Alaska

Alaska, 1.718 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle Amerika’nın en büyük eyaletidir. 49. eyalet olarak Kuzey Amerika’nın en uç bölgesinde yer alan Alaska, Kanada’nın kuzeybatısında bulunmaktadır. Ayrıca Alaska yarımadası, Batı yarım küredeki en büyük yarımadadır. Alaska toplam dört coğrafi bölgeye ayrılmıştır: Güneyde Büyük Okyanus dağ sistemi bölgesi, ortadaki ovalar ve yaylalar bölgesi, kuzeyde Brooks Dağları bölgesi ve kuzey uçtaki kıyı ovası. Oldukça geniş topraklara sahip olan Alaska, buna rağmen nüfusu en seyrek olan eyalettir. 2018 yılı verilerine göre eyaletteki toplam nüfus 737,438’dir. Nüfusun %78’ini Hristiyanların oluşturduğu eyalette %7 oranında Ateist ve az da olsa Budistler de bulunuyor.

Amerika ile hiçbir kara bağlantısı bulunmayan Alaska, 30 Mart 1867’de 7,2 milyon dolar karşılığında Rusya’dan satın alınmıştır. O dönemin Dışişleri Bakanı William H. Seward’ın senatoyu ikna etmesiyle satın alınan bölge, başlangıçta buzullardan ibaret olan ve hiçbir şeyin bulunmadığı bir kara parçasıydı. Halk bu duruma tepki gösterince bu olaya Seward’s Folly (Seward’ın Ahmaklığı) diye isim takar ve hatta herkes Alaska için Seward’s Ice Box (Seward’ın Buz Kutusu) demeye başlar. Lakin aradan 10 yıl geçmeden bölgede önce bir altın madeni, ardından petrol ve doğal gaz kaynağı bulunur. Bu vesileyle insanların yerleşmeye başladığı yer, ABD’nin en zengin eyaletlerinden biri haline gelir. Günümüzde de zenginliğinden bir şey kaybetmemiş olan eyalette her yıl vatandaşlara toplu ödeme yapılıyor.

Alaska’ya, tarihte ilk olarak 15-30 bin yıl önce Kızılderililerin yerleştiği tahmin edilmektedir. Bu bilginin kaynağı, Kızılderililere ait olan Na-Dede dilinin çok düşük bir oranda olsa da bölgede hala konuşuluyor olmasıdır. Sonrasında bölgeye Kuzey Kutbu halkının torunları olarak kabul edilen Eskimo ve Aleutlar yerleşir. Avrupalıların Alaska’ya ilk gelişi ise 1784 tarihinde kürk taciri olan Rusların Kodiak Adası’nda bulunan Üç Azizler Koyu’na yerleşmesiyle gerçekleşir. Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar sonucu Alaska yerlileri beş kültür grubuna ayrılmıştır: Aleut, Yupik Eskimoları, Sibirya Yupikleri, Atabask Kızılderilileri, Çimşiyan Kızılderilileri. Kültürel çeşitlilik doğrultusunda Alaska’da birçok yerli dil bulunmaktadır ve bu diller Alaska Yerli Dil Merkezi tarafından koruma altına alınmıştır. Günümüzde %5,2 oranında olsa da kullanılan yerli dillerden bazıları: Na-Dede dilleri (Hanca Guçince vb.) ve Eskimo dilleri (Supikçe, Unanganca vb.) Ek olarak söylemek gerekirse, ABD’de resmi dil kavramı olmasa da Alaska’da resmi dil İngilizcedir.

Alaska, kara yosunları, dikenleri, çiçekleri, çimenleri ve çalılarıyla tipik bir tundra bitki örtüsüne sahiptir. Ormanlar ise eyaletin yaklaşık üçte birini kapsamaktadır. Bunun yanı sıra eyalet devlet koruması altında bulunan birçok milli parka sahiptir. Zorlu doğa şartlarıyla ve yaban hayatıyla Alaska’da vahşi hayvan türleri de bulunmaktadır: Kahverengi Alaska ayısı (Kodiak ayısı), Ren geyiği, Dağ keçisi, Misk sığırı, Ayıbalığı vb. Ayrıca Alaska köpeğinin bölgede oldukça ünlü olduğunu söyleyebiliriz. Alaskalılar için doğayı korumak ve doğaya saygı göstermek toplumsal bir değerdir. Dolayısıyla Alaska’da çiçekleri koparan, toprağa ve ağaçlara zarar veren veya tahrip edici herhangi bir harekette bulunan bir insan göremezsiniz. Bunun dışında Amerika’nın en güvenli ve suç oranının en düşük olduğu yerlerden biri olan Alaska, sahip olduğu florayla ve çetin doğa şartlarıyla ilgi çekmekte ve her yıl yaklaşık 1,1 milyon turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Alaska’da iklim bölgelere göre farklılık göstermektedir; kuzeyde tundra iklimi görülürken; güneyde tayga iklimi ve iç kesimlerde karasal iklim etkisi görülür. Sıcaklık kış aylarında -45 derecelere kadar düşerken, yaz aylarında bazı bölgelerde 34 derecelere kadar çıkmaktadır. Alaska seyahati için en uygun ve en popüler dönem Haziran ve Ağustos arasıdır. Soğuk bizi çok etkilemez diyorsanız, fiyatların daha uygun olduğu kış aylarını da tercih edebilir Anchorage ve Giedwood gibi yerlerde kayak yapmanın tadını çıkarabilirsiniz. Türkiye’den Alaska’ya gidebilmek için iki, belki de üç uçak değiştirmeniz gerekebilir. İstanbul’dan Chicago ya da Seattle’a gidip oradan Anchorage veya Fairbanks’a aktarma yapabilirsiniz. Takriben 18 saat sürecek bir yolculuk sonrası Alaska’ya ulaşabilirsiniz. Tabi gitmeden evvel vize almayı unutmayın ve mümkünse biletinizi önceden almaya çalışın zira bilet fiyatları biraz cep yakabilir!