Colorado

Amerika Birleşik Devletleri’nin en yüksek rakımlı eyaleti olma unvanına sahip Colorado, ülkenin orta – batı kesiminde mükemmel bir konuma sahiptir. Yüzölçümü bakımından ABD’nin en büyük sekizinci eyaleti olan Colorado, en çok da ilginç coğrafi yapısı ile dikkat çekmektedir. Amerika’da macera ve kayak turizmi der demez akla ilk gelen yerlerden biri olan Colorado’da sayısız aktivite yapma imkanı bulacağınıza şüpheniz olmasın. Adını Rio Colorado yani Colorado Nehri’nden alan Colorado, kelime olarak kırmızı renkli / kirli anlamına gelmektedir. Amerikan Bağımsızlık Bildirisi imzalanır imzalanmaz Amerika Birleşik Devletleri eyaletleri arasında giren Colorado’nun en ayırt edici özelliği ise ABD Hava Kuvvetleri’nin bu eyalete bağlı Colorado Springs şehri sınırları içerisinde yer almasıdır.

Dünyaca ünlü kayak merkezleri arasına adını altın harflerle yazdıran Aspen’e ev sahipliği yapan Colorado, şüphesiz kayak turizmi denince akla ilk gelen yer olmaktadır. Buna ek olarak platoları, ormanları, ovaları, dağları, nehirleri, çöl arazileri, vadileri ve daha nice el değmemiş doğal güzellikleri ile doğa turizmi ve macera turizmi tutkunlarının da ilgi odağında olmaya devam ediyor. Resmi para biriminin Amerikan Doları, resmi dilinin ise İngilizce olduğu Colorado ile Türkiye arasındaki saat farkı ise dokuzdur.

Elbette ki tek bir seyahatte tamamını gezmenin mümkün olmadığı eyaletin her bir şehri farklı tarzdaki tatil anlayışına sahip turistlerin ilgisini çekmektedir. Çok sayıda milli parkı da sınırları içerisine alan eyaletin en ünlüleri ise şu şekilde: Dinasour National Monument, Colorado National Monument, Canyon of The Gunnison National Park, Grand Lake’teki Rocky Mountains National Park ve Estes Park.

Wyoming eyaletinin güneyinde, New Mexico’nun kuzeyinde, Oklahoma’nın kuzeybatısında, Kansas’ın batısında, Arizona’nın kuzeydoğusunda ve Utah’ın ise doğusunda yer alan Colorado eyaleti yılın her dönemi gezilebilir bir havaya sahiptir. Açıkhava aktivitelerinin ve doğa sporlarının inanılmaz revaçta olduğu Colorado’da yıl boyu kuru bir hava hakimdir. Seyahat etmek için en uygun dönemin yaz ayları olduğu eyaletin hiçbir şehrine Türkiye’den direkt uçuş olmasa da aktarmalı uçuşlar sayesinde kolaylıkla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. İstanbul’dan Amerika Birleşik Devletleri’nin diğer eyaletleri üzerinden aktarma yaparak Colorado’ya ulaşmanız mümkün.

Amerika’nın güneybatı kesimi olduğu için farklı bir mutfak anlayışı olan Rocky Mountan bölgesi en çok da bifteği ile meşhurdur. Bağcılık ve şarap turizminin ön planda olduğu Colorado’nun uygun toprak yapısı ve uyguladığı kalite standartları beraberinde pek çok ödülü getirmiştir. Vitis vinifera üzümlerinden özel olarak üretilen erik, bal, şeftali ve kirazın harmanlanmasıyla sıra dışı bir aromaya sahip olan Colorado şaraplarının mutlaka tadına bakmalısınız. Rocky Mountain bölgesinin yeme içmede merkezi olarak kabul edilen Aspen Kayak Merkezi ve çevresinde her sene haziran ayında bir de Yemek ve Şarap Klasiği etkinliği düzenlenmektedir.