İsrail

İsrail, Orta Doğu’da Afrika ve Asya kıtalarının kesiştiği noktada konuşlanmış bir ülkedir. Batıda Akdeniz, güneyde Kızıldeniz ile çevrelenmiş ülkenin komşuları: Kuzeyde Suriye ve Lübnan, doğuda Ürdün, güneyde Mısır ve Filistin’dir. Her ne kadar ülke, başkenti olarak Kudüs’ü işaret etse de uluslararası toplum tarafından İsrail’in başkenti Tel Aviv olarak kabul edilir. Büyükelçilik ve Konsoloslukların birçoğunu içinde barındıran Tel Aviv, aynı zamanda ülkenin finans merkezi konumundadır.

2018 verilerine göre nüfusu 9 milyona ulaşan İsrail, %74,6 oranla çoğunluğu Yahudilerin oluşturduğu tek ülkedir. Kalan kısmı Araplar ve diğer etnik köken grupları oluşturur. Dünya’daki en büyük 43. Ekonomi olan İsrail’in resmi para birimi Yeni İsrail Şekeli’dir. Ülkede resmi din olgusu yoktur; yalnızca devletin tanımında ‘‘Yahudi ve Demokrat’’ ibaresi yer alır. Yönetim şekli parlamenter cumhuriyettir. Ülkedeki resmi dil: İbranice ve Arapçadır. Halkın geneli Yahudi olduğu için hâkim dil İbranicedir. Arapça, sadece azınlık olan Araplar tarafından kullanılıyor. Resmi olmasa da İngilizce halk tarafından yaygın olarak kullanılan dillerden biridir. Kullanılan diğer diller: Rusça ve Fransızca. Eğitim hayatı 15 yıl olan İsrail’de okur-yazar oranı BM’ye göre %97’dir.

Kendini Yahudi olarak nitelendiren tek devlet olan İsrail’de vatandaşlık hakkı yalnızca Yahudilere veya Yahudi soyundan gelen kişilere veriliyor.