Osmanlı sultanlarının Bursa’da yaptırmış olduğu son külliye olma özelliğine sahip ola Muradiye Külliyesi, Bursa’daki Osmanlıya ait en önemli yapıların başında gelmektedir. II. Murat Bursa’da gömülen son hanedan üyesi olduğundan külliye onun adıyla anılmıştır.
Muradiye Külliyesi, II. Murat tarafından 1425-1426 yıllarında yaptırılmıştır. Daha sonra türbeye Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Bayezid dönemlerinde yapılan türbelerde eklenmiştir.
Külliyede cami, medrese, hamam, darüşşifa ve türbe bulunmaktadır. Dilerseniz külliyedeki bölümleri kısaca ele alalım;
Muradiye Camii: Zaviyeli plan tipine uygun bir şekilde inşa edilmiş ve birbiriyle uyum içindeki süslemeleriyle oldukça sade bir görünüme sahip olan Muradiye Camii, külliyenin en çok ilgi gören bölümlerinin başında gelmektedir. Camii, girişteki kemerli yapısı, iki büyük kubbesi ve iki küçük kubbesi ile adeta ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor.
Türbeler Bölümü: II. Murat Türbesi bu bölümdeki en önemli kısımdır. Mezar üstündeki kubbenin II. Murat’ın vasiyeti üzerine yağmur sularının mezara gelmesi için açık bırakıldığı belirtilmektedir. Külliyede bunun yanı sıra Osmanlı sarayından önemli kişilere ait 12 adet daha türbe bulunmaktadır.
Hamam Bölümü: Muradiye bölgesinde yaşayan insanlar tarafından temizlik için kullanılan hamamın yakın zamanda yeniden bu görevini yerine getirmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Hamam sıcaklık, iki kubbe ve giriş kapısından oluşmaktadır.
Medrese: 1425 yılında II. Murat tarafından inşa edilen medrese, Bursa’daki en güzel medreselerden biri olarak kabul edilmektedir. Medresede öğrenci odaları, kütüphane ve derslik bölümleriyle toplamda 16 oda bulunmaktadır. Medrese 1951 yılında veremle savaş için dispanser olarak kullanılmış daha sonra 2005 yılında ise “Döne Ocak Kanser Erken Tanı Merkezi” ve sağlık müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
İmaret Bölümü: Külliyenin bu bölümü geçmişte ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek sunmak için açık bulunmaktaydı. Burası günümüzde restoran olarak ziyaretçilerine hizmet vermektedir.
Muradiye Külliyesi sahip olduğu tarihi ve mimari değerleriyle Bursa gezilecek yerler listesine dahil edilmesi gereken önemli yapılardan biridir. Siz de bu tarihi külliyeyi ziyaret ederek mistik ve huzurlu bir atmosferde keyifli bir gezi yapma fırsatını yakalayabilirsiniz.
1- Muradiye Külliyesi Ziyaret Bilgileri
- Adres: Muradiye Mahallesi, Prf. Dr. Halil İnalcık Sk., 16050 Osmangazi/Bursa
- Ulaşım: Külliyeye ulaşmak için Balibey Hanı’nın oradan ya da Ulu Camii civarından kalkan toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Başlıca kullanabileceğiniz toplu taşıma araçlarını E2, 5A, 35B, 9P, 40H, 29A, B25 ve C3 şeklinde sıralayabiliriz. Eğer yürümek isterseniz Ulu Camii tarafından külliyenin olduğu noktaya yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle ulaşmak mümkün olabilmektedir.
- Giriş Ücreti: Türbeleri ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Muradiye Külliyesi ‘ni daha önce ziyaret ettiyseniz aşağıda yer alan yorumlar butonundan tüm tecrübenizi bizlerle paylaşabilirsiniz..