1971 yılında, İngiliz hâkimiyetinden çıkıp, bir federasyon oluşturan Birleşik Arap Emirlikleri, Orta Doğu/Arap Yarımadası’nda konuşlanmıştır. Doğuda Umman, güneyde Suudi Arabistan’la komşu olan ülkenin, batıda Katar’la, kuzeyde ise İran’la deniz sınırı bulunuyor. ‘‘Emirlikler’’ diye de anılan ülke, toplam yedi Emirlikten oluşuyor: Abu Dabi, Dubai, Acman (Ajman), Füceyre (Fujairah), Resü’l-Hayme (Ras al Khaimah), Şarika (Sharjah) ve Ummül-Kayveyn (Um al Quwain). Ülkenin en büyük emirliği Dubai’dir. İkinci büyük Emirlik olan Abu Dabi, aynı zamanda ülkenin başkentidir.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde resmi dil: Arapça. Fakat ülke, uzun yıllar İngiltere ile etkileşime girdiği için, özellikle çalışma hayatında, İngilizce daha çok kullanılıyor. Ülkedeki okuma yazma oranı ise %90 oranla iyi bir düzeyde.
BAE’nin genel yönetim şekli meşruti monarşidir; ancak kendine özgü yönetim usulleri de bulunuyor. Kuruluşundan itibaren, yazılı bir kural olmamasına rağmen, bir gelenek gibi, Dubai Emiri başbakan, Abu Dabi Emiri ise devlet başkanı olarak görev alıyor. Siyasi parti bulunmayan ülkede, danışma meclisi niteliğinde, 40 üyeden oluşan bir federal konsey bulunuyor. 2010’dan bir grup aktivistin ayaklanması ve reform çağrıları sonucu, meclis üyelerinin yarısı seçimle belirlenmeye başladı.
Çöl iklimi etkisi altında olan ülkede, yaz aylarında ortalama 50 dereceye kadar çıkan bir sıcaklık ve nem söz konusudur; kış aylarında ise sıcaklık ortalama 25 derecedir ve hava serindir. Dolayısıyla BAE’ye gitmek için en doğru zaman aralığı Ekim-Mart aylarıdır. Aksi takdirde bunaltıcı bir sıcağa maruz kalabilirsiniz.