Lagos Mutfağı:Nijerya’nın Lezzet Hazinesi | Lagos’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Daha önce Nijerya’ya başkentlik de yapmış olan Lagos, günümüzde bu görevi devam ettirmese de ülkenin en büyük ve en önemli şehirlerinden biri olma özelliğini sürdürüyor. Lagos’a geldiğinizde aç kalacağınız düşünmemeniz için şehre özgü lezzetlerinden oluşan bir Lagos mutfağı listesi hazırlamaya karar verdik.

Lagos Mutfağı

Lagos kendine özgü sokak lezzetleri ve Nijerya mutfağı ile olduğu kadar gastronomik lezzetlere uzanan sonsuz bir yemek kültürüyle bizi karşılıyor. Bu şehre geldiğinizde çok basit bir şekilde hazırlanan ancak muhteşem tatlara sahip olan yemekleri sıklıkla göreceksiniz. Bunun yanı sıra çok özel sırlar saklayan gizemli yemekleri de şehrin derinliklerinde bulabilirsiniz.

Özellikle baharatlarıyla ve et yemekleriyle Lagos ve Nijerya yeme içme konusunda tam bir keşif coğrafyası… İşte sizler için hazırladığımız “Lagos’ta ne yenir? Ne içilir?” listemiz;

Lagos’ta Ne Yenir? Ne İçilir?

1. Suya

Suya
Suya

Esasında bir sokak lezzeti olan suya kebap severleri çok memnun edecek bir yemek. Suyada bolca baharat ve bol bol acı sizi bekliyor. Eğer bu ikisini seven biriyseniz suya ismi verilen bu kebap Lagos mutfağı içinde en sevdiğiniz seçeneklerden biri olacaktır.

2. Deniz Ürünleri

Deniz ürünleri
Lagos deniz ürünleri bakımından çok zengin bir şehir

Balıkçılık konusunda Lagos oldukça gelişmiş bir şehir ve burada çok lezzetli balıklar tadabilirsiniz. Özellikle ızgarada hazırlanmış menüler Lagos yemekleri arasında oldukça popüler ve sevilen menüler olarak karşımıza çıkıyor.

3. Puf Puf

Puf Puf
Puf Puf

Ülkemizde de çok sevilen lokma tatlısına çok benzeyen puf puf canı şekerli bir şeyler çekip de Lagos’da ne yenir? diye düşünenler için tartışmasız en keyif vere yiyeceklerden biri. Bu lezzetli tatlı Lagos halkının olduğu kadar bütün Nijerya’nın da en sevdiği tatlıların başında gelmektedir.

4. Akara

Akara
Akara

Genellikle kahvaltılarda tüketilse de bu atıştırmalık muhteşem lezzeti Lagos’ta günün her saati bulabilirsiniz. Fasulye pürelerinin kızartılarak adeta bir kek haline getirilmesiyle hazırlanan bu toplar içinde bolca karabiber de saklamaktadır. Yani kısaca tam bir Lagos yemeği diyebiliriz 🙂

5. Kilishi

Kilishi
Kilishi

Kurutulmuş et Lagos mutfağı içinde sevilen ve bolca tüketilen lezzetler arasında bulunuyor. Bolca baharatlarla harmanlanmış sığır, kuzu ya da keçi eti güneşte kurutularak yemeğe hazır hale getirilmektedir.

6. Nijerya Birası

Nijerya Birası
Nijerya Birası

Yerel lezzetleri keşfe çıkmayı sevenler için Nijerya birası da lezzeti ve kıvamıyla önemli içkiler arasında bulunuyor.

7. Muz Kızartması (Dodo)

Kızarmış Muz
Kavrulmuş Muz

Lagos yemek kültürü Nijerya’nın genelinde olduğu gibi meyvelerden yemek yapmayı sindirebilen bir kültür. Muz kızartması da meyveden yapılan en bilindik yemeklerin başında geliyor. Dodo da denilen muz kızartması çeşitli baharatlarla da bir araya getirilerek farklı yemeklerle servis edilebilmektedir.

8. Dambu Nama

Dambu Nama
Dambu Nama

İşte karşınızda Kuzey Nijerya’da bolca karşınıza çıkan ve gördüğünüzde “aa bizim dönere ne kadar çok benziyor” diye düşüneceğiniz dambu nama. Genellikle pirinç üzerinde servis edilen ve kurutulmuş etten yapılan dambu nama tam bir sokak lezzeti. Bu arada bu yemeğin sırrı etin yumuşaklığından gelmekte ve et ne kadar yumuşaksa yemek de o kadar başarılı olmaktadır.

9. Mısır

közde mısır
Lagos’ta çok lezzetli mısırlar yiyebilirsiniz.

Nijerya’da mısır yemeklerde kullanıldığı kadar közde ya da haşlanmış olarak da tıpkı ülkemizdeki gibi de tüketilmektedir. Eğer yolda bir mısırcı görürseniz durup damak zevkinize göre haşlanmış ya da közde olanından bir tane alarak mısır koçanını ısırıklara boğmanızı öneriyoruz.

10. Abacha

Abacha
Abacha

Çeşitli sebzelerin bir tabakta buluşmasıyla ortaya çıkan abacha “Afrika salatası” olarak da adlandırılmaktadır. Soğanın da etkin bir şekilde kullanıldığı abacha ağızda yoğun bir koku bıraktığı için bu yemeği toplum içine çıkmadan önce tüketmenizi pek önermiyoruz 🙂

11. Ewa Agoyin

Ewa Agoyin
Ewa Agoyin

Haşlanmış fasulyeleri yemenin en güzel yollarından birinin “Lagos’ta ne yenir?” sorusuna da en güzel cevaplardan biri olan ewa agoyin olduğunu söyleyebiliriz. Bu yemeği özel kılan ise fasulyelerin eşsiz bir biber sosu ile servis ediliyor olmasıdır.

12. Ogbono

Ogbono
Ogbono

Afrika mangosu, palm yağı ve farklı baharatların bir karışımı olan bu yoğun kıvamlı Afrika usulü çorba bölgesel bir şeyler arayanların öncelikle tercih ettiği lezzetler arasında bulunuyor. Şayet siz de böyle bir arayış içindeyseniz ve içinizde Lagos yemekleri içinde en yöresel olanlarını denemek gibi bir istek varsa ogbonoyu mutlaka listenize eklemelisiniz.

13. Moi Moi

Moin Moin
Moi Moi

Muz yapraklarının ve fasulyenin buharda pişirilmesiyle hazırlanan bu kek tarzı yiyecek et yiyemeyenler ya da etten artık sıkılanlar için Lagos’ta tatlı bir mola oluyor. Dileyenler için moi moi kıymalı olarak da yapılabilmektedir.

14. Jollof Pilavı

Jollof Pilavı
Jollof Pilavı

Pirinçle hazırlanan jollof pilavının yapımında aynı zamanda domates, çeşitli baharatlar, soğan ve biber gibi besinler de kullanılmaktadır. İçinde pirinç olması ise bu yemeği ise oldukça doyurucu yapmaktadır ve “Lagos’ta ne yenir?” sorusu için doyurucu bir şeyler arayanlar için bu lezzet kaçırılmaması gereken bir Lagos yemeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Jollof pilavı çoğunlukla tavuk eti ya da çeşitli deniz mahsulleri ile servis edilmektedir.

15. Zobo

Zobo
Zobo

Kurutulmuş rosella ya da kuzukulağı ile hazırlanan bu ferahlatıcı ve sağlığa birçok faydası bulunan içki Nijeryalıların neredeyse milli içkisi diyebileceğimiz yerli halkın çok sevdiği bir içecek. Kullanılan malzemelerden dolayı oldukça koyu bir kırmızı renge sahip olan içki canlılık vermesi ve uygun fiyatı nedeni ile de şehre gelenler tarafından denenmesi gereken önemli bir içecek.

Çok özel tariflerden sokak yemeklerine kadar çok farklı konsteptlerden Lagos’un yemeklerini sizler için sıraladık. Eğer Lagos mutfağı ya da Lagos yemekleri hakkında söyleyeceğiniz sözler varsa bizimle lütfen yorum kısmından bu düşüncelerinizi paylaşmayı ihmal etmeyin.

Editörün Tavsiyesi: Lagos’a geldiğinizde eğer nereleri görmeniz gerektiği konusunda fikriniz yoksa Lagos’ta gezilecek yerler listemizi inceleyebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin