Katar

Kişi başına düşen milli gelir oranıyla Dünya’nın en zengin ülkesi Katar’dır. Arap Yarımadası’nda bulunan ve Basra Körfezi ülkesi olan Katar’ın tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan’dır. Kalan kısmı körfezle çevrili olan ülkenin; kuzeybatısında Bahreyn, kuzeyinde İran, doğusunda ise Birleşik Arap Emirlikleri bulunuyor. Doğalgaz ve petrol rezervleri sayesinde ekonomik olarak hızla gelişen Katar’ın nüfusu 2017 sayımına göre 2,6 milyondur.

Nüfusunun büyük bir kısmını (%80), genellikle Filipinler, Hindistan ve Nepal’den çalışmak için gelen göçmenler oluşturur. Göçmenlerin çoğunluğunu erkeklerin oluşturması nüfusta belirli bir dengesizlik meydana getirmiştir. Nitekim ülkede 100 kadına karşın 329 erkek bulunuyor; bu sayı 26-54 yaş aralığında 461’e kadar çıkıyor. Katar, sahip olduğu bu cinsiyet oranlarıyla Dünya’da birinci sırada yer alıyor.

Mutlak Monarşi ile yönetilen ülkede, resmi dilin Arapça olmasının yanı sıra, göçlerin etkisiyle İngilizce, Farsça ve Urduca gibi diller de konuşuluyor. Bunun dışında, resmi dini İslam olan ülke nüfusunun %67’si Sünni Müslüman; %13’ü Hindu, kalan dilimi ise Hristiyan ve Budistlerden oluşuyor.