastırması, sığır eti gibi farklı et türlerinin yanı sıra patates, lahana, soğan ve havuç gibi sebzelerden yapılmaktadır.

4. Pirozhki

Bu lezzeti ülkedeki her pastahanede ve fırında bu poğaçayı yiyebilirsiniz.

Pirozhki
Pirozhki

Sırada hamur işini seven ve “Rusya’da ne yenir?” sorusuna hamurlu bir cevap görmek isteyenler için pirozhki isimli yiyecek var. Bu küçük pişirilerek ya da kızartılarak hazırlanan puf böreklerin içi tercihe göre lahana, peynir, zeytin gibi malzemelerle doldurulmaktadır. Hazırlanan bu poğaçalar Rusya’nın en popüler atıştırmalık yiyeceklerinden biridir.

5. Pelmeni

Ural’skiye Pel’meni (adres ve bilgi)

Pelmeni
Pelmeni

Gelelim Rus mantısı pelmeniye. Geleneksel Rusya yemekleri arasında şüphesiz ilk sıraya oynayacaklardan biri pelmeni isimli bu mantıdır. Açılan hamurlar genellikle kıyma ile doldurulmakta ve bohça şeklinde kapatılmaktadır. Pelmeni sade olarak servis edildiği gibi üzerine tereyağı döküldükten sonra yanında ekşi krema ile de yenebilmektedir.

6. Blini

Blin’Ok (adres ve bilgi)

Blini
Blini

Tipik Rus kahvaltılarının en önemli unsurlarının başında blini geliyor. Bir çeşit krep olan blini, üzerine reçeli çikolata, havyar gibi pek çok farklı eklemeler yapılarak tüketilmektedir. Blini günümüzde artık sadece kahvaltılarda değil, günün her öğünün de tercih edilebilmektedir.

7. Shashlyk

Shashlyk-Mashlyk (adres ve bilgi)

Shashlyk
Shashlyk

Rusya’da kebap tarzı yemekler de çok tercih edilmektedir. Bu lezzetlerden biri olan shashlyk ise etlerin ve sebzelerin et üzerine dizilmesiyle yapılan bir yemektir. Eğer canınız et çekiyorsa ve biraz Türk usulü karnınızı doyurmak istiyorsanız bizce bu kebabı listenize dahil edebilirsiniz.

8. Beef Stroganoff

Café Pushkin (adres ve bilgi)

Beef Stroganoff
Beef Stroganoff

Beef Stroganoff, genellikle pirinç, erişte ya da patatesle servis edilen, krema sosuyla hazırlanmış bir sığır eti yemeğidir. Uzun ve zahmetli bir tarife sahip olan bu yemek farklı şekillerde hazırlanabilmektedir.

9. Havyar

Bu seçkin lezzeti ülkedeki hemen her restoranda deneyebilirsiniz. 

Havyar
Havyar

Rusya deyince akla birçok kişinin ilk önce havyar geldiği gibi bir gerçek var. Pahalı ve oldukça lezzetli bir meze olan havyar, gerek kahvaltılarda gerekse yemeklerin yanında çok fazla servis edilen ve sevilen bir yiyecektir. Bu yiyeceği insanlar çoğunlukla ekmek ya da krep gibi hamur işi yiyeceklerin üzerine sürerek tüketmektedir.

10. Smetana

Bu kremayı ülkenin en meşhur yemekleri üzerinde deneyebilirsiniz. 

Smetana
Smetana

Smetana aslında bir yemek değil, bir çeşit kremadır. Çeşitli süt ürünleriyle hazırlanan bu ekşi krema, özellikle borshch çorbası ile birlikte servis edilmektedir. Yani Rusya’ya geldiğinizde bu krema ile mutlaka yolunuz kesişecek demektir.

11. Votka

Votka Rusya’da her yerde 🙂

Votka
Votka

Rusya mutfağı ile ilgili en ünlü şey şüphesiz votka. Yani dünyanın herhangi bir yerinde yoldan geçen birine Rusya ile ilgili üç şey söylemesini isteseniz kesinlikle bunlardan biri votka olacaktır. Pek çok önemli votka markasını Rusya’da bulabilir ve deneyebilirsiniz. Votkayı sade içebileceğiniz gibi soda, meyve suyu gibi çeşitli içeceklerle hazırlanmış kokteyller şeklinde de tüketebilirsiniz.

12. Ukha

Tsarskoe Selo (adres ve bilgi)

Ukha
Ukha

Rusya’da meşhur bir balık çorbası olan ukha, farklı balık türlerinden yapılabilmektedir. Eğer iştahınız çok yoksa bu çorbayı ana yemek olarak tercih edebilirsiniz ancak bu çorbanın genellikle ana yemekten önce tüketildiğini belirtmemiz gerek.

13. Kvas

Kvası, ülkedeki bar ve publara uğrayarak deneyebilirsiniz.

Kvas
Kvas

Hafif karbonatlı, mayalanmış ve oldukça serinletici bir içecek olan kvas, Rusya’ya gelenlerin denemesi gereken geleneksel içeceklerden biridir. Mayalanma işleminden dolayı hafif bir alkol oranına sahip olsa da kvas, Rusya’da alkollü içecekler kategorisinde yer almıyor. İçeceğin ana maddesi olarak ekmek ya da hamur kullanılmaktadır.

14. Morozhenoe

Morozhoe (adres ve bilgi)

Morozhenoe
Morozhenoe

Morozhenoeyi Rusya usulü dondurma olarak tanımlayabiliriz. Rusya’da votka kadar yaygın ve sevilen bir diğer sembol lezzet olan morozhenoe sayesinde ülkede dükkan açan birçok meşhur dondurma markaları ne yazık ki tutunamamıştır. Eee size de bu güçlü doğal serinletici lezzeti denemek kalıyor haliyle… Bu dondurmayı tattığınızda damağınızda gerçek taze süt lezzetini hissedeceksiniz.

15. Pashka

Ülkedeki her cafe ve pastanede bu tatlıyı deneyebilirsiniz. 

Pashka 
Pashka

Dini bir anlam içeren pashka, İsa’nın mezarını sembol edecek şekilde hazırlanmaktadır. Pasta ülke genelinde özellikle “Kutsal Hafta” boyunca bol miktarda yapılmaktadır. Pastanın içerisinde Tvorog peyniri, tereyağı, badem, kuş üzümü gibi hem lezzetli hem besleyici malzemeler kullanılmaktadır. Böylece “Rusya’da ne yenir? Ne içilir?” sorusuna verilebilecek en şekerli ve lezzetli tatlılardan biri ortaya çıkmaktadır.

16. Rus Salatası

Bu salatayı bulamayacağınız yer yok 😉

Rus Salatası
Rus Salatası

Kabul edelim ki bu salatayı listemizde bu kadar geriye koymamamız gerekiyordu. Neyse efendim bu arada bu salatanın aslında Fransız bir aşçı tarafından bulunduğu da belirtelim. İçinde çeşitli sebzelerin ve mayonezin ana malzeme olarak kullanıldığı Rus salatası, her Rus yeme içme mekanında mutlaka bulunan ve sevilen lezzetlerden biri.

17. Golubtsy

Kutuzovskiy 5 (adres ve bilgi)

Golubtsy
Golubtsy

Bir tür lahana sarması olan golubtsy, Türk damak tadına yakın lezzeti ile “Rusya’da ne yenir?” listenize dahil edebileceğiniz tatlardan biri. Haşlanarak hazırlanmakta ve pek çok yemek gibi genellikle üzerine ekşi krema eklenerek servis edilmektedir.

18. Okroshka

Skorovodka (adres ve bilgi)

Okroshka
Okroshka

Yaz aylarında bastıran sıcaklarla birlikte serin yiyecekler ve içecekler Rusya’da daha yaygın olarak tüketiliyor. Bunlardan biri olan okroshka da soğuk bir şekilde içilen çorbalardan. Oldukça kolay yapılan bu çorba, buna karşılık içerisinde muhteşem bir lezzet barındırıyor. İçerisinde ise salatalık, turp, haşlanmış yumurta, arpacık, haşlanmış patates gibi malzemeler bulunuyor. Son dokunuş olarak ise genellikle üzerine dereotu ekleniyor.

19. Knish

Çeşitli cafelerde içeceğinizin yanında bu lezzeti tadabilirsiniz. 

Knish
Knish

Damak tadımıza yakın bir diğer lezzet olan knish aslında bir hamur işi. İçine genellikle patates ve kıyma konarak hazırlanan bu poğaça tarzındaki minik atıştırmalıklar sıcak bir içecekle çok iyi gidiyor. Eğer atıştırmalık bir şey arıyorsanız “Rusya’da ne yenir?” sorunuzun cevaplarından biri kesinlikle knish olacaktır.

20. Khachapuri

Khachapuri dlya Pushkina (adres ve bilgi)

Khachapuri

Gürcü mutfağını tadanların yakından tanıdığı khachapuri isimli yemek geleneksel Rus yemekleri arasında da çok tutulmaktadır. Bir tür pide olan bu yemeğin yapımında pizza hamuruna benzeyen bir hamur kullanılmakta ve üzerine tereyağı ve yumurta gezdirilmektedir.

21. Tula Gingerbread

Yablonka (adres ve bilgi)

Tula Gingerbread
Tula Gingerbread

Bal, reçel, süt ve en önemlisi de zencefil eklenerek hazırlanan bu kek, Rusya’nın en lezzetli hediyelik eşya seçenekleri arasında bulunuyor. Bu özel çöreklerin içinde aynı zamanda çikolata da bulunuyor ve ülkeye girenler bu lezzeti denemenin yanı sıra sevdiklerine hediye olarak da tercih etmektedir.

22. Chak Chak

Museum of Chak Chak (adres ve bilgi)

Chak Chak
Chak Chak

Özellikle Tataristan bölgesinde çok fazla sevilen chak chak, kutlamalarda ve özel günlerde çok tercih edilen tatlılar arasında bulunuyor. Kesilerek hazırlanan hamurlar yağda kızartılmakta ve ardından balla bir araya getirilmektedir. Ortaya ise tam bir lezzet patlaması çıkmaktadır.

23. Medovnik

Biblioteka (adres ve bilgi)

Medovnik
Medovnik

Tatlıların da Rus yemek kültürü içinde önemli bir yeri var. Bir tür ballı kek olan medovnik, Rusya’nın her yerinde yaygın olarak bulunan tatlılardan biridir. Ortalama 15 katmandan oluşan bu kekte yoğun olarak zencefil ve tarçın kullanılmaktadır. Aralarda ise ekşi krema ve süt bolca bulunmaktadır.

24. Chebureki

Chebureki (adres ve bilgi)

Chebureki

Ülkemizde de çok sevilen çibörek, benzer tatlardan vazgeçemeyenler için bir kurtarıcı olacaktır. İnce bir şekilde açılmış mayasız hamurla hazırlanan bu hafif hamur işi yanında güzel bir içecekle çok lezzetli bir menü olabilir.

25. Syrniki

Shokoladnitsa (adres ve bilgi)

Syrniki

Peynir, süt, un ve yumurta ile hazırlanan syrniki, çok lezzetli ve çıtır çıtır bir tatlıdır. Özellikle ağır yemeklerin üzerine tatlı ihtiyacınızı gidermek isterseniz bu keyif veren tatlıyı menünün sonuna dahil edebilirsiniz.

26. Pancar Salatası (Beet Salad)

Tsar (adres ve bilgi)

Beet Salad
Beet Salad

Haşlanmış pancarla hazırlanan pancar salatası, Rusya’nın çok sevilen salata türlerinden biridir. Lezzeti kadar görüntüsü ile de iştah açan bu salatayı özellikle et yemeklerinin yanında sipariş vermenizi tavsiye ediyor ve “Rusya’da ne yenir? Ne içilir?” listemize dahil ediyoruz.

27. Kompot

Pek çok yerde bu leziz şerbetleri bulabilirsiniz. 

Kompot
Kompot

Ülkemizde de bol miktarda yapılan kompotlar, Rusya’da yemek sonrasında sindirime yardımcı olmak için birebirdir. Özellikle kırmızı renkteki meyvelerle şekerin kaynatılmasıyla hazırlanan kompotlar lezzeti ile de hayran olacağınız bir lezzet.

Rusya’yı ziyaret etmeyi planlayan gezginler ve lezzet avcıları için “Rusya’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde ülkenin en özel tatlarını listeledik. Şayet sizin de bu ülkenin mutfağına dair söylemek istedikleriniz varsa bize “yorum” kısmından yazabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin