Haines

Haines, Amerika’nın Alaska eyaletinde bulunan küçük bir liman şehridir. Eyaletin başkenti Juneau’nun 80-90 deniz mili kuzeyinde konumlanmış olan şehir, Güneydoğu Alaska’daki Chilkoot ve Chilkat Nehirleri arasında Lynn Kanalı’nın kıyısında yer almaktadır ve aynı zamanda İngiliz Kolombiya’sı ile sınır komşusudur.

Alaska’nın en uzun körfezi olan şehir, toplamda 7.060 km²’lik bir alana sahiptir; bu alanın 6,070 km²’lik kısmını kara, 990 km²’lik kısmını ise su oluşturmaktadır. Günümüzde, şehir nüfusunun 2,500‘lere ulaştığı tahmin edilmektedir.

Şehir halkı geçimini genel olarak balıkçılık ve kağıt üretiminden sağlamaktadır. Kişi başına düşen milli gelir 71.150 dolardır. Ek olarak son yıllarda turizmin de şehir için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Haines’in yerlileri Kızılderili kabilelerinden biri olan Tilingitler’dir. Günümüzde halen varlığını sürdürmeye devam eden Tlingitler, kültür ve tarih turizmi açısından şehrin önemli bir unsurunu oluşturmaktadır.

Şehre gelen turistler için bu bölgelere birçok tur düzenlenmektedir. Alaska’nın turizm açısından belki de en zengin şehri olan Haines, birden fazla yerli sanatçıya ev sahipliği yapmaktadır; hatta bundan dolayı sanat şehri olarak adlandırılmıştır.

Manzara şehri olarak da anılan Haines’te özellikle vahşi yaşam büyük ilgi çekiyor. Vahşi yaşam merkezlerinde kel kartalları, geyik ve buzul ayılarını bir arada görmeniz mümkün. İçerisinde tahmini olarak 1897 cins köpek ve (sonbaharda) 4000 kartal bulunan şehir, 260 kuş türünü de ev sahipliği yapıyor.

Her sonbaharda Chilkat Nehri’ndeki somonlarla beslenmek için gelen dünyanın en büyük kel kartallarının bir araya gelmesi, bütün doğaseverleri Haines’e topluyor ve bunun için her yıl Kasım ayında Alaska Kel Kartal Festivali düzenleniyor. Bu özel kartal türünü Chilkat Bald Eagle Preserve adı verilen yerde gözlemleyebilirsiniz.

Ayrıca yıl boyunca yağışlı olan Passage bölgesi, çarpıcı dağ ve okyanus manzarası eşliğinde yürüyüş, kayak, balıkçılık, balina izleme ve diğer birçok açık hava macera seçeneği sunmaktadır. Haines, koruma altına alınmış olan 20 milyon dönümlük arazisiyle, bu oranda dünyada ilk sıradadır.

Ekolojik zenginliğin yanında tarihi yapılar açısından da önem arz eden şehirde, 1903 yılında yapılan Seward Hisarı görülmesi gereken yerlerden biri. Hisar içinde, II. Dünya Savaşı sonrası birçok yapı inşa edilmiştir ve hisar içi yürüyüş rotalarıyla ziyaretçilere hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra Haines’te yapılacak popüler aktivitelerden biri de Skagway ve Glacier Bay gibi bölgelerin muhteşem manzarası eşliğinde yapılan uçuş turlarıdır.

Muhteşem ve kendine özgü doğasıyla gidenleri büyüleyen şehirde ”Chilkat Sanat Merkezi, Elred Rock Deniz Feneri, Sheldon Müzesi ve Hammer Müzesi” gibi görülmesi gereken birçok yer bulunuyor.

Yürüyerek iki saatte her yerini gezebileceğiniz Haines, küçük ve oldukça güvenli bir yerdir. Yemek konusunda ise Haines’e gitmişken, deniz ürünlerinden, odun ateşinde pişirilmiş pizzadan ve Meksika yemeklerinden mutlaka tatmanızı öneriyoruz. Alış veriş yapmak için şehir içindeki küçük ve sevimli mağazalardan yaralanabilirsiniz.

Bunun dışında gece hayatının büyük şehirlerdeki gibi hareketli ve canlı olduğunu söyleyemeyiz; lakin şehrin keyifli vakit geçirip, içkinizi içebileceğiniz birçok şahane mekanı bulunuyor. Şehir hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, 1991’de tamamıyla Haines’te çekilen Disney yapımı olan White Fang filmini, Discovery Cahnnel’ın Gold Rush gösterisini ve şehirde çekilmiş olan birçok belgeseli izlemenizi öneriyoruz.

Nemli karasal iklime sahip olan Haines’te özellikle Eylül ve Nisan arasında şiddetli yağmur ve kar yağışı görülmektedir. Sıcaklık kış aylarında -5 dereceye kadar düşerken; yaz aylarında bu oran 17 dereceye kadar çıkmaktadır. Dolayısıyla Haines seyahati için en uygun dönem yaz ayları olacaktır.

Türkiye’den ortalama 18 saat süren ve en az iki uçak değiştireceğiniz zahmetli bir yolculuk sonrası Alaska’ya ulaşabilirsiniz. Alaska’nın Juneau, Bellingham, Skagway gibi tüm limanlarından günlük olarak yapılan feribot seferleriyle Haines’e aktarma yapabilirsiniz. Juneau’dan ortalama 4 saat süren yolculuk, Skagway’dan yaklaşık 45 dakika sürmektedir.