Nijerya’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Nijerya’ya Özgü 22 Lezzet

Afrika’nın en büyük ülkelerinden biri konumunda bulunan Nijerya ekonomik ve kültürel zenginliğinin yanı sıra yemek kültürü ile de övünmektedir. Pek çok farklı kabilenin kültürlerinin birleşimi ile ortaya çekici bir mutfak kültürü çıktığını söyleyebiliriz. Yazımızda bu kültürü ele aldık ve “Nijerya’da ne yenir? Ne içilir?” soruları için en popüler cevapları listeledik…

Nijerya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

1. Akara

Akara

Fasulye pürelerinden kek! Eğer akarayı en kısa bir şekilde tarif etmemiz isteselerdi en açık böyle anlatırdık galiba. En ideal geleneksel Nijerya kahvaltı menüsü olan akaralar kesinlikle bir kahvaltıda denenmesi gereken bir lezzet. Bu kekler tabi ki sadece kahvaltılarda değil, günün her saatinde tüketilebilmektedir. Bu lezzetli kahvaltılık Kano mutfağı içinde de önemli bir yere sahiptir.

2. Jollof Pilavı

Jollof Pilavı
Jollof Pilavı

Afrika’nın genelinde yaygın olarak tüketilen bir pilav türü olan jollof pirinç, domates ve çeşitli baharatlarla hazırlanmaktadır. “Nijerya’da ne yenir?” sorusuna en yöresel cevaplardan biri olan jollof içinde soğan da kullanılabilmektedir. Pilav et, tavuk ya da balık yemeklerinin yanında servis edilmektedir.

3. Chin Chin

Chin Chin
Chin Chin

Pişiye benzeyen chin chin un, şeker, tuz, tereyağı, süt ve yumurta ile hazırlanmış bir hamurun ardından yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor. Bu leziz atıştırmalık Nijerya yemek kültürü içinde en sevilen minik yiyecekler arasında bulunuyor. Yumuşak olması bu yiyeceği dişleriyle problemleri olanlar için de cazip bir yiyecek yapmaktadır.

4. Çorbalar

Obe Egusi
Egusi çorbası ülkenin en sevilen çorbaları arasında bulunuyor.

Eğer her çorba için ayrı bir madde yazacak olursak emin olun Nijerya mutfağı bu konuda bize çok uzun bir liste hazırlayacak kadar malzeme verecektir. Bu nedenle şimdilik bütün çorbalardan genel bir maddede bahsetmeyi uygun bulduk. Daha sonraki yazılarımızda ayrı olacak Nijerya çorbalarından bahsedeceğimizin sözünü de şimdiden verelim 🙂

Mesela bir ogbono çorbası ülkenin genelinde sevilen ve geleneksel olarak denenmesi gereken tatlardan biri. Bunun dışında Obe Egusi, Efo Riro, Ofe Ora, Okra, Afang Stew, Miyan Tause ve daha adını sayamadığımız pek çok çorba ziyaretçilerin kendisini denemesini bekliyor.

5. Suya

Suya
Suya

Elbette suyadan bahsetmemek olmaz. Nijerya sokak lezzetleri arasında kesinlikle denenmesi gereken bu et yemeği ülkemizdeki kebaba benziyor ve yerliler tarafından çok sevilerek tüketiliyor. Kebap çoğunlukla tıpkı ülkemizde olduğu gibi yanında soğan ve domates dilimleri ile servis edilmektedir.

6. Moi Moi

Moi Moi
Moi Moi

Buğulanmış fasulye pudingi olan bu lezzet Nijerya’da tatlı bir atıştırmalık arayanların ilk denemesi gereken şeylerden biri. Genellikle yemeklerin ardından servis edilen bu lezzet kıyma, yumurta gibi farklı maddelerin eklenmesiyle de yapılabilmektedir.

7. Nkwobi

Nkwobi
Nkwobi

Baharatlarla çeşnilenmiş inek ayağı hurma yağı ile marine edilerek pişirilmektedir. Nijerya’da ne yenir diye merak ediyorsanız ve yöresel bir lezzet arıyorsanız Nijerya’nın sokaklarında geleneksel lokantalardan birine girerek bu geleneksel tadı deneyebilirsiniz.

8. Abacha

Abacha: Afrika Salatası
Abacha: Afrika Salatası

Birçok pişmemiş sebzeyle hazırlanan ve “Afrika Salatası” olarak da anılan bu yemek genellikle balık yemeklerinin yanında sunulmaktadır. Yalnız dikkat edin salatanın içinde çiğ soğan da bulunduğu için yemeği günün sonuna doğru hatta yatmadan önce yemenizde fayda olacaktır.

9. Dodo (Muz Kızartması)

Muz Kızartması
Muz Kızartması

Muz Nijerya yemekleri içinde kullanıldığı gibi bu meyveden yapılan farklı tatlar da ziyaretçilerin ilgisini çekebiliyor. Bunlardan biri olan dodo en kısa tabiri ile muz kızartması olarak tanımlanabilir. Deneyip deneyimleriniz bizimle paylaşmaya ne dersiniz? Dilerseniz yorum kısmından düşüncelerinizi bize yazabilirsiniz.

10. Deniz Ürünleri

Seafood
Nijerya deniz ürünleri bakımından oldukça zengin bir bölge

Sahil şeridinde bulunan Nijerya’da bolca deniz ürünleri bulabilirsiniz ancak Avrupa’daki lüks restoranların konforunu ve lezzetini bu topraklarda genellikle bulmanız mümkün olmayabilir. Balık pazarlarında satılan envai çeşit balıklar ya yöresel restoranlarda ya da hemen balık pazarında pişirilerek servis edilmektedir. Hijyen konusunda da çok takıntılı olmamanızı öneriyoruz bu arada 🙂

11. Ukwa

Ukwa
Ukwa

Geleneksel bir lezzet arayanların denemesi gerekenler listesinde ukwaya da yer açması gerekiyor. Buğday tarzı bir fasulye türünden hazırlanan bu püre tarzı yiyecek geleneksel Nijerya restoranlarında denenebilir.

12. Nigerian Fried Beans

Nigerian Fried Beans
Nigerian Fried Beans

Ülkemizdeki yemeklerden önce gelen piyaza benzeyen bu salata tarzı atıştırmalık tabak, Nijerya mutfağı içinde yemek öncesi bir hazırlık olarak bolca tüketilmektedir. Fasulyeler genellikle pilav, tatlı patates veya ekmekle servis edilmektedir.

13. Nigerian Egg Roll

Nigerian Egg Roll
Nigerian Egg Roll

Haşlanmış yumurtanın etrafı un, şeker ve tuzdan hazırlanan hamurla kaplanarak yağda kızartılmaktadır. Yumurtalı ekmeğe benzer bir tarif olan bu yemek genellikle atıştırmalık olarak “Nijerya’da ne yenir? Ne içilir?” sorusuna cevap olmaktadır.

14. Tuwo Shinkafa

Tuwo Shinkafa
Tuwo Shinkafa

Pirinçle hazırlanan ve puding kıvamında olan bu lezzet tıpkı pilav gibi gerek et yemeklerinin yanında gerekse çorbaların yanında olmazsa olmaz şeylerden biri olarak servis edilmektedir.

15. Kilishi

Kilishi
Kilishi

Kurutulmuş et olarak izah edebileceğimiz bu lezzet ülke genelinde çok fazla tüketilmektedir. Kilishi sade olarak tüketildiği gibi Nijerya yemekleri içinde et olarak da eklenebilmektedir.

16. Nijerya Birası

Nijerya Birası
Nijerya Birası

Alkol almayı seviyor ve gittiğiniz bölgelerin yerel içkilerini denemeyi seviyor musunuz? Öyleyse Nijerya birası sizin için “Nijerya’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun en önemli cevapları arasında bulunacaktır.

17. Mısır

Közde Mısır
Közde Mısır

Mısır Nijerya mutfağı için vazgeçilmez bir güzellik. Nijeryalılar birçok yemeklerinde ellerini korkak alıştırmadan mısırı kullanmayı çok sevmektedir. Tabi bunun yanı sıra mısırın haşlanmış ya da közde halleri de Nijerya halkı için hastalık derecesinde sevilen tatlardan.

18. Ewa Agoyin

Ewa Agoyin
Ewa Agoyin

Nijeryalıların bu fasulye sevgisine hayranız gerçekten. Başka bir coğrafya yoktur ki mutfak kültürü bu kadar farklı türde fasulye yemeğine sahip olsun. Ewa agoyin de bu yemeklerden biri ve yöresel olarak denenmesi gereken lezzetlerden biri. Bu yemekteki özellikle ise acı biber sosunun yemeğe çok ayrı bir hava katıyor olması.

19. Zobo

Zobo
Zobo

Kuru rozella ya da kuzukulağı ile ortaya çıkan bu aşırı derecedeki kırmızı içki ülkenin geleneksel içeceklerinden biri ve yerli halk bunu çok seviyor. Bu içecek canlılık ve enerji vermesi ile pek çok kişi için ülkedeki favori içeceklerden biri olmayı başarıyor.

20. Pate

Pate
Pate

Püre haline getirilmiş olan genellikle kırmızı et ekmek üzerine bir krema gibi sürülerek tüketilmektedir. Yemesi oldukça pratik olan pate Nijerya lezzetleri arasında belki de en sade görünüme sahip yiyecek olabilir.

21. La Casera

La Casera
La Casera

Hazır bir içecek arıyorsanız ülkede en çok satılan içeceklerden biri olan “La Casera” isimli içeceği önerebiliriz. Bu içecek artık Nijerya yemek kültürü içinde kendine sağlam bir yer edinmiştir.

22. Adalu

Adalu
Adalu

Listemizi gene bir fasulye yemeği ile şimdilik burada sonlandırıyoruz. Adalu ülkenin en sevilen iki sebzesi olan mısır ve fasulye ile yapılıyor ve yerli halk tarafından severek tüketiliyor. Bu yemeğin bizim damak tadımıza da çok yabancı olmayacağını düşünüyoruz.

Nijerya sadece bu maddelerle elbette sınırlı değil. Gerek farklı kabilelerin etkisi gerekse coğrafi özellikler nedeniyle bitki çeşitliliği ile “Nijerya’da ne yenir? Ne içilir?” sorularına verilecek daha çok cevap bulunuyor. Fırsat buldukça biz de bu büyülü coğrafyanın lezzetleri ile sizleri tanıştırmaya devam ediyor olacağız.

Siz de listemizde olmasını gerektiğini düşündüğünüz yemekleri ya da listemiz hakkındaki görüşlerinizi yazmak isterseniz “farenizi” hemen yorum kutucuğuna doğru tutarak yazmaya başlayabilirsiniz 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin