Malta’da Gezilecek 14 Yer | Fotoğraflı Anlatım

Akdeniz’in derin mavi suları ile çevrili olan Malta Adaları büyüleyici bir mirasa sahip. Bu yazımızda ülkeye genel bir bakıp, gezilecek yerleri listeleyeceğiz.

Malta gezilecek yerler listemizde ülkede en çok dikkat çeken turistik konumları belirledik.

Dünyanın sayılı güzelliklerinden olan Malta, kesinlikle bir tatil bölgesi. İnsanların neden burayı tercih ettiğini internetten okuyabilir, vlog’lardan izleyebilirsiniz ancak hiçbiri deneyimin yerini tutmaz. Bu yüzden adını sürekli duyduğunuz Malta’ya gitmenin tam zamanı.

#1 Malta’da Gezilecek 14 Yer

Listenin ilk sırasında;

1- Tarxien Tapınakları

Tarxien Tapınakları

M.Ö. 3100 yıllarına uzanan tapınak, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne adını yazdırmış. Bilinen en eski tapınaklar arasında gösterilir ve işçiliği en ilkel araç gereçlerle yapılmıştır. Yüzyıllarca varlığını korumuş olan tapınakları kesinlikle görmelisiniz.

2- Hypogeum

Hypogeum

M.Ö. 3000’li yıllara dayanan Hypogeum yer altında bulunuyor. İçeri girmek ise çok zor. Günde sadece 10’arlı 6’şar grup tarihi yeri gezebiliyor. Durum böyle olunca rezervasyon sistemi devreye sokulmuş. Malta’ya doğru yola çıkacaksanız Hypogeum için rezervasyon yaptırmanızı öneriyoruz.

3- Blue Grotto

Blue Grotto

Malta’nın güney kesiminde bulunan Blue Grotto, doğa harikası bir bölge. Falezlerin oluşturduğu manzara çok güzel.

4- Marsaxlokk

Marsaxlokk

Balıkçı kasabasıdır. Marsaxlokk’u meşhur yapan şey ise Malta’nın balıkçı teknelerinin limanda bolca bulunması. “Luzzu” adı verilen tekneler Mısır‘ın etkisi ile “Osiris Gözü”nü taşır ve rengarenktir. Planlamanızı iyi yapıp teknelere yakından bakmanızı tavsiye ediyoruz. Limanda denize karşı hoş bir akşam yemeği de yiyebilirsiniz.

5- Vittoriosa Isla Bormla

Vittoriosa-Isla-Bormla

Bu üç şehir, Valletta’nın tam karşısında kurulmuş ve başkentten bile eskidir. Eskiden üçü tek bir isimle anılıyordu. Şimdi ise birleşmişler. Turistik rehberlerde üç şehrin ismi de verilir.

Maltalılar Osmanlıya karşı son savunmasını üç şehrin bulunduğu noktada yapmış. Büyük Kuşatma’nın en uzun savunması ise Vittoriosa’da olmuş. Tarihi izleri çevredeki müzelerden öğrenebilirsiniz.

6- Aziz John Katedrali

Aziz John Katedrali

1577’de St. Jean Şövalyelerinin isteği üzerine inşa edilen katedral etkileyici resimlerle süslenmiş tavanı ve altın işlemeli duvarları ile parlıyor.

7- Büyük Üstadlar Sarayı

Büyük Üstadlar Sarayı

Malta’yı 1530-1800 arası St. Jean Şövalyeleri yönetmiş. Rodos’un Osmanlı’ya geçmesinden sonra, burada şövalyeler Malta’ya sevk edilmiş. Rodoslu şövalyelere inşa edilen üstatlar sarayı, tarikatın en büyük üstadının evi olmuş.

Şu an müze olarak kullanılan saray iki bölüme ayrılmış. 10 Euro verip giriş yapılıyor. Üst katta resmi odalar, alt katta teçhizatlar bulunuyor.

8- Valletta

Valletta

Adını Maltalı komutan Jean Parisot La Valette’den alan şehir, Malta’nın başkentidir. 1565 Osmanlı Kuşatması bittikten sonra Valletta’nın temelleri atılmış. Ülkenin en değerli eserleri ve mirasları çoğunlukla burada yer alır.

Günümüzden örnek verecek olursak; Game of Thrones dizisinin birçok sahnesi Valletta’da çekildi, çekilmeye devam ediyor. Sinema/dizi sektörü için de kullanışlı alanları olduğunu söyleyebiliriz. Daracık tarihi sokaklar yürürken sanki zamanda yolculuk ediyormuş gibi hissedeceksiniz.

9- Mdina

Mdina Malta

 

Malta’nın eski başkentlerinden biridir. Sarı tonlarında binaları ile kendi kimliğini oluşturmuş. Orta Çağ zamanlarından kalan şehir, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde de yer alıyor. Mdina, kelime olarak Arapçayı çağrıştırıyor, fark etmişsinizdir. Malta üzerindeki Arap etkisiyle bu isim konulmuş.

10- Gozo Adası

Gozo Adası

Gozo Adası, Malta Adaları’nın en pastoral bölgesidir. Bozulmamış plajları ve sakin kasabalarıyla aranan dinlenme yeridir. Turistlerden bazıları buraya bir gün ayırıp geliyor fakat 1 hafta konaklıyor. Gozo’nun gelişmiş bir bölge olduğunu söyleyemeyiz ama kendine özgü bir çekim gücü vardır.

11- Comino Adası

Comino Adası

Şaşırtıcı bir doğa harikası olan Comino Adası, kristal berraklığında turkuaz sulara sahiptir. Blue Lagoon’un yaptığı katkıyı da unutmamak lazım. Dev bir yüzme havuzu görünümü veren lagünde yüzmek güvenlidir. Aslında bir plajdan ne bekliyorsanız bütün imkânları sunar. Yabancı bir ülkenin sularında güneşlenip vakit geçirebilirsiniz.

12- Dingli Kayalıkları

Dingli Kayalıkları

Kayalıklardan Akdeniz sularına bakmayı isteyenler Dingli Kayalıkları’nın yolunu tutabilir. Nefes kesici bir manzarası olan Dingli, dikkatli olmanız gereken bir bölge. Rehberli turlarla gelirseniz bu tip uyarılar duyacaksınız.

13- Mosta Dome Kilisesi

Mosta Dome Kilisesi

Merkezi bir yerde olduğundan dolayı ziyaretçisi çoktur. Büyük yapısıyla beklentiyi yükseltebilir ama sıradan bir kiliseden pek farkı yoktur.

14- Hagar Qim ve Mnajdra

Hagar Qim ve Mnajdra

Havaalanına kısa mesafede olan tarihi tapınaklar M.Ö. 360’a kadar gidiyor. Dünyanın en eski dini merkezlerinden biri olarak da kaynaklara girmiş. Arkeologlar burada halen çalışmalarını sürdürüyor.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin