Fotoğraflarıyla Birlikte Kristiansund’da Gezilecek 8 Yer

Norveç tarihinde balıkçılığın yeri ayrıdır. Kristiansund balıkçılığın yanında petrol sahalarını işlemesiyle de öne çıkan, bünyesinde turistik mekânlar bulunduran bir şehir.

Aşağıdaki listede Kristiansund gezilecek yerler hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. 1940’lardan sonra hızla büyüyen Kristiansund, Norveç’in yatırım yaptığı şehirlerin başında geliyor. Yerli kaynakların yanı sıra dışarıdan da yatırımcı desteği var. Durum böyle olunca şehirdeki olanaklar da hızla çeşitlenmiş.

#1 Kristiansund Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Atlanterhavsveien

Atlanterhavsveien

Atlantik Okyanusu Yolu herkesin tecrübe etmesi gereken bir rota. İngiltere’nin yüksek tiraj yapan gazetesi Guardian, burayı “dünyanın en iyi yolculuğu” listesinde göstermişti. Anlatılanlar doğrultusunda 8 kilometrelik otoyoldan ne beklediğiniz değişkenlik gösteriyor. Mevsimine rahat veya zorlu bir yolculuk yapabilirsiniz. Norveç’in coğrafyasını göz önüne alırsak bahar ve yaz aylarını tercih etmek isabetli olacaktır.

2- Grip

Grip
Grip

Kristiansund’dan 14 kilometre uzaklıktaki Grip Adası, yüzyıllardır süren av balıkçılığı geleneğine sahip. Ancak 1974’te adanın son yerlileri de çekip gitti. Daha sonra baştan aşağı bakım yapılan adada boyalı evler, kayalık manzaralar göze çarpıyor.

Adayı ziyaret etmek için Mayıs ayı sonundan Ağustos ayına kadar vaktiniz var. Ufak bir ücret karşılığında teknelerle seferler düzenleniyor. Adaya ayak bastığınızda 15. yüzyıldan kalma kiliseyi, 478 metre uzunluğundaki Brattharskollen Feneri’ni görebilirsiniz. Adanın etrafında dolaşırken zamanında burada 1000’den fazla balıkçının nasıl yaşadığına kafa yoracaksınız.

3- Gamlebyen

Gamlebyen

Kristiansund’un tarihi ilçesi, Innlandet adasının bir bölümünde, 17. yüzyıla dayanan binaları ile yaşıyor. Yaklaşık 300 yaşındaki Dodeladen Cafe, günümüzde de hizmet veriyor. Lezzetli yemek ve içecekler için genelde burası tercih edilir.

Buraya gelmenin en eğlenceli yolu Piren iskelesinden Sundbâten Feribotu kullanmaktır. Aksi takdirde Heinsgata Köprüsü’ne 15 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

4- Mellemvaerftet

Mellemvaerftet

Herhangi bir zamanda ücretsizce gezebileceğiniz tarihi yerdir. Rıhtım tarafında bulunan mekanda 19. yüzyıl tersanesinin kalesini, atölye çalışmasını ve işçi mahallelerini görebilirsiniz.

5- Norsk Klippfiskmuseum

Norsk Klippfiskmuseum

Bu müze 18. yüzyılda kullanılan bir depoydu. Kristiansund’daki morina kurutma mirası hakkında bilmek istediğiniz her şeyi Klippfisk’de bulabilirsiniz. Çeşitli donanım parçaları ve klasik fotoğraflarla morina kurutma sürecini izleme şansınız da var.

Bu müzenin hemen kuzeyinde normalde halka kapalı iki klasik bina bulunur. 1835 yılından kalma eski Klippfish ambarı Hjelkrembrygga’yı ve 1875 yılında kurulmuş olan Woldbygga varil fabrikasını da geziye katabilirsiniz.

6- Kvernes Stave Kilisesi

Kvernes Stave

Kristiansund’un yaklaşık 26 kilometre güneyinde yer alan bu güzel kilise, 1300 yılına dayanıyor. İç mekanı zengince dekore edilmiş. Sıra dışı 15. yüzyıl sunağı farklı tasvirleriyle dikkat çekiyor. Reformasyon sırasında birçok kilise değerini kaybederken Kvernes Stave şanslıymış ki, bu durumdan pek zarar görmemiş.

7- Kirkelandet Kilisesi

Kirkelandet

Mimar Odd Ostby’nin ilham verici kilisesi 1964 yılında, Nazi bombalarının yıktığı kilisenin yerine inşa edilmiştir. Tavanda bulunan “Cennetin Işıkları” resmi kültürel bir miras olarak öne çıkıyor. Kilisenin arkasında ise Vanndamman Parkı var. Bol bol yeşillik, yürüyüş parkuru isteyenler kiliseden çıkışta parka gidebilir.

8- Festiviteten

Festiviteten Opera Binası

1914’te inşa edilen Kristiansund’un anıtsal tiyatrosu, dışarıdan oldukça sade olsa da, mimari ve tarih tutkunları için kesinlikle göz alıcı çekicilikte iç dekorasyona sahiptir.

*Norveç’in her şehrinin ayrı bir hikayesi ve eşsiz eserleri olduğunu önceki yazılarımızda belirtmiştik. Kristiansund da bu söylediklerimizi doğrular nitelikte. “Hem kafa dinleyeyim, hem de yeni yerler göreyim” derseniz bu kenti seçenekleriniz arasına almalısınız. Eğer kararınızı bu şehirden yana kullanırsanız sizi Kristiansund uçuşlar sayfamıza bekleriz. En hesaplı uçak biletlerini sıralayıp rezervasyon yaptırabilir veya hemen satın alabilirsiniz.

Kristiansund gezilecek yerler ile ilgili fikir ve görüşlerinizi yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin