Maribor’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Çok Özel 8 Tat

Maribor’da ne yenir? Ne içilir?” diye sanırım en çok Erasmus öğrencileri internette arama yapıyordur. Bunda şehrin ucuz olması nedeniyle öğrenciler için muhteşem bir fırsat şehri olmasının etkisi büyük tabi. Biz de dost canlısı insanları ile ziyaretçileri kalbinden yakalayan bu şehrin yemek kültürünü araştırdık ve işinize çok yarayacak bir liste oluşturduk.

Maribor’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Maribor yeme içme konusunda ziyaretçilerine çok büyük bir yelpaze sunmuyor ne yazık ki… Ama gene de şehirde keyifle yiyebileceğiniz güzel alternatifler bulunduğunu belirtmek isteriz. Bilmeniz gereken bir diğer konu da şehirdeki yemek kültürüne domuz etinin hakim olması. Bu noktada hassasiyeti olan ziyaretçilerin yemek seçerken buna dikkat etmelerinin faydalı olacağını düşünüyoruz.

Slovenya mutfağı ile ilgili birçok detayı yakalayabileceğiniz Maribor, bir yönünü de Avrupa’ya dönmüş bir şehir. Bu nedenle burada dilerseniz dünyanın farklı bölgelerine ait mutfak kültürlerini de tatma şansını yakalayabiliyorsunuz. Aynı zamanda buraya gelen göçmenlerin kendi mutfaklarına ait alışkanlıkları ve sırları da Maribor’a taşıdığı için bu yerel mutfakların karakteristik özelliklerini de Maribor mutfağı içinde görmek mümkün olabilmektedir.

Yerel lezzetleri yakalamak ve Maribor’da olduğunuz için biraz şımarmak isterseniz Gostilna Maribor isimli gastronomi cenneti restoranı ziyaret edebilir yöresel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

1. Struklji

Struklji
Struklji

Slovenya’nın milli yiyeceklerinden olan bu hamursu lezzet Maribor mutfağı için de çok önemli bir simge. Biraz börek, biraz dolmayı andıran bu yiyecek ülke genelinde çok seviliyor ve şehre gelenlere de mutlaka denemesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunuluyor. Hamur ya da eriştenin içine başta peynir olmak üzere meyve ya da ceviz gibi yiyecekler de ekleniyor. Neye benzediği konusunda zihninizde daha net bir şeyler canlanması için bu yemeğin mantıyı andırdığını söyleyebiliriz.

2. Potica

Potica
Potica

Hani evde klasik yuvarlak kek kalıplarıyla yapılan kahverengi kekler olur ya. Bildiniz mi? 🙂 Hah bu da işte o keklerden biri ve Maribor yemekleri içinde şehrin mutfaklarında çok fazla yapılan ve içine haşhaş, ceviz gibi farklı maddeler de eklenebilen bir kek.

3. Dondurma

Sladolednica Lastovka
Şehirdeki en iyi dondurmaların adresi : Sladolednica Lastovka

Maribor’da ne yenir? diye soruyorsanız “dondurma cevabına hazırlıklı olmalısınız. Hele “Ilich” isimli bir mekan var ki buranın dondurmaları ödül bile almış. O halde rota belli oldu. Maribor’da Ilich’e geliyorsunuz ve bu içinizi ferahlatacak eşsiz dondurmaların keyfini sürüyorsunuz 🙂 Bir başka öneri daha isterseniz muhteşem dondurmalar bulabileceğiniz alternatif mekan olarak Sladolednica Lastovka tavsiye edebileceğimiz yerler arasında.

4. Şarap

vine maribor
Maribor dünyanın en yaşlı asmasına ev sahipliği yapmaktadır.

Dünyanın üzümlerinden şarap yapılan en eski asmasına sahip olan Maribor’da şarabın yeri çok ayrı. Hatta şarapla ilgili şehirde pek çok etkinlik düzenleniyor. Her yıl gerçekleştirilen “Old Vine Festivali” ise şarap konusunda pek aktiviteye ve şarap üretimi ile ilgili bilgilendirme çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Yani kısaca dünyadaki en iyi şarapları tatmak istiyorsanız Maribor mutfağı sizin için biçilmiş kaftan olacaktır.

5. Soslu Patates Cipsi

Soslu Patates Cipsi
Soslu Patates Cipsi

Eğer Maribor’un hakkını vermekse niyetiniz bu enfes altın rengi soslu patates cipslerini mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Denedikten sonra insanların neden bu cipsi bu kadar sevdiği konusunda daha net bir fikriniz olacaktır.

6. Bira

Yeşil Bira
Yeşil Bira

Maribor lezzetleri arasında içki olarak sayabileceğimiz en önemli lezzet kesinlikle bira. Öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı bir şehirde aksi de düşünülemezdi galiba. Şehre özgü “Lasko” isimli bira mutlaka denemeniz gerekenlerden. Yeşil bira ise her yerde bulamayacağınız farklı görünümü ile dikkat çeken ve şehre gelenlerin mutlaka içtiği biralar arasında bulunuyor.

7. Tünka

tünka
Bir çeşit pastırma olan tünka şehirde çok seviliyor

Bir tür pastırma olan tünka oldukça ince bir şekilde kesiliyor. Görünüş ve kesilme şekli olarak pastırmayı andıran bu yiyecek çoğunlukla domuz etinden hazırlanıyor. Bölge halkı bunu özellikle sandviç yaparak tüketmeyi çok seviyor.

8. Prleska Gibanica

Prleska Gibanica
Prleska Gibanica

Maribor yemekleri içinde hamur işleri de büyük bir yere sahip. Bu yüzden “Maribor’da ne yenir?” listemizi hazırlarken hamur işlerine de yer vermek istedik. Su böreğini andıran bir tür hamur işi olan prleska gibanica şehirde en sevilen yiyecekler arasında bulunuyor. Hamur işleri ile aranız iyi ise bu lezzeti denemenizi tavsiye ediyoruz.

Maribor’a gelmişken şehirde nereleri görmeniz gerektiği konusunda bir listeye ihtiyacınız varsa daha önce hazırlamış olduğumuz Maribor gezilecek yerler listemizie göz atabilirsiniz. 

Maribor hakkında bildiklerini hemen alt kısımdaki yorum kısmından bizimle paylaşabilir ve rehberimizin daha faydalı olmasına katkıda bulunabilirsiniz. Şehirle ilgili merak ettikleriniz varsa da yine bize sorabilir ve detaylı bilgilenme imkanına sahip olabilirsiniz. 

Başka yazılarda görüşmek üzere, şimdilik hoşçakalın…

Yorum yapın

Bizi Takip Edin